Kehitystä ja kehitysyhteistyötä Etiopiassa

Share |

Maanantai 19.11.2018 klo 21:37


Minulla oli etuoikeus päästä vierailemaan marraskuun alussa Etiopiassa Suomen suurlähettilään Helena Airaksisen kutsumana yhdessä maanpuolustuskurssi 195 kanssa.

Etiopia on laaja ja mielenkiintoinen maa, jolla on rikas historia. Se on ainut Afrikan maa, joka oli itsenäinen siirtomaa-aikaankin ja kristillinen kirkko on ollut siellä olemassa jo 300-luvulta lähtien. Väitetäänpä, että Mooseksen 10 käskyä sisältävä liitonarkki sijaitsisi Etiopian Aksumissa.

Maassa tapahtuu vauhdikasta kehitystä, mutta sillä on myös suuria haasteita, ei vähiten noin 3 % väestönkasvun ja köyhyyden sekä osaa maata vaivaavan kuivuuden ja ajoittaisten levottomuuksien vuoksi.

Suomi tukee kehitysyhteistyövaroin erityisesti vesi ja sanitaatiohankkeita, koulutusta sekä maanhallintarekisterin ja sitä kautta maaseudun taloudellisten edellytysten parantamista. Oli hienoa nähdä ja kuulla, että Suomen, Etiopian ja paikallisten kyläyhteisöjen yhteishankkeilla on saatu jo viidelle miljoonalle ihmiselle puhdasta vettä hyvin kustannustehokkaasti. On myös tärkeää, että kaivot ovat kyläyhteisöjen hoidossa ja vastuulla, jolloin omistajuus on paikallisilla.

20181106_092223.jpg

Koulutuspuolella Suomi on rahoittanut perusopetuksen laadun kehittämisohjelmaa. Vaikka yli 90 % lapsista aloittaa koulun, vain noin puolet heistä etenee 5. luokalle asti. Kehittämisohjelman yhtenä tavoitteena onkin koulupudokkaiden vähentäminen. Suomi on myös vahvasti tukenut vammaisten lasten kouluunpääsyä ja kouluttanut erityisopettajia.

20181107_101126.jpg

Moni asia myös yllätti kehittyneisyydellään: Etiopian Airlines on Afrikan suurin lentoyhtiö ja ilmeisen hyvä ja luotettava sellainen, monet tiet olivat oikein hyvässä kunnossa ja useimmissa paikoissa hyvin siistiä. Ruoka oli myös erinomaista ja kahvi vahvaa, mutta pehmeää.  

Uudistustahti maassa on lähtenyt aivan erityiseen vauhtiin maaliskuussa valtaan astuneen pääministeri Abiy Ahmedin toimesta. Hän on ottanut hallitukseensa puolet naisia, vapauttanut ainakin 1000 poliittista vankia ja lisännyt sananvapautta, saanut aikaan rauhansopimuksen Eritrean kanssa ja mm. aikeissa yksityistää monia valtionyhtiöitä. Vauhti on jopa niin reipas, että monet kansainväliset toimijat alueella saavat tehdä parhaansa pysyäkseen perässä.  

20181106_095024.jpg

Ennen muuta Etiopia jäi mieleen ystävällisten ihmisten, iloisten lasten ja huikeiden vuoristomaisemien maana. Vaikka kehitystä tarvitaan, toivottavasti aito etiopialainen elämänmeno saa säilyä. Oli ilo tutustua maahanne! Amasakinalu, kiitos paikallisille ja kiitos lähetystön väelle!

20181104_142009.jpg


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini