Blogi

Sunnuntaiaukiolot jälleen tapetilla

Lauantai 2.8.2008 klo 21.42 - Marika


Näyttää olevan niin, että kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen pullahtaa aina vähintään kerran hallituskaudessa esille. Nyt kuntaministeri Kiviniemi esitti sitä keinona taata ruuan alv:n alennuksen siirtyminen hintoihin ja hillitä inflaatiota.

Tämä on vähintäänkin epävarmaa. Jos sunnuntaiaukioloja lisätään, kasvavat myös merkittävästi palkkakulut. Kilpailu lisääntynee, mutta tuskin positiivisesti. Paine aukiolojen laajentamiseen ympärivuotiseksi sunnuntaiaukioloksi kasvaa niilläkin yrityksillä, jotka eivät sitä haluaisi ja joissa yrittäjien viimeinenkin vapaapäivä viikossa saattaa olla kyseessä.Kuten ennenkin, kaikki keskeiset yrittäjäjärjestötkään eivät ole lisävapautusten kannalla. 

Korkeintaan jotain selkiyttämistä aukioloihin voisi ajatella. Kenenkään kauppa-asioinnit eivät varmasti vaarannu nykyisillä kaupassakäyntimahdollisuuksilla. Sen sijaan etenkin kaupunkikeskustojen ilme muuttuu oleellisesti, jos sama hulina on päällä joka päivä. Levolla ja rauhalla olisi syytä nähdä oma merkittävä arvonsa. 

Ympärivuotinen jokapäiväinen aukiolo tietää myös lisätarvetta siivous-, päivähoito- ja muihin oheispalveluihin. Näin ollen yhä useamman perheen mahdollisuus yhteisen vapaapäivän viettoon vähenee.

Uskallan väittää, että kaupallisuuden alttarille ei ole tarpeen eikä syytä tehdä tällaisia uhrauksia. 


Kommentit

10.9.2008 17.54  HP

Mutta onko se eduskunnan tehtävä päättää jokaisen suomalaisen yrittäjän puolesta saako hän pitää kauppansa auki sunnuntaina?

Ja jos ollaan kerran huolissaan perheiden mahdollisuudesta olla yhdessä, eikö voitaisi kieltää työnteko myös maanantaista lauantaihin.

Ai ei? Miten sitten perustellaan, että juuri sunnuntain on oltava tuo "levon ja rauhan päivä"? Entä onko yksi päivä viikossa tarpeeksi?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini