Blogi

Päihdehaitat saatava alenemaan

Keskiviikko 15.10.2008 klo 23.02


Eilissäpäivänä NYTKIS eli naisjärjestöt yhteistyössä järjesti Terveyspalvelut Uudessa Jyväskylässä -aiheisen paneelin A-salilla demarinaisten ystävällisestä kutsusta.

Keskustelussa nousi monia tuttuja haasteita esiin yhtenä niistä päihteiden aiheuttamat terveyshaitat. 

Päihdeongelmiin puuttumisen ja niiden ennaltaehkäisyn olisi vihdoin ja viimein realisoiduttava myös enemmän sanoista tekoihin. Päihteiden aiheuttamat kustannukset monilla aloilla ovat todella suuret, inhimillisistä tragedioista puhumattakaan. Silti esim. anniskelun rajoittaminen ei näytä saavan juurikaan tuulta taakseen. Sairaanhoitaja Eira Snellman nosti esiin paneelissa myös sen, ettei perusterveydenhuollossa ole tällä hetkellä  ollenkaan riittävästi aikaa puuttua tähän puoleen, vaikka alkoholivaivat tulevat vastaan entistäkin useammin. Henkilöresurssista on siis myös kyse, samoin kuin toki kaikenlaisesta syrjäytymisen ehkäisystä.

Hyviä esimerkkejä löytyy jo järjestöpuolelta. Esim. Katulähetyksen porrasmallinen työpajatoiminta onnistuu houkuttelemaan hyvinkin alhaisella kynnyksellä kokeilemaan työntekoa. Kokeilu voi johtaa harjoitteluun ja edelleen pidempään työsuhteeseen. Positiivinen kehä on monen kohdalla alkanut ja muuttanut elämän suunnan.  

Tarvitsemme yhteistä aivoriihtä käytännön toimien miettimiseksi päihdehaittojen vähentämiseksi. Haastankin tulevat valtuutetut talkoisiin vastuullisen alkoholipolitiikan puolesta!


Kommentit

21.10.2008 13.10  Anne Autiolahti

Kyllä suunta varsin ikävä on. Stakesin tuoreimman tutkimuksen mukaan Suomessa käytettiin 8,7 litraa 100% alkoholia asukasta kohden. Tilastoitu kulutus nousi edellisvuodesta 3.8 %. Useiden kohdalla litraluku on moninkertainen, sillä laskennallisesti asukkaissa on myös vauvoja, jotka eivät tunnetusti käytä juomana muuta kuin maitoa.

Ennaltaehkäisevää työtä tulisi todellakin tehdä. Jutun juurien löytäminen olisi tuhannen taalan paikka. Juomiseen tuskin on yhtä tai kahta fokusoitavaa syytä, mutta muutamankin tärkeän havaitseminen ja niihin puuttuminen ? ajoissa, jo silloin kun mitään ei ole vielä tapahtunut ? voisi pelastaa ihmisiä.

Kiusaaminen on ollut viime aikoina kovasti tapetilla. Lapsena kiusattu on aikuisenakin rikki revitty. Miksi lapsi kiusaa toista lasta? Kun on itsellä paha olla. Miksi lapsella on paha olla? Mikä turvattomuus tekee lapsesta kiusaajan; nuoresta väkivaltaisen; aikuisesta työpaikkasadistin? Koettu paha etenee ja edetessään rikkoo lisää.

Rikkinäisyyttä paikkaa oivasti alkoholi; se liimaa palaset sumeasti kasaan ja auttaa säröille mennyttä unohtamaan. Toimiva aine. Harmi vain, että samalla kun se ns. pitää koossa, se myös rikkoo lisää ? sisältä.

Edelleenkään en usko, että pelkkiä seurauksia hoitamalla varsinainen syy häviää. Toki seurausten hoitaminen on tärkeää ja välttämätöntäkin, mutta samanaikaisesti koko yhteiskuntamme rakenteita tulisi viimeistään nyt avata auki ja tarkastella sitä mätää, joka siellä asustaa. Pahalla ololla on juurensa; paitsi henkilöhistorioissa, myös olosuhteissa. Loputon kilpailu ja paremmuusjärjestys ei voi olla jättämättä jälkiä. Tästä kirjoitin kolumnissani http://www.sjl.fi/web/pdf/200839_ke/sjl10.pdf

Viimeisimpiä älynväläyksiä televisiossamme on ohjelma nimeltä ?Meidän isä on parempi kuin teidän isä?. Jo nimi kertoo, että vanhemmuuskin on sitten kilpailulaji. Taas löytyi yksi keino lisää toisten nälvimiseen ja oman paremmuuden korostamiseen. Kaikessa on kilpailtava.

Entä, kun ei jaksa? Putoaa kelkasta? Ymmärtäjä löytyy lasipullosta.

Jos hoidamme vain sen pullon ihmisen elämästä pois, jätämme jäljelle ison montun, jossa hermot pakottavat paljaina. Työkokeilut ja muut aktivoinnit ovat hyviä, mutta alkujuurien käsittely vähintään yhtä tärkeää ? silloin, kun ihmisellä vielä voimia ja kykyä siihen riittää. Seksuaalista väkivaltaa ja hyväksikäyttöä - joka myös väkivaltaa - kätkeytyy päihdehaittojen taakse myös paljon.

Ihanteellista olisi, jos voitaisiin hoitaa samanaikaisesti päihteilyn näkyviä seurauksia, päihteitä käyttävän ihmisen menneisyyttä ja myös nykylasten tulevaisuutta, joka vielä kirjoittamaton taulu, tabula rasa. Lapsuuteen panostaminen ei ole turhuutta. Ei myöskään aikuisen terapiaan, vaikka ihmisellä olisi jo pitkäkin historia syrjäytymisen alalla.

Ihmisyys on meissä jokaisessa. Nostakaamme se siis esille, myös yhteiskunnallisella tasolla.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini