Blogi

Sunnuntaiaukioloja ajetaan läpi

Lauantai 7.11.2009 klo 13.23


Esitys kauppojen sunnuntaiaukiolojen laajentamisesta etenee eduskunnassa. Asia tulee suuren salin käsittelyyn jo lähiaikoina ja esityksenä on edelleen sunnuntaiaukiolojen vapauttaminen lähes kokonaan.

Olen kirjoittanut aiheesta sekä täällä blogissa että muuallakin useaan otteeseen. En kuitekaan voi olla vielä kerran toteamatta, että kehityssuunta on sangen valitettava.

Eduskunta haluaa omilla toimillaan lisätä yhteiskunnan kiirettä ja kaupallisuutta, vähentää perheiden yhteistä aikaa, kasvattaa palvelutarpeita esim. päivähoidossa ja käytännössä pakottaa monet yksityisyrittäjät viettämään ainoankin vapaapäivänsä liikkeissään. 

Esityksessä on tosin ehto, että pienten liikkeiden ei tarvitse pitää liikkeitään auki sunnuntaisin esim. liikekeskuksissa. Epäillä sopii kuitenkin, onko tähän todellista ja käytännöllistä vapautta ja mitä paineita aukiolojen vapauttaminen erikoisliikkeille aiheuttaa jos ei muuta niin markkinavoimien kautta.

Taloudellisesti aukiolojen lisääminen tuskin on kannattavaa sesonkien ulkopuolella lisääntyneiden palkkakustannusten takia. Nähtäväksi jää, käykö peräti niin, että hintaa kiertyy kuluttajan kukkarolle.

Ympäristöystävällisyyskään ei ole tässä kriteerinä. Luonnollisesti myös liikenne tulee pyhinä lisääntymään.

Summa summarum: onko tämän kaiken uhraaminen yhden lisäkauppapäivän arvoista? Oma näkemykseni on selkeä: ei missään tapauksessa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini