Blogi

Toimittajien sananvapaus koetuksella

Perjantai 18.12.2009 klo 12.50


Lehdistön vapaus on yksi keskeisistä uutisoinnin riippumattomuuden takeista. Tämä puolestaan kytkeytyy usein yhteiskunnan yleiseen toimintavapauteen, demokratiaan ja ihmisoikeuksiin. Monissa maissa lehdistöön kohdistuu monenlaisia kyseeenalaisia rajoituksia tai jopa suoranaista uhkaa.

TV:n Silminnäkijä ohjelmassa kerrottiin toimittajan ammatin olevan Venäjällä yksi vaarallisimmista. Vuodesta 2000 lähtien 18 toimittajaa on tapettu mitä ilmeisimmin työhön liittyvistä syistä. Lisäksi useat ovat joutuneet väkivaltaisten hyökkäysten kohteeksi. Vaikka henkirikosten selvittämisaste on yleensä varsin korkea, on se toimittajien tapauksessa jäänyt 2 prosenttiin.

Kuusi toimittajista on ollut Novaja Gazeta -lehden palveluksessa. Lehti edustaa yhä harvemmaksi käynyttä riippumatonta mediaa ja on kirjoittanut monista arkaluontoisista aiheista.

Presidentti Dimitri Medvedev on viime aikoina joissakin puheissaan varsin tiukin sanoin vaatinut muutoksia vallitseviin ilmiöihin. Toivottavasti Venäjällä nähdään myös käytännön edistystä lehdistön vapauden ja ihmisoikeuksien toteutumisen saralla. 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini