Eläkeläisten ja omaishoitajien tulotasosta

Share |

Keskiviikko 3.4.2019 klo 22:41


Tänään kuten monena muunakin päivänä olen käynyt monta keskustelua eläkeläisten ja omaishoitajien tulotasosta. Eläkeläisköyhyys, samoin kuin lapsiköyhyys, koskettavat monia. Kristillisdemokraateilla on useita tavoitteita näihin asioihin liittyen, joiden korjaamiseksi haluamme työskennellä.

Epäoikeudenmukaisena näemme sen, että monilla varsin pienituloisilla eläkeläisillä on useissa tapauksissa kovempi veroprosentti kuin palkansaajilla. Moni joutuu miettimään hyvin tarkkaan, miten rahansa käyttää ja joskus jopa valitsemaan, ostaako lääkkeitä vai ruokaa. Näin ei saisi olla. Emme näe mahdollisena luopua ns. taitetusta indeksistä, mutta sen sijaan haluaisimme kehittää hintaindeksin laskutapaa niin, että eläkeläisten kulurakenne huomioitaisiin siinä paremmin. Tämä tarkoittaa esimerkiksi lääkkeiden parempaa huomioon ottamista siinä.  Pienimpiä eläkkeitä tulisi myös nostaa. Näillä ratkaisuilla helpotettaisiin eläkeläisten tilannetta. Todennäköisesti merkittävä osa lisätulosta menisi kulutukseen ja siten vaikuttaisi myös kauppoihin osan palautuessa arvonlisäverojen kautta valtiolle.

Omaishoito on tavattoman arvokasta työtä, joka on väestön ikääntyessä entistäkin tärkeämmässä roolissa. Samalla se säästää myös yhteiskunnan varoja. Tukea maksetaan kuitenkin eri puolilla maata jossain määrin erilaisin kriteerein ja haluaisimme siirtää tuen maksamisen Kelalle sekä saada maksuun yhteneväiset kriteerit. Omaishoidon tuen tulisi myös olla verotonta ja sitä tulisi korottaa.

Näiden tavoitteiden eteen tulen omalta osaltani myös työskentelemään, mikäli pääsen eduskuntaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini