Blogi

Miten suhtautua hunnuttautumiseen?

Lauantai 19.2.2011 klo 19.59


Musliminaisten hunnut ovat kirvoittaneet muutamissa Euroopan maissa keskustelua ja käyttökieltojakin. Toisaalla on niiden kieltämisen on katsottu olevan syrjintää.

Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on käsitellyt muutamaa tapausta esim. Dahlab v. Switzerland (2001) ja Sahin v. Turkey (2005), joista ensimmäisessä oli kyse siitä, voitiinko opettajaa kieltää käyttämään huivia koulussa ja jälkimmäisessä opiskelijoita yliopistossa. Kummassakin tapauksessa EIT päätyi katsomaan kiellot hyväksytyiksi neutraliteettiperusteella sekä siksi, että huivinkäyttöä on vaikea sovittaa yhteen sukupuolten tasa-arvon kanssa.

EU:n työelämädirektiivin mukaan syrjintänä ei pidetä menettelyä, jotka demokraattisessa yhteiskunnassa ovat tarpeen yleisen turvallisuuden ja järjestyksen takaamiseksi, rikollisuuden estämiseksi, terveyden sekä muiden henkilöiden oikeuksien ja vapauksien turvaamiseksi". Eurooppalaisesta oikeuskäytännöstä löytyy jonkin verran erityyppisiä ratkaisuja huivinkäytön suhteen.

Asiassa on ainakin kaksi pohdinnanarvoista puolta: ensinnäkin se, miksi huivia pidetään ja toiseksi se, millä perusteella käyttö voitaisiin kieltää. Lisäksi merkitystä on myös sillä, millaisesta huivista on kyse. Osa musliminaisista on selkeästi omasta tahdostaan valinnut huivin käytön osana identiteettiään ja uskontonsa tunnustamista. Toisaalta on myös käynyt ilmi, että monien musliminaisten olisi vaikea hakea työtä tai jopa poistua kotoaan, jos he eivät käytä huivia. Ensin mainitussa tapauksessa huivin käytön kieltäminen vaikuttaisi uskonnon- ja ilmaisuvapauden loukkaamiselta, ellei käyttökieltoon liity muita hyvin painavia, esim. työhön liittyviä perusteita. Jälkimmäisessä tilanteessa taas on ilmeistä, että huivin käyttöön liittyy oleellisesti naisen asemaa rajoittavia elementtejä, jotka liittyvät todennäköisesti kunniakysymyksiin. On kyseenalaista, voidaanko länsimaisessa tasa-arvoisessa yhteiskunnassa hyväksyä tällaista tosiasiallista naisen liikkumisvapauden rajoitusta etenkin kun käsitykset huivin peittävyysvaatimuksista vielä vaihtelevat suuntauksesta toiseen. Antaisiko huivikielto suojan hunnuttautumisvaatimuksia vastaan vai jäisivätkö naiset sen vuoksi kokonaan neljän seinän sisälle? Ja miten yhteiskunnan tulisi taas reagoida tällaiseen, toisaalta myös hyvin yksityisyyden alueelle menevään seuraukseen?

Kokonaan kasvot peittävä burka tai vain silmät näkyviin jättävä niqab -huntu ovat tavallaan oma lukunsa. Niiden suhteen voidaan todeta, että kasvojen peittäminen on hyvin ongelmallista sekä tasa-arvo ja turvallisuussyistä että yleensä vuorovaikutuksen kannalta. Englannissa on kouluja, joissa sen käyttö on sallittua, mutta toisaalta tuomioistuin on todennut sen käyttökiellonkin olevan mahdollista. Perusteena olivat juuri em. seikat sekä tarve estää se, että toiset muslimitytöt haluaisivat sosiaalisen paineen vuoksi alkaa käyttämään niqabia.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini