Blogi

100 vuotta naisjärjestötoimintaa

Keskiviikko 26.10.2011 klo 21.52


Olin eilen avaamassa Jyväskylän kaupunginkirjastossa Naisjärjestöjen Keskusliiton 100-vuotisjuhlanäyttelyä. Hälytys tuli pikaisesti, kun NJKL:n puheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila estyi saapumasta paikalle.

NJKL:oon kuuluu tällä hetkellä 62 jäsenjärjestöä ja niihin kaikkiaan noin 400.000 jäsentä. Järjestöjen kirjo ulottuu poliittisista naisjärjestöistä, ammatillisiin, kulttuurisiin, aatteellisiin, maanpuolustuksellisiin jne. järjestöihin.

100 vuoden taipaleella mahtuu myös monia uranuurtajanaisia erilaisissa tehtävissä. Äänioikeuden saavuttaminen, naisten ja lasten aseman edistäminen, raittius ja rauhanaate ovat olleet monien järjestöjen ja niitä edustaneiden naisten ponnistelujen kohteena. Joukosta löytyy sellaisia nimiä kuin Miina Sillanpää, Minna Canth, Lucina Hagman, Hanna Rothman, Helvi Sipilä, Impi Muroma tai vaikkapa Inkeri Anttila. Useimpia heistä yhdistää "ensimmäinen nainen" ko. tehtävässä -luonnehdinta.

Tänään osallistuin vielä Lottaperinneliiton järjestämään tilaisuuteen, jossa esitettiin taltiointi Lotan tarina -näytelmästä tältä vuodelta. Esitys oli vaikuttava katsaus nuoren naisen elämästä sodan keskellä ja toiminnasta isänmaan hyväksi vaikeissa oloissa. Me jälkipolvet voimme vain olla kiitollisia niille sukupolville - niin miehille kuin naisille - jotka ovat olleet pelastamassa Suomelle rauhaa ja vapautta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini