Blogi

Uskonnonvapaus koetuksella Euroopassa

Torstai 5.11.2009 klo 16.03


Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on Italiaa koskevassa ratkaisussaan katsonut, ettei krusifiksien pitäminen julkisten tilojen seinillä ole hyväksyttävää. Italiassa tapaus on herättänyt suurta tyrmistystä ja prosessia aiotaan jatkaa.

EIT:n ratkaisu heijastaa linjaa, jossa uskonnonvapaus ei olekaan positiivinen oikeus ts. oikeus harjoittaa uskontoa, vaan vapautta uskonnosta. Kuitenkin ainakin Suomen uskonnonvapauslain tarkoituksena on ollut turvata keskeisesti juuri positiivinen uskonnonvapaus. Toisaalta kyse on myös kulttuuriperinnöstä ja sen säilyttämisestä, kuten italialaisetkin ovat todenneet.

Näyttää siltä, että on aika nousta puolustamaan paljon pontevammin sekä positiivista uskonnonvapautta että kristillisen kulttuuriperinnön säilyttämistä. Toistaiseksi sentään suomalaiset opetusministeriön virkamiehet ovat todenneet, ettei joulukuvaelmiin ym. ole mitään estettä. Emme varmastikaan halua myöskään sitä, että kohta vaaditaan ristikorujen käytön kieltämistä tai kenties lipunkin vaihtamista. 

Kristillinen perintö ja kristinuskon vaikutus on yksi arvokkaimmista asioista koko maanosamme kehitystä ajatellen. Pikemminkin tarvitsisimme uutta renesanssia sen ymmärtämisessä ja vaalimisessa.  


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini