Hallitus ei esitä alkoholin mielikuvamainonnan rajoittamista

Share |

Keskiviikko 2.3.2011 klo 19:24


Hallitus päätti luopua kokonaan esittämästä muutoksia alkoholin mainontaan. Terveysjärjestöjen ja mm. KD:n ponnekkaasti ajama alkoholin mielikuvamainonnan kieltäminen tuntuu olevan kerrassaan liian vaikeaa. Tämä on kohtuullisen käsittämätöntä. Onko hallituksella suurempi huoli panimoyhtiöiden mainonnanvapaudesta kuin alkoholin kulutuksen aiheuttamista haitoista? Tyytyminen vain tuotetietojen ilmoittamiseen olisi aivan riittävän informatiivista.  

Etenkin kadunvarsien siiderimainokset ovat tyyliltään varsinkin nuoreen ikäluokkaan vetoavia. Tutkimusten mukaan riski alkoholisoitua on lähes nelinkertainen, jos alkoholinkäyttö aloitetaan alle 18-vuotiaana. Aivot kehittyvät kuitenkin aina 20-25 ikävuoteen asti ja belgialaiset tutkijat ovat todenneet humalajuovilla nuorilla merkittävää aivotoimintojen hidastumista. Ylipäätään humalajuominen vaikuttaa aivojen muistia ja oppimista säätelevään alueeseen.

Niin kauan kuin suomalainen humalahakuinen alkoholikulttuuri aiheuttaa vuosittain noin 900 miljoonan euron välittömät kustannukset ja 3-6 miljardin euron välilliset kustannukset, ei luulisi olevan kovin epäselvää, onko kulutuksen hillitseminen tarpeen. Mielikuvamainonnan rajoittaminen olisi yksi varsin yksinkertainen keino tähän suuntaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini