Blogi

Vesi arvossaan - vielä kirjoituksia Israelista

Keskiviikko 21.10.2009 klo 22.29


Suomalainen on tottunut siihen, että vettä yleensä piisaa. Niinpä sen kanssa plutrataankin melko suruttomasti arkipäivän askareissa.

Lähi-Idässä asia on toisin. Järvet ovat harvassa ja sateitakin saadaan miten milloinkin. Israelissa on viimeiset viisi vuotta olleet varsin vähäsateisia. Jordan -joki on paikoitellen kutistunut ohueksi noroksi ja maan ainoan järven Genesaretin pinta on laskenut ennätysalhaalle. Merkittävä osa juomavedestä otetaan juuri Genesaretista - siitä samasta, jonka päällä Jeesus käveli ja jossa opetuslapset olivat myrskyssä.

Veden käyttöä on jouduttu rajoittamaan ja jopa sakkoja ollaan esittämässä. Jos nelihenkinen perhe käyttää yli 32 kuutiota vettä kahdessa kuukaudessa, olisi sakkoa maksettava 20 sekeliä eli noin 3-4 euroa. Vesijohtovesi on sinänsä ihan juomakelpoista, mitä samaa ei voi kaikissa Euroopankaan maissa sanoa. Kloorinmakua voi tosin tuntua. Rajoituspyrkimykset ovat purreet sikäli, että vedenkäyttö on vähentynyt vuodessa 13 miljoonaa kuutiometriä! Aikamoinen määrä.

Ehkäpä täälläkin voitaisiin vähän veden kanssa touhuta. Samalla voimme todeta olevamme sangen rikkaita tuhansine järvinemme. Lähi-Idässä parhaimpia tuliaisia täältä olisi yksi järvi!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini