Blogi

Analyysiä vaaleista

Keskiviikko 12.6.2024 klo 12.23


Vaalit on käyty ja uudet mepit jälleen saatu. Näissä vaaleissa oli erinäisiä huomionarvoisia seikkoja, joista muutama kommentti:

1) Äänestysaktiivisuus jäi matalaksi
Kuten edellisissäkin eurovaaleissa, myös nyt äänestysaktiivisuus jäi vain reiluun 40 prosenttiin. Se tarkoittaa sitä, että reilusti yli puolet äänioikeutetuista ei käynyt lainkaan äänestämässä. Tämä on demokratian kannalta varsin huolestuttavaa, koska vaalituloshan ei silloin kerro edes kansan enemmistön mielipidettä. Tähän asiaan on syytä kiinnittää jatkossa vakavaa huomiota mm. pitämällä EU-asioita myös vaalien välillä paremmin esillä.

2) Gallupit menivät metsään
Ennen vaaleja tehdyt gallupit eivät tällä kertaa pitäneet paikkaansa juuri miltään muulta osin kuin Kokoomuksen neljän paikan ennakoimisella. Gallupien pettämisen on arveltu johtuneen siitä, että niissä kysytään puoluetta, ei ehdokasta, mikä varmaan vaikuttaakin asiaan. Toisaalta gallupeissa mielipiteensä kertonevat monet niistäkin, jotka eivät kuitenkaan lähde äänestämään. Voi kuitenkin kysyä, onko tällaisilla gallupeilla mitään virkaa ja mikä on niiden vaikutus äänestyskäyttäytymiseen? Mielenkiintoista olisi käydä joskus vaalit ilman mitään galluppeja.

3) Yllätyksiä suuntaan ja toiseen
Mediassa on ruodittu jo perusteellisesta Li Anderssonin valtavaa henkilökohtaista äänimäärää ja Perussuomalaisten heikkoa tulosta. Anderssonin tulos onkin kerrassaan huikea ja kertoo suuresta kansansuosiosta ainakin vihervasemmiston keskuudessa. Vaikuttaakin siltä, että puolueen lisäksi myös henkilöillä voi olla hyvinkin iso merkitys äänestäjille kuten jo Sanna Marinin kohdalla nähtiin. Kokoomus taasen on porskuttanut Orpon johdolla voittoon vaaleista toiseen, vaikkei Orpon ympärille ole kehittynyt erityistä hypetystä.

RKP teki sen taas eli uusi paikkansa päinvastaisista gallupluvuista huolimatta. Sanoinkin monille jo ennen vaaleja, että RKP:n "salaisuus" on mitä ilmeisimmin se, että heidän kannattajansa lähtevät hyvin aktiivisesti uurnille. Samalla kun muiden puolueiden kannattajista osa jää kotiin, nousee heidän suhteellinen kannatuksensa meppipaikkaan riittävälle tasolle. Huomionarvoista on myös se, että Mika Aaltolaa lukuunottamatta kaikki valitut ovat joko nykyisiä meppejä tai kansanedustajia, moni entisiä ministereitä ja entisiä tai nykyisiä puolueensa puheenjohtajia. Joka tapauksessa kaikki heistä ovat laajasti tunnettuja henkilöitä. 

4) Kristillisdemokraattien tilanne
KD lähti vaaleihin vaaliliitossa Liike Nytin kanssa. Vaaliliitto edellyttää usein jonkinlaista kärkiehdokasta, jotta varmistettaisiin että ainakin joku saa ison äänimäärän. Eija-Riitta Korhola olikin erinomainen ehdokas tähän tehtävään ja hänen henkilökohtainen äänimääränsä noin 45.000 ääntä oli hieno saavutus. Valitettavasti emme kuitenkaan kaikki yhdessä yltäneet tarvittavaan määrään ääniä, mikä luonnollisesti harmittaa paitsi itsemme myös äänestäjiemme kannalta. Jokainen ääni on kuitenkin arvokas kannanotto ehdokkaan ja/tai puolueen puolesta, mistä vielä lämpimät kiitokset kaikille äänestäjille! 

Mahdollisina syinä paikan saamattajäämiseen voi olla seuraavia seikkoja: äänestysaktiivisuuden jäätyä matalaksi on todennäköisesti myös osa Kristillisdemokraattien perinteisistä äänestäjistä jäänyt kotiin. Toiseksi jotkut ovat saattaneet olla tyytymättömiä hallitustyöskentelyyn ja valinneet toisen puolueen. Kolmanneksi vaaliliittokuvio ei tuonut tällä kertaa lisää ääniä pottiin, vaan kummankin vaaliliiton osapuolen kannatus jäi tavanomaista alhaisemmaksi. Sitä on vaikeampi arvioida, olisiko kannatus pelkällä omalla listalla ja 10 muulla omalla ehdokkaalla ollut riittävä paikan saamiseksi. Jonkun verran korkeampi kokonaiskannatus olisi arvioni mukaan tuossa tilanteessa kuitenkin ollut etenkin, jos ehdolla olisi ollut kansanedustajia tai muitakin valtakunnallisesti tunnettuja nimiä. Myös ehdokkaiden kesken äänimäärät olisivat voineet jakautua hivenen toisin ilman kärkiehdokasasetelmaa. 

Yhtä kaikki meillä KD:n ehdokkailla oli hyvä henki keskenämme ja KD-aktiivit ympäri maata osallistuivat aktiivisesti kampanjaan, mistä voimme olla tyytyväisiä. Jatkamme työtä niillä mandaateilla, mitä kansalaiset ovat suoneet eri forumeille. Ja seuraavat vaalithan ovat jo ensi kevään kunta- ja aluevaalit. Jos ehdokkuus kiinnostaa, ota ihmeessä yhteyttä minuun marika.visakorpi@kd.fi tai Kristillisdemokraattien puoluetoimistoon! Hyvää kesää kaikille!Marika_262.jpg


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini