Tuulahduksia Italiasta

Share |

Keskiviikko 26.11.2008 klo 23:07


Pikainen irtiotto arjesta tekee aika-ajoin hyvää. Itselläni oli tilaisuus peräti kolmen päivän lomaan Bergamossa pohjois-Italiassa. Kohteeseen pääsee helposti Ryanairin lennolla ja pienellä kentällä selviää vähemmillä odotuksilla ja kulkemisilla.

Lyhyessäkin ajassa pääsee mukavasti muihin ajatuksiin, kun ympärillä on tyystin erilainen maailma. Bergamo jakautuu ylä- ja alakaupunkiin: Cittá alta ja Cittá bassa. Ensinmainittu edustaa vuosisatoja vanhaa kukkulalla sijaitsevaa ja muureilla ympäröityä osaa kaupungista, jonka viehättävät kapeat kujat ja pienet puodit luovat tunnelmaa. Palvelukin oli kovin ystävällistä joka paikassa.

Alakaupunki on uudempi ja sieltä löytyy puolestaan valikoima museoita ja merkkiliikkeitä jos jonkinlaisia niitä kaipaaville. Läheiseen Milanoon asti ei siis välttämättä tarvitse muotitietoisenkaan lähteä.

Majapaikaksi netistä valittu aamiaismajoitus osoittautui onnistuneeksi. Iloinen ja ystävällinen isäntäväki yli 1000 vuotta vanhassa kivitalossa antoi hyvän kosketuksen myös paikalliseen elämään. Italialaisessa elämänmenossa onkin paljon viehättävää, ei varmasti vähiten yhteisöllisyyden ja tietynlaisen rentouden vuoksi. Ja mikä mukavinta, pääsee puhumaan myös italiaa.

Viikonloppuiltana nuorisoa oli runsaasti yläkaupungin kaduilla - kuten meilläkin. Merkillepantavaa kuitenkin oli, ettei kellään ollut kalja- tms. pulloja mukana eikä humalassa hoipertelijoitakaan näkynyt. Ääntä kyllä lähti ilman vahvistuksiakin, mikä ei sikäläisittäin mitään vallan tavatonta ole. Mutta tulipahan jälleen kerran mieleen, että mikä saisi meidän kotimaisen juomakulttuurin kääntymään raiteillaan? Otetaanko oppia vaikka Italiasta?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini