Blogi

Politiikkaa lyhyesti

Perjantai 17.4.2015 klo 19.38


Alta selviää, mitä mieltä olen lyhyesti: taloudesta, työllisyydestä, sotesta, vanhustenhoidosta, lapsia koskevista asioista, turvallisuudesta, kestävästä kehityksestä, koulutuksesta, maahanmuutosta, Israelista ja avioliitosta.

TALOUS
Velkaantuminen on saatava kuriin. Se ei voi tapahtua äkkijarrutuksella, mutta uuden eduskunnan on tartuttava kestävyysvajeeseen ja velkaantumiseen heti ja tehtävä sitä koskevat päätökset rohkeasti. Se tarkoittaa sekä rakenteellisia uudistuksia kuten hallinnon tiivistämistä että todennäköisesti myös säästöjä. Talouden tasapainottamisessa on samalla pidettävä huolta heikompiosaisista.

TYÖLLISYYS
Suomeen saadaan lisää työpaikkoja helpottamalla tärkeimmän työllistävän sektorin eli pk-yritysten työllistämistä purkamalla turhaa byrokratiaa ja sääntelyä sekä helpottamalla työllistämistä myös taloudellisesti. Tästä esimerkkinä yrittäjävähennyksen käyttöönotto ja sivukulujen määräaikainen alennus mikroyrityksille. Lisäksi on panostettava tutkimukseen ja kehitykseen, jotta saamme tuotteita, joille on myös vientimarkkinoita.

SOSIAALI- JA TERVEYSASIAT
Sote uudistus on vietävä seuraavalla eduskuntakaudella maaliin. Ratkaisun tulee olla paitsi perustuslain mukainen myös taloudellisesti kestävä. Toimivin malli tullee olemaan jonkinlainen maakunnallinen ratkaisu. Ihmisten tulee päästä lääkäriin kohtuullisessa ajassa ja kohtuullisella etäisyydellä. Sosiaalipalveluissa on siirrettävä painopistettä edelleen enemmän ennaltaehkäisyyn.

VANHUSTENHOITO
Edessämme tulee olemaan isot haasteet väestön ikääntyessä ja palvelutarpeen kasvaessa. Samanaikaisesti on pidettävä huolta siitä, ettei kukaan jää heitteille vaan saa tarvitsemansa perushoivan kuntonsa mukaisesti. Kotipalvelua tulee kehittää asiakaslähtöisesti ja järkevästi. Makuuttavasta laitoshoidosta tulee pyrkiä eroon, mutta muistaa samalla se, etteivät kaikki pärjää kotona. Tarvitaan sellaista palveluasumista, jossa vanhukset voivat osallistua voimavarojensa mukaan arkeen ja saada virkistystä.

LAPSET
Lapsille tulee tarjota hyviä eväitä elämään ja tukea perheitä kasvatustehtävässä. Ennaltaehkäisevät palvelut, kuten lapsiperheiden kotipalvelu, ovat tärkeitä. Lapsivaikutusten arviointi tulee ottaa päätöksenteossa käyttöön ja päätökset tehdä lapsen, ei aikuisen etu ensisijaisena.

TURVALLISUUS
Turvallisuus on yhteiskunnan perusta. Poliisin ja oikeuslaitoksen resursseista on pidettävä huolta ja kevennettävä prosesseja yksinkertaisissa rikosasioissa. Rikoksesta tuomittujen ulkomaalaisten karkottamista on pyrittävä tehostamaan.

Uskottava oma puolustus on paras puolustusratkaisu. Puolustusvoimien materiaalit ovat vanhenemassa alkaen maavoimista ja niiden uusimiseen on välttämätöntä panostaa. Natoon liittyminen ei ole tällä hetkellä hyvä ratkaisu, koska se olisi omiaan lisäämään jännitystä ja vastakkainasettelua. Suomen tulee kuitenkin tehdä yhteistyötä niin Naton kuin  pohjoismaiden kanssa ja tehdä omat itsenäiset ratkaisunsa. Samalla on pidettävä hyvä keskusteluyhteys Venäjään ja tunnettava naapuri.

KESTÄVÄ KEHITYS
Kannatan bionenergian lisäämistä ja resurssien viisasta käyttöä kaikin tavoin. Ympäristöstä tulee pitää huolta, mutta ratkaisujen tulee olla myös realistisia ja kokonaisuuden huomioon ottavia. Esim. sellaiset ratkaisut, jotka heikentävät kohtuuttomasti suomalaista kilpailukykyä ja ajavat tuotantoa ulkomaille paljon heikompien ympäristönormien piiriin, eivät ole sen paremmin elinkeinoelämän kuin ympäristönkään kannalta järkeviä.

KOULUTUS
Koulutus on tärkeimpiä voimavarojamme ja laadukkaasta koulutuksesta tulee pitää huolta. Koulutuksen sisällössä ja koulutusmäärissä tulee ottaa huomioon työelämän tarpeet riittävän ketterästi, mutta kuitenkin pitkäjänteisesti. Koulujen ryhmäkoot on pidettävä kohtuullisen kokoisina. Lukiokoulutusta tulee olla alueellisesti kattavasti saatavilla, mutta on mahdollista, että yhdistymisiäkin tapahtuu. Hallintoa voidaan myös yhdistää.

MAAHANMUUTTO
Maahanmuuttopolitiikan ei tule olla sinisilmäistä eikä rasistista. Meidän tulee osaltamme auttaa maailman hätääkärsiviä ihmisiä sekä kehitysavun että pakolaisten ottamisen kautta. Pakolaisten valinnassa tulee ottaa huomioon sekä hädänalainen asema että toisaalta mahdollisuudet kotoutua. Turvapaikka-asioissa meitä sitovat kansainväliset sopimukset. Hakijoiden taustoihin tulee perehtyä huolella. Terrorismi -kytköksiin ja radikalisoitumiseen tulee suhtautua tiukasti ja evätä oleskelupa sellaisilta henkilöiltä. Maahanmuuttajien kotoutumiseen panostaminen on ehdottoman tärkeää ja sen tulee sisältää sekä suomen kielen että suomalaisen yhteiskunnan peruspelisääntöjen opetusta. Työ on paras kotouttaja ja meidän kantasuomalaisten tulee luoda kontakteja maahanmuuttajiin ja auttaa heitä kotoutumaan. Eristäytymistä ja alueellista segregaatiota tulee estää.

ISRAEL
Israelin oikeus turvallisuuteen ja turvallisiin rajoihin tulee tunnustaa ja antisemitismi kaikissa muodoissaan tuomita. Suomen ei tule tukea yksipuolista Palestiinan valtion tunnustamista, koska se ei edistä rauhanprosessia eikä sellaista valtiota voi tunnustaa, jonka hallinto ei kiistatta tunnusta naapurin oikeutta olemassaoloon. Rauhanprosessin tulee edetä osapuolten yhteisten neuvottelujen kautta. Israelin tulee kohdella palestiinalaisia oikeudenmukaisesti ja kummankin osapuolen kunnioittaa ihmisoikeuksia. Suomen tulee varmistua siitä, ettei palestiinalaislasten koulutukseen annettavalla tuella ruokita antisemitistisiä asenteita, vaan päinvastoin.  

AVIOLIITTO
Lainsäädännöllä ei olisi tullut heikentää lapsen oikeutta isään ja äitiin. Samaa sukupuolta olevien oikeudet on jo muutoin turvattu lailla rekisteröidystä parisuhteesta. Sallimalla ulkoinen adoptio lapsilta viedään mahdollisuus korvaavaan kokemukseen isästä ja äidistä ja todetaan lainsäädännön tasolla, ettei isyydellä ja äitiydellä ole itseisarvoa lapselle. Tämä on huolestuttava linjanveto, joka tulisi peruuttaa. Se on vielä mahdollista tulevan eduskunnan toimesta, koska sukupuolineutraali avioliittolaki on tarkoitettu tulemaan voimaan vasta 2017 ja edellyttää myös uuden eduskunnan lainsäädäntötoimia. Kannatan kansalaisaloitetta avioliittolain muuttamisesta takaisin.


Kommentit

18.4.2015 14.05  Vesa Jääskeläinen

Hieno veto...hyvin perusteltua ja järkevää politiikkaa...toimii varmasti.

18.4.2015 22.11  Merja Une

Marika, olet selkeä, luotettava ja hyvin ihmisten kanssa toimeentuleva. Kiitos sinulle uurastamisestasi vaalityössä!

19.4.2015 15.13  Sinikka Aaltola

Huomasin, ettei luettelossasi mainittu tarkemmin luonnonsuojelua esim. soiden takaisin luonnontilaan saattamista.. Kristillisdemokraatit ovat unohtaneet poliittisessa ohjelmassaan luontoarvot ja eläinten suojelun tarkemman painottamisen esim. turkistarhauksen kieltämisen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini