Blogi

Harkittuja hankintoja

Lauantai 12.2.2011 klo 20.57


Pyykkien reissut Viroon ja katukivivalinnat ovat puhututtaneet viime viikkoina Jyväskylässä. Se, minkälaista kivipäällystettä Väinönkadulle tullaan valitsemaan, on vielä auki. Suurin osa keskustan katukivistä on betonia ja kaupunki on suoraan tai välillisesti ostanut muutenkin huomattavilla summilla viime vuosina paikallisen betoniyrittäjän tuotteita.

Viron pyykkijupakka nousi otsikoihin kun kaupunginkin valitseman yhtiön toimissa ja ilmoittamissa tiedoissa ilmeni epäselvyyksiä. Jyväskylän kaupunki on tämän vuoksi lähettänyt myös itse selvityspyynnön asiasta ja tilanne katsotaan selvitysten saavuttua. 

Pyykkien kuljettaminen Viroon asti pesuun ei tietysti kuullosta kovin järkevältä. Nykyisen hankintalain mukaan ei ostaja kuitenkaan voi hylätä tarjoajaa vain sen vuoksi, että se on kaukana tai ulkomaalainen. Ilmoitettujen tietojen tarkistaminenkin on monesti vain rajallisesti mahdollista. Ulkomaisten yritysten kohdalla myös ko. maan lainsäädäntö voi asettaa rajansa sille, mitä tietoja on mahdollista saada eikä luonnollisestikaan palkkatasoon voi vaikuttaa. Tämä kaikki tekee hankinnoista hyvin haasteellisia, siitäkin huolimatta että tavoitteena tietysti on yritysten tasapuolinen kohtelu.

Oleellista on, että tarjouspyynnöt osataan tehdä oikein ja sekä hankintalain että substanssin asiantuntemusta hyödyntäen. Usein on myös järkevintä käyttää kokonaistaloudellisuutta valintakriteerinä pelkän hinnan sijaan. Näin laadullekin tulee riittävä paino. Ja kaiken lisäksi on vielä panostettava valvontaan, täyttyvätkö luvatut laatu- ym. vaatimukset.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini