Blogi

Onko meillä varaa nostaa hoitoalan palkkausta vai varaa olla nostamatta?

Perjantai 23.4.2021 klo 22.33 - Marika Visakorpi


Keski-Suomen KD otti tänään piirikokouksessaan kantaa hoitoalan henkilöstövajeeseen ja peräänkuulutti akuutteja toimenpiteitä. Kuten kotisivuiltani löytyvästä kannanotostamme voit lukea, tarvitaan monenlaisia toimia alan arvostuksen nostamiseksi. Tähän sisältyvät ainakin oppilaitosyhteistyö, oppisopimuskoulutus, hoiva-avustajakoulutus, johtamisen tukeminen ja kehittäminen, henkilöstön mielipiteiden kuunteleminen sekä ulkomaisen työvoiman hankkiminen. On kuitenkin uskallettava puhua myös rahasta. 

Asia ei ole uusi ja jo pääministeri Kataisen aikaan palkkaus oli paljonkin esillä. Tosiasia on kuitenkin se, että terveydenhoitoalan kuten myös varhaiskasvatuksen palkat ovat edelleen sellaisessa kuopassa, joka ei osoita tärkeän ja merkittävän työn arvostusta. Palkassa mitattuna teknisten asioiden hoitaminen näyttää edelleen olevan ihmisten hoitamista arvostetumpaa. Korona -ajan entisestään koventunut työpaine on vienyt tilannetta alati haastavampaan suuntaan. Venymisestä tulee tarjota kompensaatiota, mutta työvoimapula on kertakaikkiaan otettava vakavasti myös pidemmällä aikavälillä. 

Yhtä rehellistä on todeta, ettei palkkauskysymysten ratkaiseminen ole helppoa. Asiassa osallisia ovat niin ay-liike, työnantajat kuin valtiokin eikä julkisen talouden kassakaapeissa ole roposia helposti irroitettavissa. Mikäli soteuudistus tällä kertaa toteutuu, olisi kuitenkin tarjolla "nyt jos koskaan" -tyyppinen tilanne: uuden organisaation syntyessä olisi luonteva taitekohta tarkastella myös palkkoja. Johtaisiko tämä vain kilpalaulantaan kaikilla aloilla? Kuitattaisiinko vaatimus sillä, että hoitotyö ei ole tuottavaa eikä julkinen talous tällaista kestä?

On kuitenkin kysyttävä myös, kestääkö yhteiskuntamme sitä, että tuhansittain terveydenhoitoalalle koulutettuja ihmisiä on päättänyt lähteä muihin hommiin eivätkä moninaiset muut toimet näytä yksin haastetta ratkaisevan? Sosiaali- ja terveyslautakunnassa nelisen vuotta olleena tiedän, että asioiden eteen tehdään hartiavoimin työtä. Hoitoalan työ on äärimmäisen arvostettavaa ja yhteiskunnan kannalta elintärkeää. Sen tietää jokainen viimeistään silloin, kun itse tai läheinen on hoidon tai hoivan tarpeessa. Kukaan ei kuitenkaan voi tehdä tuplavuoroja määrättömästi, kun työntekijöitä ei ole saatavilla. Hoitajamitoitusten toteuttaminenkin edellyttää sitä, että on henkilöitä, jotka haluavat tulla tekemään hoiva-alan tärkeää työtä. 

Palkkaus on yksi ja merkittävä osa arvostuksen osoitusta, johon olisi nyt uskallettava tarttua. Myös ikäihmisten arvostamista voimme parantaa ja ottaa oppia vaikkapa monilta maahanmuuttajilta tässä asiassa. Hoiva-alan työ on arvokasta, koska jokainen ihminen on arvokas iästä tai terveydentilasta riippumatta. Tämä on myös kristillisdemokratian ydintä. 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini