Blogi

Goldsteinin Israel-raportti YK:n käsittelyssä

Tiistai 10.11.2009 klo 22.36


YK on alkanut käsittelemään ns. Goldsteinin raporttia koskien viimetalvista Gazan sotaa. Tuomari Richard Goldsteinin raportti tuomittiin laajasti Israelissa heti ilmestyttyään puolueellisena ja olennaisia tosiseikkoja sivuuttavana. Raportti päätyy tuomitsemaan varsinkin Israelin sotatoimista. USA ei myöskään ole hyväksynyt raporttia.

Mistä sitten on kysymys? Kritiikin kärki on kohdistunut etenkin kahteen asiaan: raportissa ei oteta riittävästi huomioon sotaan johtaneita syitä eli tuhansia Gazasta Israeliin ammuttuja raketteja eikä niistä kärsineiden juutalaisten kertomuksia ole liiemmälti noteerattu ja tulokset perustuvat lähinnä palestiinalaisten todentamattomiin lausuntoihin. Israel suhtautui koko tutkimuksen tekemiseen nihkeästi epäillen sen puolueettomuutta.

Raportti sisältää useita suosituksia osapuolille, jotka eivät ole sitovia.

Goldstein on kylläkin korostanut, että Hamasin ampumat raketit muodostavat sotarikoksen. Näyttää kuitenkin siltä, että Israelin toimille kansalaistensa suojelemiseksi ei ole löytynyt juurikaan ymmärrystä. Erityisen oudoksi rakettisateen tekee se, että Israelin vetäytymisen aikanaan Gazasta piti nimenomaan lopettaa tämäntyyppinen toiminta. Näin ei kuitenkaan ole käynyt vaan raketteja on ammuttu tuhansia senkin jälkeen. Ymmärrettävästi Israel ei ole tämän jälkeen ollut erityisen innokas vetäytymään Länsirannalta, kun näytöt rauhan edistymisestä ovat jääneet vähäisiksi.

Tuskin Israelkaan aivan puhtain paperein Gazan sodasta selviäisi eikä siviiliuhreiltakaan vältytty. Ainakin joissain tapauksissa tämän syynä on ollut terroristien piiloutuminen siviilien joukkoon.

Oleellista on kuitenkin se, miten puolin ja toisin suhtaudutaan siviiliuhreihin. Onko se ilon vai surun aihe? Jatkuva rakettien ampuminen siviilikohteisiin ei suuresta välttelystä kerro, eivätkä valitettavasti nekään kuvat, joissa näistä uhreistä riemuitaan. Onneksi uhreja ei rakettien määrään nähden ole ollut kovin paljon. Monta mutkaa on rauhanprosessin matkassa eikä tämä ole niistä vähin.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini