Blogi

Rohkeutta vaikeisiin päätöksiin

Tiistai 31.3.2015 klo 21.01


Vaalien alla puolueilla ja meillä ehdokkailla on suuri kiusaus lähteä lupaamaan yhtä jos toistakin, jossa on hintalappu perässä. Monia tärkeitä kohteita on kyllä tunnistettavissa, mutta tässä piilee suuri katteettomien lupausten vaara.

Suomen talous on vakavassa tilanteessa. Valtio velkaantuu noin 10 000 eurolla joka minuutti ja velan määrä on nyt jo yli 96 miljardia. Tämä meno ei voi jatkua.

Eduskuntakausi päättyi sekavissa merkeissä. Monet isot ja tärkeät uudistukset tulivat liian keskeneräisinä päätettäviksi ja kaatuivat yksi toisensa perään. Puutetta oli niin johtajuudesta, juridisesta osaamisesta kuin yhteisestä näkemyksestä.

Ainoat ministeriöt, joissa lopulta saatiin isompia rakenteellisia uudistuksia aikaan olivat puolustus- ja sisäministeriö. Pienten puolueiden ministereillä oli siis eniten rohkeutta viedä vaikeitakin asioita maaliin asti.

Seuraavan eduskunnan edessä on entistä suuremmat haasteet. Tärkeää on, että heti kauden alussa tehtäisiin periaatteelliset linjaukset isoista asioista kuten sopeuttamisen määrästä ja keinoista, erityisesti sotesta ja muista rakenteellisista uudistuksista sekä ryhdyttäisiin konkreettisiin toimiin työllisyyden parantamiseksi yrittäjyyden esteitä purkamalla ja kilpailukykyä edistämällä.

Kun taloutta tasapainotetaan, pidän tärkeänä kahta periaatetta: kaikkein heikoimmassa asemassa olevien asemaa ei tulisi vaikeuttaa, vaan mieluummin päinvastoin ja kaikkien päätösten vaikutukset tulisi arvioida ennakolta.

Säästöjä on luvassa ja palveluistakin voidaan joutua tinkimään. Säästöjä ei kuitenkaan pidä tehdä siten, että hintalappu siirtyy toiseen paikkaan. Talouden tasapainottaminen on myös pienituloisen kansanosan etu; jos talouspohja pettää, romahtavat julkiset palvelut.

Keinoja etsittäessä on kaikesta uskallettava puhua: Miten konkreettisesti saisimme huimia päihteiden aiheuttamia kustannuksia vähennettyä? Riittääkö osa-aikainen päivähoito-oikeus, jos toinen vanhempi on kotona? Vuotaako verojärjestelmämme? Voidaanko valtiosihteereistä luopua tai puoluetukea pienentää? jne.

Iso kysymys on myös se, miten saisimme painopistettä yhä enemmän ennaltaehkäisyyn erilaisten pahoinvointikulujen vähentämiseksi. Nyt tarvitaan vastuunkantajia ja uskallusta sekä puolustaa heikkoja että tehdä vaikeitakin päätöksiä. Palapeli ei ole helppo, mutta yhteistyöllä voimme rakentaa tätä maata.

 


Kommentit

20.4.2015 22.00  Satu Pitkälä

Asiaa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini