Blogi

Gazan kimurantti tilanne

Sunnuntai 18.1.2009 klo 14.01


Sota ei ole koskaan toivottava ratkaisu ja vielä vähemmän siviilien kärsimykset. Israelin hyökkäys Gazaan on merkinnyt näitä molempia. Asia on kuitenkin monitahoinen.

Mitä itse tekisin päättäjänä, jos maahani ammuttaisiin jatkuvasti raketteja? Gazasta Israeliin on ammuttu raketteja ja kranaatteja vuoden 2008 aikana 3200 kappaletta, joista tulitauon aikana 19.6-19.12. 543 kappaletta. Neuvottelut tämän touhun lopettamiseksi eivät ole auttaneet eikä aidosta halustakaan ole mitään varmuutta. 

Monissa arabimedioissa eri maissa vääräuskoisten ja etenkin juutalaisten tuhoaminen sekä marttyyrinä kuoleminen esitetään arvostettuna tavoitteena. Jopa lastenohjelmissa ja kouluissa saatetaan antaa tällaista "opetusta".

Rauhanomainen rinnakkaiselo on käytännössä mahdotonta, mikäli jommankumman tavoitteena on toisen kansan tuhoaminen. Israelin taholta en ole tällaista tavoitetta kuullut, mutta toisen osapuolen puolelta kylläkin. 

Kun sotaan joudutaan, olisi siviiliuhreja vältettävä kaikin keinoin. Herää kuitenkin kysymys myös siitä, onko Hamas-taistelijoilla itsellään halua suojella siviilejä. Israelin taholta on esitetty useita vakavasti otettavia väitteitä siitä, että kouluja, sairaaloita ym siviilikohteita on käytetty asevarastoina ja laukaisupaikkoina. Kun sitten Israel on vastannut tulitukseen, on alueelle saatettu jättää pommeja, jotka ovat räjähtäneet ja aiheuttaneet vielä enemmän tuhoa siviileille. Onko kyseessä sotapropaganda vai ansojen asettaminen omista kansalaisista välittämättä? Itsemurhapommittajuuden ja marttyyriuden ihannointitaustaa vasten ei valitettavasti tätäkään mahdollisuutta voi poissulkea.  

Isrelin kyllästyminen jatkuvaan rakettisateeseen on ymmärrettävä. Sotatoimet voivat kuitenkin kaiken inhimillisen kärsimyksen lisäksi kasvattaa terrorismihaluja. Toivottavasti näin ei käy, vaan saadaan pian aikaan sekä sotatoimien loppuminen että todelliset turvatakuut Israelille.

Lisäksi kansainvälisen yhteisön tulisi vaatia, että arabivaltiot kitkevät kaikenlaisen joukkotuhontaan ja kansanmurhaan kiihottavan sisällön mediastaan. Viime mainitut ovat kansainvälisiä rikoksia, joiden lietsomiseen tulee suhtautua vakavasti. 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini