Kolme pointtia täydennysrakentamisesta

Share |

Maanantai 30.5.2016 klo 19:11


Jyväskylän kaupunginvaltuusto hyväksyi päivitetyn Kymppi R asumisrakentamisen suunnitelman. Erityisteemana tänä vuonna suunnitelmassa oli täydennysrakentaminen ja sen periaatteet, joista uutispalstalla lyhyt selostus. Täydennysrakentaminen on hyvä tapa hyödyntää olemassaolevaa infrastruktuuria, palveluja ja joukkoliikennereittejä sekä eheyttää kaupungirakennetta resurssiviisaasti.

Täydennysrakentamisessa on kuitenkin syytä pitää mielessä seuraavat kolme pointtia:

1) VIHERALUEET ARVOKKAITA
Viheralueet ovat kaupungin keuhkot. Olipa kyse sitten lähimetsästä, puistosta tai vihreästä pihasta, kannattaa niitä vaalia. Hektisessä elämänmenossa luonto tuo kaivattua virkistystä ja on myös ilmanlaadun kannalta merkityksellistä. Myös isommat viheralueet kuten järvien ympäristöt ja metsät ovat suuri rikkautemme, joita ei kannata pilata.

2) TIIVIYDESSÄKIN MALTTI MUKANA
Tiiviilläkin rakentamisella on rajansa. Jos rakentaminen on sen suuntaista, että vaihtoehtoina on joko katsella naapurin elämää "tosi-tv" tyyliin muutaman metrin päässä omasta ikkunasta tai laittaa verhot kiinni, ollaan ahnehdittu liikaa. Pääkaupunkiseudulla on rakentamispaineessa ajauduttu monin paikoin tavattoman tiiviiseen rakentamiseen ja Jyväskylässäkin näitä rajoja on muutamin paikoin kolkuteltu. Meillä on kyllä tilaa rakentaa niin, ettei tämä ole välttämätöntä. 

3) KYLIÄ JA HAJA-ASUTUSALUEITA EI SAA UNOHTAA
Täydennysrakentaminen kohdistuu eritysesti kaupungin keskustaan ja pääväylien varrelle. Se on ymmärrettävää, mutta samalla on pidettävä huolta siitä, että rakentaminen on mahdollista muuallekin. Kaikki eivät halua asua kaupunkimaisesti ja tilaa meillä kyllä riittää muuallakin. Kylien elinvoimaisuutta tukee se, että rakentamispaikkoja on saatavilla.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini