Blogi

Mitkä ihmeen aluevaalit?

Torstai 30.12.2021 klo 15.20


Olemme historiallisen vaiheen äärellä kun 23.1. äänestetään ensimmäistä kertaa koskaan maakunnallisissa aluevaaleissa ja valitaan hyvinvointialueen aluevaltuusto. Moni on pohtinut, mistä ihmeestä siellä päätetään? Kyseessä on se parikymmentä vuotta valmisteltu sote-uudistus, jossa kunnilta siirtyy sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut hoidettavaksi laajemmille hartioille eli maakunnan kokoiselle hyvinvointialueelle. Mukaan on otettu myös pelastustoimi eli tutummin paloasemat ja ensihoito.

Uudistuksella haetaan palveluiden ja taloudellisen vastuun tasapainoisempaa jakautumista ja hallintaa. Lisäksi olennaista on ns. integraatio eli se, että asukkaat saisivat saumattomammin niin sosiaali- kuin terveyspalvellut mukaan lukien erikoissairaanhoidon samalta palveluntuottajalta. 

Kyse ei ole mistään pikkujutusta kun Keski-Suomessakin liki 10.000 ihmisen työnantaja vaihtuu ja tuhansia sopimuksia, hankintoja ym. järjestellään uusiksi. Aluevaltuustot aloittavat työnsä 1.3.22 ja varsinaisesti hommat siirtyvät hyvinvointialuulle kunnilta vuoden 2023 alusta. Vuosi 22 tuleekin varmasti olemaan varsin intensiivisen valmistelun aikaa. 

Tärkeintä kuitenkin tässä vaiheessa on se, että kansalaiset jälleen kerran kävisivät äänestämässä. Kyse on ihan jokaista meitä koskettavista palveluista!

Itselleni sote-asiat ovat tulleet kaupunginvaltuutettuna tutuksi viimeisen 16 vuoden aikana monella lailla niin sote-lautakunnassa kuin kaupunginhallituksen työskentelyssä. Erityisesti sydäntä lähellä ovat olleet lasten ja ikäihmisten asiat. Mielelläni tuon kokemuksen ja juridisen osaamisen annan myös hyvinvointialueen rakentamisen käyttöön. 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini