Blogi

Mitäs nyt sote?

Perjantai 8.3.2019 klo 11.55

IMG_0150.jpgSote ja hallitus ovat kaatuneet. Jälkimmäinen oli yllätys, mutta sinänsä ryhdikäs liike pääministeriltä. Soten kaatuminen on sen sijaan ollut nähtävissä jo pidempään eikä siinä mielessä tullut yllätyksenä.

Uudistus kaatui suuruuteensa, valinnanvapauden kiemuroihin ja perustuslaillisiin ongelmiin. Surullista tietysti on se, että tälläkään kerralla ei maaliin päästy, kun jo noin 15 vuoden ajan on uudistusta leivottu. Ongelmat olivat kuitenkin sitä luokkaa, ettei hallituksen esitys tässä muodossaan olisi ollut hyväksyttävissä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen tarve ei kuitenkaan ole mihikään kadonnut, joten asia on seuraavan eduskunnan edessä.

Miten siis tästä eteenpäin?

Sote-uudistusta tarvitaan, jotta ihmisille voidaan taata samantasoiset sote-palvelut asuinpaikasta riippumatta ja hallita kustannuksia paremmin. Asiakkaan kannalta olennaista on, että lääkäriin pääsee ja että esim. ikäihmiset ja vammaiset saavat tarvitsemansa hoidon ja hoivan. 

Palveluiden sujuvuus edellyttää integraatiota perus- ja erikoissairaanhoidon sekä sosiaalipalvelujen kesken. Valinnanvapautta tulee laajentaa tarkkaan harkiten ja hallitusti erityisesti asiakassetelijärjestelmän ja henkilökohtaisen budjetoinnin kautta riittävän asiakasohjauksen kera. Setelitkään eivät ole joka paikkaan paras ratkaisu, vaan muitakin vaihtoehtoja tarvitaan. Kaikenlaisen "kermankuorinnan" ja monopoliasemien mahdollisuudet on pyrittävä estämään sekä tutkittava, onko esim. konsernilainojen korkojen verovähennyksiin mahdollista puuttua. Yksityistä puolta tarvitaan apuna, mutta julkisen puolen on oltava selkeästi se, jolla on langat käsissään ja myös merkittävä osa palvelutuotannosta.  

Olennaista on, että uudistus rajattaisiin koskemaan nyt vähintäänkin aluksi vain sotea eikä haukattaisi myös maakunnan muita toimintoja mukaan. Suotavaa olisi, että uudistusta voitaisiin edistää parlamentaarisesti, jos vain sellainen yhteisymmärrys pian löydetään. Toimeen on tartuttava heti, jottei taas olla neljän vuoden päästä samassa tilanteessa. Paljon tehdystä pohjatyöstä on hyödynnettävissä, joten aivan alusta ei onneksi tarvitse aloittaa.

Monissa maakunnissa on jo muodostettukin maakunnallisia sote-kuntayhtymiä. Keski-Suomessakin tämä vaihtoehto saattaisi olla järkevä, vaikka lakeja ei nyt saatukaan. Sinänsä ei ole selvää, että uudistus jatkossa toteutettaisiin näin monen maakunnan pohjalta, vaan sekin on yksi linjattavista asioista. Ratkaisu tulee tehdä toimivuus edellä.

Kommentoi kirjoitusta.

Hoitoa ja hoivaa ikäihmisille

Perjantai 1.2.2019 klo 23.14

IMG_0150.jpgViime päivinä vanhusten palveluasumisessa ilmenneet epäkohdat ovat pursuneet silmille. Lista puutteista erityisesti suurten hoivapalveluyritysten useissa hoivakodeissa on karmaisevan pitkä: liian vähän hoitajia, haamuhoitajia, puutteita hygieniassa, olematonta viriketoimintaa, ohjeita lääkkeiden säilytyksestä laiminlyöty, aliravittuja vanhuksia jne. Yhdessä paikassa oli jopa ohjeistettu jättämään sängystä mahdollisesti aamuyöllä putoava vanhus odottelemaan peiteltynä lattialle. 

Myös epäkohtiin puuttuneet työntekijät ovat usein joutuneet vaikeuksiin työnantajan taholta. Nyt ilmi on tullut kertomuksia vanhuksiin kohdistuneesta kovakouraisesta kohtelusta ja liukuhihnatyöstä. Nämä eivät ole millään muotoa hyväksyttäviä asioita.   

Valvontaviranomainen eli avi oli Ylen uutisen mukaan (29.1.) havainnut korjattavaa kahdeksassa Mehiläisen, 16 Attendon ja 17 Esperi Caren hoivakodissa. Attendon ja Esperin osalta huomautettavaa löytyi yli puolesta tarkastuskohteista, Mehiläisen osalta kolmasosassa.

Peruspalveluministeri Annika Saarikko tarttui sikäli ripeästi asiaan, että kutsui 1.2. kriisikokoukseen vanhuspalveluiden tuottajia. Lopputuloksena oli kuulemma 25 kohdan lista, johon palveluntuottajat lupasivat sitoutua. Listan sisältöä ei kovin paljon vielä avattu. Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen luonnehti ongelmia "rikkaruohoiksi" jotka pitää kitkeä. Tämä särähtää epäkohtien moninaisuus huomioon ottaen todella pahasti korvaan. Hyvä, että kriisikokous pidettiin, mutta siinä tehtyjen lupausten varaan ei asioita voi missään tapauksessa jättää.

Vanhustenhuollon epäkohdista on puhuttu jo vuosia, mutta nyt paljastunut laiminlyöntien vyyhti kertoo että ongelmia on vielä luultuakin enemmän. Ongelmat näyttävät olevan erityisen räikeitä edellä mainituissa suurissa hoivapalveluyrityksissä, mutta ei esim. vanhusten ulkoilumahdollisuudet ja viriketoiminta ole kovin kummoisella tolalla julkisellakaan puolella ja kiirettä pitää varmasti myös siellä. 

Totta on myös se, että hyvien hoitajien saaminen alalle on entistä haastavampaa. Aliresurssointi johtaa helposti myös siihen oravanpyörään, että nekin jotka alalla ovat, saattavat harkita muita vaihtoehtoja. Ikäihmisten määrän lisääntyessä olemme tässä isojen haasteiden edessä.

Viime kesänä Kristillisdemokraatit kampanjoivat ympäri maata hankkimassa nimiä Vanhusasiavaltuutettu Suomeen kansalaisaloitteeseen. 42.000 nimeä saatiin, ei siis aivan riittävää määrää. Mielenkiintoista on, että kun KD:n kansanedustaja Sari Tanus teki asiasta sen jälkeen toimenpidealoitteen, ei sekään eduskunnalle kelvannut. Nyt kyllä useammastakin puolueesta on esitetty vanhusasiavaltuutettua. Toivottavasti uusi eduskunta sellaisen viran myös perustaa.

Ylen selvitysten mukaan (28.1.) Esperi Care Holding eli Suomen emoyhtiö ei ole maksanut lainkaan veroja Suomeen vuosina 2016 ja 2017. Sen sijaan yhtiö on maksanut huomattavia 6-14 % korkoja pääomistajansa pääomarahasto ICG:n myöntämistä lainoista. Rahoituskulut olivatkin yhtiöllä YLE:n mukaan vuonna 2017 yli 16 mijoonaa euroa. Näin ollen rahaa, joka olisi voitu käyttää edellä kuvattujen epäkohtien hoitamiseen, on mennyt merkittävä määrä rahoituskuluihin ulkomaille ja myös osinkojen maksuun. Samanaikaisesti asiakkaiden hoitomaksut ovat monissa paikoissa huomattavia.

Summa summarum: mitä sitten pitäisi tehdä?
Tässä 16 toimenpidettä, jotka ainakin olisivat tarpeen: 

1) hoitajamitoitus on saatava lakiin ja sen rikkomisesta on oltava sanktiot
2) hoitajia on palkattava lisää; KD on esittänyt 1000 hoitajan palkkaamista
3) vanhustyön arvostusta on lisättävä ja sopivien henkilöiden hakeutumista alalle edistettävä
4) omavalvonta ei toimi: siltä on vaadittava enemmän ja viranomaisten valvontaresursseja on lisättävä
5) ongelmien laajuuden vuoksi tulisi tarkistaa myös muiden laiminlyönneistä huomautuksia saaneiden toimijoiden hoivakotien hoidon laatu ja tarvittaessa myös rikostutkintaa on harkittava
6) työntekijöiden suojaa on parannettava niin, että mahdollisista epäkohdista uskalletaan ilmoittaa
7) vanhusasiavaltuutetun virka on perustettava
8) keinotekoisten konsernilainojen korkojen verovähennysoikeuden poistamista on selvitettävä
9) kuntien on harkittava entistäkin huolellisemmin sitä, ostetaanko ja millä kriteereillä hoivakotipalveluja yksityiseltä toimijalta ja millä kriteereillä ja onko joissain tapauksissa syytä irtisanoa sopimuksia
Vanhuksille on taattava KD:n esittämät neljä takuuta:
10) ruokailutakuu eli mahdollisuus syödä rauhassa ja saada tarvittaessa apua,
11) hygieniatakuu eli pesuista ja puhtaudesta huolehditaan ja tarvittava määrä hygieniatuotteita on oltava käytettävissä,
12) ulkoilutakuu eli jokaisella joka ulos voidaan viedä, on oltava siihen mahdollisuus viikottain
13) yhteisötakuu eli läheisten osallisuus on turvattava eikä hoiva-asumista tarvitsevia puolisoita tule erottaa
14) tarvitsemme kokonaisvaltaisen ja ikäihmisiä kunnioittavan strategian siitä, miten vastaamme tulevaisuudessa yhä lisääntyvään hoidon ja hoivan tarpeeseenSara_F.jpg
15) tarvitsemme asennemuutosta, jossa ikäihmisten arvostus ja inhimillinen kohtelu nostetaan sille paikalle jolle se kuuluu
16) rohkaistaan ja luodaan väyliä vapaaehtoistyöhön ikäihmisten hyväksi ja osallistutaan siihen mahdollisuuksien mukaan

Moni näistä toimenpiteistä tulee maksamaan. Aina ei kuitenkaan ole siitäkään kyse, vaan tärkeintä on asennemuutos.

Perusturvalautakunnan jäsenenä olen askaroinut paljon vanhusten asioiden parissa mm. sen turvaamiseksi, että palveluasumispaikkoja olisi riittävästi. Jyväskylässä on tehty paljon kehitystyötä vanhuspalveluissa ja moni asia on mennyt eteenpäin, mutta työtä riittää edelleen.

kuvassa: ystäväni Saran kanssa ulkoilemassa

Kommentoi kirjoitusta.

Ehdokkaan arkea tammikuussa

Perjantai 11.1.2019 klo 23.26

Vaaleihin valmistautuminen pitää sisällään mitä moninaisempaa hommaa, joka ei moniltakaan osin (vielä) näy ulospäin: mainonnan ja vaalitapahtumien suunnittelua ja niihin liittyvien lukuisten käytännön asioiden hoitoa yhdessä mm. vaalipäällikön ja graafikon kanssa, tukiryhmän kanssa ideointia, puolueen yhteisen vaalityön suunnittelua maakunnassa, tarvikehankintoja, budjetin tekoa jne. Luovaa ja innovatiivista puuhaa, jossa pääsee kehittelemään porukalla erilaisia ideoita.

Somessa on tietty pyrittävä olemaan aktiivinen ja suotavaa olisi myös ahkeroida mielipidekirjoituksia, blogeja ja päivittää kotisivuja. Jokunen vaalikonekin on jo ilmaantunut.

Minulla on myös ollut ilo saada tavata useita tuttuja ja jututtaa heitä kunkin ammattialaan tai elämäntilanteeseen liittyvistä asioista. Jokainen kun oikeastaan on jonkun alan tai ainakin elämänkokemuksen asiantija. Kokemuksia ja näkemyksiä voi toki olla monenlaisia, mutta eri näkökulmat tuovat laajempaa katsantokantaa asioihin.

Varsinainen intensiivisin vaalikiertuevaihe alkaa maaliskuussa, mutta jo sitä ennen on erilaisia tilaisuuksia. Mielellään myös osallistun erilaisiin yleisötilaisuuksiin. Ne ovat sekä kiinnostavia, että mukava tapa kohdata ihmisiä.

Vielä olen ehtinyt myös harrastaa päivittäin liikuntaa, se on hyvää vastapainoa istumiselle ja ruutujen kanssa pelaamiselle 😉

Positiivisella mielellä eteenpäin 😀

Hyvää alkanutta vuotta myös Sinulle! Toivottavasti tavataan jossain!

Kommentoi kirjoitusta.

Mitä jos joulua ei olisi?

Perjantai 21.12.2018 klo 23.37

Joskus kuulee jonkun sanovan, ettei erityisemmin vietä joulua. Jäin miettimään, mitä se merkitsisi, jos joulua ei olisi?

Moninaiset valmistautumiset siivouksineen, ruuanvalmistuksineen ja lahjanhankkimisineen jäisivät pois, samoin niihin usein liittyvä kiire. Toisaalta yhtä lailla pois jäisi niiden jälkeen kuitenkin useimmiten laskeutuva rauha ja kiireetön yhdessäolo ruokailuineen. Monikaan ei kävisi haudoilla juuri silloin saati joulukirkossa. Ei olisi niitä tuhansia joululauluja, kuusta, kortteja, tonttuja jne. Ja miltä se talvi pimeimpään aikaan tuntuisikaan ilman joulun tuomaa juhlahetkeä ja kaamoksen katkoa joulun valoilla?

Ennen muuta jos joulua ei olisi, ei olisi sitä pientä vauvaa seimessä, jota kesken yövuoron enkeleiden yllättämät paimenet tulivat katsomaan. Ei olisi sitä lasta jota viisaat miehet pitivät niin tärkeänä kuninkaana, että lähtivät tuomaan hänelle arvokkaita lahjoja hyvin kaukaa ja vaarallisen matkan takaa.

Jos joulua ei olisi, Jumala ei olisi lähettänyt poikaansa maailman Vapahtajaksi. Olisimme aina ja kaikissa tilanteissa täysin oman onnemme varassa. Jeesus ei olisi elänyt meidän keskellämme eikä näyttänyt sekä sanoillaan että teoillaan, millainen Jumala on ja mikä on hänen tahtonsa meitä kohtaan. Ilman joulua ei olisi myöskään pääsiäistä, syntien sovitusta eikä iankaikkista elämää. Jeesus ei olisi kantanut kaikkia meidän kipujamme eikä noussut kuolleista.

Joidenkin mielestä kaikki tämä on humpuukia, satua siinä missä muutkin sadut. Tähän "satuun" liittyy kuitenkin merkillisen paljon historiallisia viitteitä. Keisari Augustuksen aikana oli verollepano ja lapsen syntymä, josta ajanlaskumme on alkanut. Pontius Pilatuksen aikana oli oikeudenkäynti ja ristiinnaulitseminen, jossa tuomittiin kuolemaan mies, jonka ruumista ei parin päivän päästä enää löytynyt vaikka hauta oli tiedossa ja vartijat edessä. Ylösnousemuksen puolesta puhuu vakuuttavasti myös se, että Jeesuksen kuoleman jälkeen pelokkaat opetuslapset muuttuivat rohkeiksi, koska väittivät kohdanneensa ylösnousseen Jeesuksen. Jos he tässä valehtelivat, on kovin outoa, että useimmat heistä kuolivat lopulta marttyyrikuoleman. Moni on kyllä voinut kuolla sen puolesta, mihin uskoo, mutta harvempi sen puolesta minkä tietää valheeksi.

Minä kuulun siihen joukkoon, jonka mielestä joulu ja pääsiäinen ovat vankka todistus Jumalan rakkaudesta ihmistä kohtaan. Sanotaan, että suurinta on antaa henkensä toisen puolesta. Mitä enempää Jumala olisi voinut antaa kuin oman Poikansa maailmaan ja lopulta kuolemaan meidän tähtemme?

Kiitollisena joulusta tänäkin vuonna!

Hyvää Joulua 💝

Kommentoi kirjoitusta.

Kehitystä ja kehitysyhteistyötä Etiopiassa

Maanantai 19.11.2018 klo 21.37

Minulla oli etuoikeus päästä vierailemaan marraskuun alussa Etiopiassa Suomen suurlähettilään Helena Airaksisen kutsumana yhdessä maanpuolustuskurssi 195 kanssa.

Etiopia on laaja ja mielenkiintoinen maa, jolla on rikas historia. Se on ainut Afrikan maa, joka oli itsenäinen siirtomaa-aikaankin ja kristillinen kirkko on ollut siellä olemassa jo 300-luvulta lähtien. Väitetäänpä, että Mooseksen 10 käskyä sisältävä liitonarkki sijaitsisi Etiopian Aksumissa.

Maassa tapahtuu vauhdikasta kehitystä, mutta sillä on myös suuria haasteita, ei vähiten noin 3 % väestönkasvun ja köyhyyden sekä osaa maata vaivaavan kuivuuden ja ajoittaisten levottomuuksien vuoksi.

Suomi tukee kehitysyhteistyövaroin erityisesti vesi ja sanitaatiohankkeita, koulutusta sekä maanhallintarekisterin ja sitä kautta maaseudun taloudellisten edellytysten parantamista. Oli hienoa nähdä ja kuulla, että Suomen, Etiopian ja paikallisten kyläyhteisöjen yhteishankkeilla on saatu jo viidelle miljoonalle ihmiselle puhdasta vettä hyvin kustannustehokkaasti. On myös tärkeää, että kaivot ovat kyläyhteisöjen hoidossa ja vastuulla, jolloin omistajuus on paikallisilla.

20181106_092223.jpg

Koulutuspuolella Suomi on rahoittanut perusopetuksen laadun kehittämisohjelmaa. Vaikka yli 90 % lapsista aloittaa koulun, vain noin puolet heistä etenee 5. luokalle asti. Kehittämisohjelman yhtenä tavoitteena onkin koulupudokkaiden vähentäminen. Suomi on myös vahvasti tukenut vammaisten lasten kouluunpääsyä ja kouluttanut erityisopettajia.

20181107_101126.jpg

Moni asia myös yllätti kehittyneisyydellään: Etiopian Airlines on Afrikan suurin lentoyhtiö ja ilmeisen hyvä ja luotettava sellainen, monet tiet olivat oikein hyvässä kunnossa ja useimmissa paikoissa hyvin siistiä. Ruoka oli myös erinomaista ja kahvi vahvaa, mutta pehmeää.  

Uudistustahti maassa on lähtenyt aivan erityiseen vauhtiin maaliskuussa valtaan astuneen pääministeri Abiy Ahmedin toimesta. Hän on ottanut hallitukseensa puolet naisia, vapauttanut ainakin 1000 poliittista vankia ja lisännyt sananvapautta, saanut aikaan rauhansopimuksen Eritrean kanssa ja mm. aikeissa yksityistää monia valtionyhtiöitä. Vauhti on jopa niin reipas, että monet kansainväliset toimijat alueella saavat tehdä parhaansa pysyäkseen perässä.  

20181106_095024.jpg

Ennen muuta Etiopia jäi mieleen ystävällisten ihmisten, iloisten lasten ja huikeiden vuoristomaisemien maana. Vaikka kehitystä tarvitaan, toivottavasti aito etiopialainen elämänmeno saa säilyä. Oli ilo tutustua maahanne! Amasakinalu, kiitos paikallisille ja kiitos lähetystön väelle!

20181104_142009.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Lupaava maakuntagallup

Sunnuntai 21.10.2018 klo 22.10

Keskisuomalainen julkaisi lauantaina ensimmäisen maakunnallisen eduskuntavaaligallupin tulokset. Siinä oli paljonkin mielenkiintoista, mutta erityisen kiinnostavat asetelmat se antoi Kristillisdemokraateille. Gallup näytti 6,1 % kannatusta, missä on yli prosentin kasvu edellisiin eduskuntavaaleihin. Näillä lukemilla kansanedustajan paikka puolueelle olisi enää noin puolentoista prosenttiyksikön päässä. Ruotsin äskettäisissä vaaleissa KD teki kovan useamman prosenttiyksikön nousun lyhyessä ajassa.

Kumpikin meistä tähän mennessä nimetyistä ehdokkaista eli itseni lisäksi Tomi Kuosmanen oli myös saanut mainintoja niiden joukossa, joita ihmiset ajattelisivat voivansa äänestää.

Gallup on aina toki vain gallup ja virhemarginaalitkin suuret tässä vaiheessa. Selvää kuitenkin on se, että Kristillisdemokraattien on mahdollista paikka saavuttaa. Se innostaa entisestään ahkeraan vaalityöhön ja hyvään kisaan. Kristillisdemokraatit on luotettava, rakentava ja kestäville arvoille pohjautuva valinta. Tehdään siitä totta!

Myös sinä voit tulla mukaan tukiryhmääni ilmoittautumalla osoitteeseen marika.vaalit@gmail.com. Vaalipäällikköni Sirpa Arposuo kokoaa tiimiä ja saat tietoa siitä, miten voit olla mukana kampanjassa. Kohti 14.4.2019!

Kommentoi kirjoitusta.

Ora et labora

Maanantai 15.10.2018

Päätös lähteä kansanedustajaehdokkaaksi oli tällä kertaa hyvin pitkän harkinnan tulos. Kun on useamman kerran jo ollut kisassa mukana, on syytä kysyä sekä itseltään että muilta, onko ehdokkuus edelleen motivoiva ja toivottu asia. Jälkimmäistä tuntui olevan ilmassa lisääntyvässä määrin.

Ennen muuta halusin kuitenkin pyytää asiaan johdatusta yläkerrasta. Se voi jonkun korvaan kuullostaa oudolta, mutta olen havainnut, että vanha viisaus: Ora et labora - rukoile ja työtä tee, on sangen viisas ohje. Ja vieläpä tässä järjestyksessä. Ei, en kuullut ääntä taivaasta enkä nähnyt ilmestyksiä asian tiimoilta, mutta koin kyllä lopulta vahvaa kehotusta lähteä mukaan. Vaikka ehdokas omat kykynsä ja persoonansa antaakin käyttöön, on kyse loppuviimein vähän isommasta asiasta kuin minusta tai minun ehdokkuudestani. Olen tekemässä töitä sen eteen, että Keski-Suomestakin saataisiin kristillisdemokraattien edustaja Arkadianmäelle edustamaan niitä arvoja, joita pidämme kestävinä ja tekemään töitä niin Keski-Suomen kuin koko Suomenkin eteen. Se edellyttää myös lujasti tuota jälkimmäistä osaa kehotuksessa, työn tekoa. Jos kansa sitten lopulta niin päättää, tuo edustaja saadaan. Se voin olla minä tai joku toinen.

Ja mitä tulee tuohon motivaatioon, on se noussut sitä mukaa kuin päätöskin kypsyi. Olen innolla mukana ja kantava motto on Ora et labora!

 

Kommentoi kirjoitusta.

Miten olisi kiitospäivä?

Torstai 9.11.2017 klo 22.19

Ameriikan tuontitavarana Suomessa on alettu viettää marraskuussa Halloween -juhlaa, jossa kuolemasta tehdään jonkinlainen karnevaali kurpitsoiden ja luurankojen kera. Se ei ole kuinka ollakaan erityisemmin innostanut.  

Paljon mieluummin olisin nähnyt Suomeen rantautuvan Kiitospäivän. Sekin sijoittuu marraskuulle, pimeän keskelle. Rapakon takana syödään kalkkunaa ja kokoonnutaan yhteen kiitollisuuden merkeissä. Vaikka toivottavasti joka päivä löytyy kiitoksen aihetta, olisi aika hienoa myös yhdessä jakaa, mistä on kiitollinen ja juhlistaa sitä. Samalla olisi tilaisuus antaa kiitos niin Jumalalle kuin toinen toisellemme niistä monista asioista ja ihmisistä, joita elämäämme on suotu.

Ja mitä marraskuun alkuun tulee, löytyy sieltä myös pyhäinpäivä. On hyvä, että kerran vuodessa on päivä, jolloin tavallaan kollektiivisesti muistetaan edesmenneitä ja todetaan, ettei heitä ole unohdettu. Tapoja on monia, mutta ajatus tärkein.

Tänään kiitän terveydestä, työpaikasta, 100-vuotiaasta kotimaasta ja sen rakentajista,  ystävistä sekä edesmenneistä vanhemmista. Kiitollista marraskuuta!

  

Kommentoi kirjoitusta.

Ikäihmiset tarvitsevat tukea liikkumiseen

Sunnuntai 8.10.2017 klo 12.34

Jyväskylässä kuten monessa muussakin kaupungissa painotetaan yhä enemmän ikäihmisten kotona asumista tarvittaessa kotipalveluluiden turvin. Tähän liittyy monia turvattomuuteen ja yksinäisyyteen liittyviä kysymyksiä, mutta myös liikkumisen mahdollistaminen. Sekä fyysisen että psyykkisen vireyden kannalta olisi tarpeen, että ikäihmiset pääsisivät vointinsa mukaan edes joskus liikkumaan niin ulkoilmassa kuin haluamissaan muissa paikoissa.

Liikkumisen järjestämiseen on monia mahdollisuuksia. Ensisijaiset välineet ovat toki läheisten apu, joukkoliikenne ja erityisesti palveluliikenne, joka monessa tapauksessa toimii hyvin. Palveluliikennekään ei kuitenkaan aina auta, jolloin tarvittaisiin muita ratkaisuja. Kaupungin kustantamien matkojen saaminen ikäihmisille on tällä hetkellä hyvin rajallista, vaikkakin sosiaalihuoltolaki tarjoaa tähän erilaisia mahdollisuuksia. Saattajapalvelu tai vaikka muutamatkin kustannetut matkat kuukaudessa voisivat tulla kyseeseen. Myös luovia uusia ratkaisuja olisi syytä pohtia. Ikäihmisten määrän lisääntyessä asia koskettaa varsin laajaa joukkoa henkilöitä. Asia ei ole siinä mielessä helppo ratkaista, että kyse olisi myös taloudellisesti merkittävästä panostuksesta, mutta sillä voisi olla myös ennaltaehkäisevää vaikutusta muihin kuluihin.  

Yhtä lailla tärkeää olisi mahdollisuus ulkoiluun. Siinä uskon vapaaehtoistyössä olevan vielä suuren käyttämättömän potentiaalin, vaikkakin jonkun verran asiaa on jo pidetty esillä ja ulkoiluystäviä löytynyt. Mitä jos taloyhtiöissä voitaisiin rohkeammin luoda suhteita naapureihin ja tarjota ikäihmisille ulkoiluseuraa ja kenties muutakin pientä apua? Voisivatko palvelutalot pitää aika ajoin avointen ovien päiviä ja yhdessä asukasyhdistysten kanssa innostaa alueen asukkaita ryhtymään ulkoiluystäväksi tai muuten ystäväksi palvelutalon asukkaalle? Itselläni on ollut ilo käydä ulkoilemassa tai juttelemassa 92-vuotiaan palvelutalossa asuavan rouvan kanssa 1-2 viikon välein ja toinen henkilö käy myös häntä samoissa merkeissä tapaamassa. Aikataulut ovat muotoiltavissa kunkin mahdollisuuksien mukaan. Otetaan yhteisöllisyys tässäkin mielessä voimavaraksi!

Kotona asuminen tarvitsee tuekseen muun ohella erilaisia liikkumista tukevia palveluita, jotka tukevat ikäihmisten toimintakykyä, antavat mielenvirkeyttä ja ehkäisevät yksinäisyyttä. Näihin on etsittävä ratkaisuja niin vapaaehtoispohjalta kuin kaupungin järjestäminäkin.

Kommentoi kirjoitusta.

Kannattaako äänestää?

Keskiviikko 5.4.2017 klo 22.24

Moni miettii, kannattaako vaaleissa äänestää. Vastaukseni on ehdottomasti kyllä - riippumatta siitä, ketä äänestät. Jokaisella meistä täysi-ikäisistä on täsmälleen yhtä paljon vaikutusmahdollisuuksia - yksi ääni, eikä tuota ääntä voi kukaan muu käyttää. Sen käyttämättä jättäminen toisaalta tarkoittaa, että silloin toiset päättävät siitä, ketkä henkilöt oman kuntamme asioista päättävät.

Kuntavaaleissa valitaan päättäjiä, jotka päättävät hyvin arkisista meitä jokaista koskettavista asioista: kouluista, kaavoituksesta, kirjastoista, liikuntapaikoista, ympäristöön liittyvistä ratkaisuista, kaupungin kehittämisestä, elinkeinopolitiikasta jne.  Ei siis ole aivan samantekevää, mitä näistä asioista päätetään. Toisaalta kuntavaaleissa on hyvin suurella joukolla realistiset mahdollisuudet tulla valituksi, mutta tuo valinta voi olla muutamastakin äänestä kiinni.

Jos et vielä ole ääntäsi antanut, älä missaa tilaisuuttasi 9.4. Arvosta ääntäsi ja käytä sitä!

Ja kiitos kaikille, jotka olette äänestäneet tai tulette äänestämään!

Kommentoi kirjoitusta.

Kuluneen valtuustokauden arviointia

Maanantai 20.2.2017 klo 20.05

Viime kuntavaalien alla kirjoitin tavoitteistani seuraavasti:

"Vaalit käydään tilanteessa, jossa sekä kuntien että maailman talous elää haastellisia aikoja. Kuntapolitiikan olennaisin kysymys onkin, miten saada turvattua peruspalvelut ja kuntien elinvoimaisuus tiukan talouden keskellä? 

Tärkeimmät teemani vaaleissa ovat seuraavat:

  • peruspalveluiden kuten terveyspalveluiden sekä lasten ja vanhusten palveluiden turvaaminen
  • ennaltaehkäisyn edistäminen ja pahoinvoinnin vähentäminen
  • kuntatalouden tasapainottaminen

Nämä voisi tiivistää myös seuraaviin lauseisiin: Peruspalvelut ja budjetti balanssiin! Ennaltaehkäisyn asialla!

Niukkenevat rahat tulisi käyttää mahdollisimman viisaasti ja miettiä, mitä kustakin ratkaisusta seuraa. Näin ollen järkevää taloudenhoitoa on ehkäistä ennalta kaikkea sellaista, mikä kuluja aiheuttaa kuten päihdeongelmia ja tarjota varhaista tukea ennen kuin asiat paisuvat suuremmiksi. Tällaisia ovat esim. matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut ja lapsiperheiden kotipalvelu. Myös liikunnalla on olennainen merkitys hyvinvoinnin edistämisessä. Haluan edistää myös yhteisöllisyyttä voimavarana. Tarvitsemme sekä arkista uuslähimmäisyyttä että yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa.

Kireä kuntatalous tarkoittaa kuitenkin myös sitä, ettei meillä välttämättä ole varaa kaikkeen siihen mihin ennen on ollut. Palveluverkkoa joudutaan todennäköisesti tarkastelemaan, mutta silloin on kiinnitettävä erityistä huomiota niiden ryhmien palveluihin, joiden liikkuminen on vaikeampaa. Harvemmin tarvittavat palvelut voivat olla vähän kauempanakin kuin hyvin usein tarvittavat. Matka ei saisi muodostua myöskään taloudelliseksi esteeksi kenellekään.

Kuntatalouden tasapainottaminen edellyttää paitsi menokuria myös tulojen ja työllisyyden kasvattamista. Tässä yrittäjät ovat keskeisessä roolissa. Kaupungin elinkeinopolitiikan tulisikin pitää sisällään yritysystävällisiä ratkaisuja ja viisasta hankintapolitiikkaa."

Voin ilokseni todeta, että kaupungin talous on nyt saatu tasapainoon asetetun tavoitteen mukaisesti. Lisävelkaantuminen on katkaistu ja vuosikate kattaa poistot. Tämän eteen on tehty paljon töitä laajalla rintamalla, mutta myös itse olen aktiivisesti toiminut sen hyväksi kaupunginhallituksessa. Toki hyvää taloudenpitoa on jatkettava myös tästä eteenpäin.

Positiivista on myös se, että kaiken tämän keskellä peruspalvelut on pystytty pitämään suurimmaksi osaksi hyvällä tasolla ja joitakin jopa parannettua. Esim. Tikkakosken ja Säynätsalon terveyspalvelut on saatu hyvälle tasolle. Tiukkuuttakin on kuitenkin jouduttu jakamaan ja olisikin hyvä, että niin koulujen resursseja kuin auttavia käsiä voitaisiin jonkin verran lisätä.

Työtä ja ponnisteluja on jatkettava pahoinvoinnin vähentämiseksi ja erityisesti työttömyyden alentamiseksi, jossa ei ole päästy riittävästi eteenpäin.     

Kuluneen valtuustokauden kannalta merkittävää on myös isojen kaupunkikehitysalustojen käynnistyminen. Näitä ovat mm. Kankaan uuden asunto- ja työpaikka-alueen sekä Hippoksen liikunta- ja hyvinvointikeskittymän rakentuminen. Terveyden edistämistä alueella lisää myös lähelle rakentuva uusi keskussairaala. Merkittäviä askelia on otettu myös resurssiviisaan toimintatavan kehittämisessä. Mustankorkean jäteasemalle on valmistumassa biokaasun tuotantolaitos ja kaupungin jäteautot ovat siirtyneet biokaasun käyttöön.

Paljon positiivista on siis tapahtunut, mutta työtä riittää myös tuleville vuosille.

 

 

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta.

Kuntavaalit lähestyvät - lähde mukaan!

Lauantai 22.10.2016 klo 12.31

Kuntavaalit lähestyvät huhtikuun 9. päivä 2017. Kuntavaaleissa valitaan jälleen meidän jokaisen arkeen vaikuttavien päätösten tekijöitä. Suomessa voimme iloita siitä, että demokratiamme toimii hyvin: jokaisella on vapaa mahdollisuus käydä äänestämässä ja ehdokkaita voi asettaa vapaasti puolueiden tai vaalilistojen kautta eikä vaalituloksia sormeilla. 

Paras tapa vaikuttaa on lähteä itse ehdokkaaksi, jos elämäntilanne antaa myöden. Nyt siihen on vielä hyvä mahdollisuus ja kahvipöytäkeskustelut voi kanavoida varsinaiseksi vaikuttamiseksi. Kuntavaalit ovat siitä hyvät vaalit, ettei ehdokkuus ja sitä mahdollisesti seuraava valituksi tuleminen edellytä kovin ihmeellistä kokemusta. Vastuuntuntoisuus, yhteistyökykyisyys ja kiinnostus yhteisiin asioihin vievät jo pitkälle. Lähes jokaisella on jonkinlaista kosketuspintaa kunnan palveluihin ja näkökulmaa asioihin oman ammattinsa ja elämänkokemuksensa kautta. Koulutuksen ja oppivaisen asenteen avulla saa sitten tarvittavia lisäeväitä tehtävien hoitamiseen.

Myös Jyväskylän KD on hyvässä vauhdissa ehdokkaiden asettamisessa ja nimeämme jatkuvasti lisää ehdokkaita tavoitteena monipuolinen joukko eri ikäisiä ehdokkaita. Jos sinä olet kiinnostunut lähtemään mukaan, ota rohkeasti yhteyttä marika.visakorpi@gmail.com, niin keskustellaan lisää! 

Ja joka tapauksessa, ei väheksytä äänioikeutamme, vaan käytetään sitä joukolla!

Hyvää syksyn jatkoa!

Kommentoi kirjoitusta.

Kolme pointtia täydennysrakentamisesta

Maanantai 30.5.2016 klo 19.11

Jyväskylän kaupunginvaltuusto hyväksyi päivitetyn Kymppi R asumisrakentamisen suunnitelman. Erityisteemana tänä vuonna suunnitelmassa oli täydennysrakentaminen ja sen periaatteet, joista uutispalstalla lyhyt selostus. Täydennysrakentaminen on hyvä tapa hyödyntää olemassaolevaa infrastruktuuria, palveluja ja joukkoliikennereittejä sekä eheyttää kaupungirakennetta resurssiviisaasti.

Täydennysrakentamisessa on kuitenkin syytä pitää mielessä seuraavat kolme pointtia:

1) VIHERALUEET ARVOKKAITA
Viheralueet ovat kaupungin keuhkot. Olipa kyse sitten lähimetsästä, puistosta tai vihreästä pihasta, kannattaa niitä vaalia. Hektisessä elämänmenossa luonto tuo kaivattua virkistystä ja on myös ilmanlaadun kannalta merkityksellistä. Myös isommat viheralueet kuten järvien ympäristöt ja metsät ovat suuri rikkautemme, joita ei kannata pilata.

2) TIIVIYDESSÄKIN MALTTI MUKANA
Tiiviilläkin rakentamisella on rajansa. Jos rakentaminen on sen suuntaista, että vaihtoehtoina on joko katsella naapurin elämää "tosi-tv" tyyliin muutaman metrin päässä omasta ikkunasta tai laittaa verhot kiinni, ollaan ahnehdittu liikaa. Pääkaupunkiseudulla on rakentamispaineessa ajauduttu monin paikoin tavattoman tiiviiseen rakentamiseen ja Jyväskylässäkin näitä rajoja on muutamin paikoin kolkuteltu. Meillä on kyllä tilaa rakentaa niin, ettei tämä ole välttämätöntä. 

3) KYLIÄ JA HAJA-ASUTUSALUEITA EI SAA UNOHTAA
Täydennysrakentaminen kohdistuu eritysesti kaupungin keskustaan ja pääväylien varrelle. Se on ymmärrettävää, mutta samalla on pidettävä huolta siitä, että rakentaminen on mahdollista muuallekin. Kaikki eivät halua asua kaupunkimaisesti ja tilaa meillä kyllä riittää muuallakin. Kylien elinvoimaisuutta tukee se, että rakentamispaikkoja on saatavilla.

Kommentoi kirjoitusta.

Rakentavaa oppositiopolitiikkaa toivoen

Keskiviikko 9.12.2015 klo 21.35

Eduskunnan keskustelut vaikuttavat nykyään entistäkin repivämmiltä. Opposition tehtävänä parlamentarismissa on varmasti haastaa hallitusta, mutta parhaiten se onnistuu, jos toimitaan rakentavasti eikä repien. Varsin usein tuntuu siltä, että osan oppositiosta tavoitteena on ensisijaisesti mitä ankarammin ja keksiliäimmin sanakääntein moittia hallitusta tai sen yksittäistä ministeriä. Runsaasti aikaa annetaan moitteille siitä, miksi teette niin taikka näin, mutta vähemmän sille, että esitettäisiin parempi ratkaisumalli. Epäilläänpä välillä asianomaisten ministerien tarkoitusperiäkin. En kuitenkaan oikein jaksa uskoa, että kukaan eduskuntaan päässyt on sinne mennyt aikomuksenaan tuhota Suomen talous, työllisyys tai joku muu sektori, kuten jopa on annettu ymmärtää. Siitä voidaan toki olla eri mieltä, millä keinoilla asia pitäisi hoitaa ja kuinka hyvin siinä on onnistuttu. 

Hallitus kaipaa sparrausta, mutta koko parlamentarismi kärsii jos käytetään valtavasti energiaa toisten alinomaiseen ja suhteettomaksikin paisuvaan moittimiseen. Eduskunnan arvovallalle olisi myös eduksi se, että pyrittäisiin kaikin puolin asialliseen ja rakentavaan toimintaan. 

Kristillisdemokraatit eivät ole lähteneet alinomaisen moittimisen tielle, vaan panostaneet rakentavien vaihtoehtojen esittämiseen. Kysymyksiä - tiukkojakin - esitetään kun sille on aihetta, mutta hallituksen esityksiä voidaan myös kannattaa, jos parempaa vaihtoehtoa ei ole esittää. Olisi toivottavaa, että hyvät esitykset saisivat tukea riippumatta siitä kuka tai minkä puolueen edustaja ne esittää. Kunnanvaltuustoissa tämä toimiikin onneksi usein paremmin, koska samanlaista hallitus-oppositio asetelmaa ei ole.  

Kommentoi kirjoitusta.

Suvaitsevaisuudesta anarkiaan

Lauantai 15.8.2015 klo 0.14

Aito avioliitto -yhdistys on kerännyt nimiä kansalaisaloitteeseen miehen ja naisen välisestä avioliitosta tällä viikolla mm. Helsingin Simonpuistikossa. Tänään teltta ja banderollit joutuivat vandalismin kohteeksi kun tuntematon henkilö oli tullut paikalle ja heittänyt niiden päälle mustaa nestettä ja lähtenyt juoksemaan pois paikalta. Myös sellaista on esiintynyt, että ohikulkijat huutelevat varsin törkeästi ja näyttelevät keskisormea.

Tasa-arvoisen avioliiton kannattajien suuri sanoma on ollut suvaitsevaisuuden korostaminen. Jos näin todella on myös käytännössä, kuuluu siihen myös eriävien näkemysten kuten perinteisen avioliittonäkemyksen suvaitseminen. Enemmänkin anarkismia kuin suvaitsevaisuutta osoittanut vandalisoija voi toki olla aivan yksittäinen toimija, mutta huutelu ja käsimerkkien näyttö kertoo jo isomman joukon suvaitsemattomasta asenteesta. On pakko kysyä, tästäkö siinä sitten lopulta oli kyse? 

Solvaaminen, häiriköinti ja jopa agressiivisuus ovat sananvapauden ja kansalaisten poliittisten oikeuksien halveksimista. Ennen muuta se paljastaa näin toimivien todellisen asenteen: eri mieltä ei saa olla. Tämä on itse asiassa juuri yksi niistä seikoista, minkä vuoksi tasa-arvoista avioliittolakia on kritisoitu. Jos näin on jo nyt, miten reagoidaan sitten jos laki tasa-arvoisesta avioliitosta tulee voimaan 2017 ja joku vielä uskaltaa todeta, että pitäisi hyvänä, että lapsella olisi lähtökohtaisesti mahdollisuus isään ja äitiin? Sananvapaus uhkaa kaventua merkittävästi. Sananvapauttakin merkittävämpää on se, että luovutaan ajatuksesta lapsen lähtökohtaisesta oikeudesta isään ja äitiin eli isyyden ja äitiyden näkemisestä itseisarvona. Itseisarvon merkitystä ei poista se, että lukuisista syistä johtuen aina ei isää ja äitiä lapsen elämässä ole ja elämä kuitenkin jatkuu, ehkä korvaavien ihmissuhteiden tai toisen vanhemman kanssa.

Jos kannatat avioliiton säilyttämistä miehen ja naisen välisenä ja lapsen oikeutta adoptiotilanteessakin isään ja äitiin, nyt on aika vaikuttaa. Kansalaisaloitteeseen voi tutustua esim. aitoavioliitto.fi sivujen kautta. On myös aika näyttää, ettei uhkailu tai häiriköinti saa pelottaa ihmisiä ilmaisemasta näkemyksiään laillisin keinoin. Tämä koskee niin näkemyksiä puolesta kuin vastaankin.

3 kommenttia .

Anna mennä metsään!

Torstai 2.7.2015 klo 0.02

Kesä on oivallista aikaa jättää arkiset kiireet sivuun ja nauttia luonnosta. Luonnon virkistävää vaikutusta on hehkutettu nyt jo oikein tieteellisesti: parikymmentä minuuttia metsässä ja verenpaine laskee, stressi helpottaa jne. Meitä suomalaisia on siunattu mahtavalla määrällä puhdasta luontoa ympärillämme. Lähestulkoon jokaisella on jonkinlainen puisto, metsä tai vesistö lähes kävelyetäisyydellä. Se on todellista luksusta maailman mittakaavassa!

Itse olen tykästynyt erityisesti metsiin ja järviin. Lähimetsät ovat nekin oivallisia, mutta kansallispuistot ja retkeilyalueet antavat mahtavan mahdollisuuden "mennä kunnolla metsään" valmiiden reittien ja taukopaikkojen kera. Luonnossa on hyvä tuulettaa ajatuksia ja nauttia siitä rauhasta, mitä maailman myllerrykset, liikenteen melu tai työasiat eivät häiritse. Luojan temppeli on mahtava paikka! Keski-Suomessa on nyt jo viisi kansallispuistoa: Isojärvi etelässä, Leivonmäki Joutsassa, Pyhä-Häkki Saarijärvi-Kannonkoski alueella, Salamajärvi Kivijärvi/Perho alueella ja uusimpana Etelä-Konnevesi. Kussakin on omat ominaispiirteensä, mutta sama lepo ja rauha, etenkin jos osaa varautua tulemaan itikoiden kanssa toimeen.

Virkistäviä hetkiä luonnon helmassa!

Kommentoi kirjoitusta.

Politiikkaa lyhyesti

Perjantai 17.4.2015 klo 19.38

Alta selviää, mitä mieltä olen lyhyesti: taloudesta, työllisyydestä, sotesta, vanhustenhoidosta, lapsia koskevista asioista, turvallisuudesta, kestävästä kehityksestä, koulutuksesta, maahanmuutosta, Israelista ja avioliitosta.

TALOUS
Velkaantuminen on saatava kuriin. Se ei voi tapahtua äkkijarrutuksella, mutta uuden eduskunnan on tartuttava kestävyysvajeeseen ja velkaantumiseen heti ja tehtävä sitä koskevat päätökset rohkeasti. Se tarkoittaa sekä rakenteellisia uudistuksia kuten hallinnon tiivistämistä että todennäköisesti myös säästöjä. Talouden tasapainottamisessa on samalla pidettävä huolta heikompiosaisista.

TYÖLLISYYS
Suomeen saadaan lisää työpaikkoja helpottamalla tärkeimmän työllistävän sektorin eli pk-yritysten työllistämistä purkamalla turhaa byrokratiaa ja sääntelyä sekä helpottamalla työllistämistä myös taloudellisesti. Tästä esimerkkinä yrittäjävähennyksen käyttöönotto ja sivukulujen määräaikainen alennus mikroyrityksille. Lisäksi on panostettava tutkimukseen ja kehitykseen, jotta saamme tuotteita, joille on myös vientimarkkinoita.

SOSIAALI- JA TERVEYSASIAT
Sote uudistus on vietävä seuraavalla eduskuntakaudella maaliin. Ratkaisun tulee olla paitsi perustuslain mukainen myös taloudellisesti kestävä. Toimivin malli tullee olemaan jonkinlainen maakunnallinen ratkaisu. Ihmisten tulee päästä lääkäriin kohtuullisessa ajassa ja kohtuullisella etäisyydellä. Sosiaalipalveluissa on siirrettävä painopistettä edelleen enemmän ennaltaehkäisyyn.

VANHUSTENHOITO
Edessämme tulee olemaan isot haasteet väestön ikääntyessä ja palvelutarpeen kasvaessa. Samanaikaisesti on pidettävä huolta siitä, ettei kukaan jää heitteille vaan saa tarvitsemansa perushoivan kuntonsa mukaisesti. Kotipalvelua tulee kehittää asiakaslähtöisesti ja järkevästi. Makuuttavasta laitoshoidosta tulee pyrkiä eroon, mutta muistaa samalla se, etteivät kaikki pärjää kotona. Tarvitaan sellaista palveluasumista, jossa vanhukset voivat osallistua voimavarojensa mukaan arkeen ja saada virkistystä.

LAPSET
Lapsille tulee tarjota hyviä eväitä elämään ja tukea perheitä kasvatustehtävässä. Ennaltaehkäisevät palvelut, kuten lapsiperheiden kotipalvelu, ovat tärkeitä. Lapsivaikutusten arviointi tulee ottaa päätöksenteossa käyttöön ja päätökset tehdä lapsen, ei aikuisen etu ensisijaisena.

TURVALLISUUS
Turvallisuus on yhteiskunnan perusta. Poliisin ja oikeuslaitoksen resursseista on pidettävä huolta ja kevennettävä prosesseja yksinkertaisissa rikosasioissa. Rikoksesta tuomittujen ulkomaalaisten karkottamista on pyrittävä tehostamaan.

Uskottava oma puolustus on paras puolustusratkaisu. Puolustusvoimien materiaalit ovat vanhenemassa alkaen maavoimista ja niiden uusimiseen on välttämätöntä panostaa. Natoon liittyminen ei ole tällä hetkellä hyvä ratkaisu, koska se olisi omiaan lisäämään jännitystä ja vastakkainasettelua. Suomen tulee kuitenkin tehdä yhteistyötä niin Naton kuin  pohjoismaiden kanssa ja tehdä omat itsenäiset ratkaisunsa. Samalla on pidettävä hyvä keskusteluyhteys Venäjään ja tunnettava naapuri.

KESTÄVÄ KEHITYS
Kannatan bionenergian lisäämistä ja resurssien viisasta käyttöä kaikin tavoin. Ympäristöstä tulee pitää huolta, mutta ratkaisujen tulee olla myös realistisia ja kokonaisuuden huomioon ottavia. Esim. sellaiset ratkaisut, jotka heikentävät kohtuuttomasti suomalaista kilpailukykyä ja ajavat tuotantoa ulkomaille paljon heikompien ympäristönormien piiriin, eivät ole sen paremmin elinkeinoelämän kuin ympäristönkään kannalta järkeviä.

KOULUTUS
Koulutus on tärkeimpiä voimavarojamme ja laadukkaasta koulutuksesta tulee pitää huolta. Koulutuksen sisällössä ja koulutusmäärissä tulee ottaa huomioon työelämän tarpeet riittävän ketterästi, mutta kuitenkin pitkäjänteisesti. Koulujen ryhmäkoot on pidettävä kohtuullisen kokoisina. Lukiokoulutusta tulee olla alueellisesti kattavasti saatavilla, mutta on mahdollista, että yhdistymisiäkin tapahtuu. Hallintoa voidaan myös yhdistää.

MAAHANMUUTTO
Maahanmuuttopolitiikan ei tule olla sinisilmäistä eikä rasistista. Meidän tulee osaltamme auttaa maailman hätääkärsiviä ihmisiä sekä kehitysavun että pakolaisten ottamisen kautta. Pakolaisten valinnassa tulee ottaa huomioon sekä hädänalainen asema että toisaalta mahdollisuudet kotoutua. Turvapaikka-asioissa meitä sitovat kansainväliset sopimukset. Hakijoiden taustoihin tulee perehtyä huolella. Terrorismi -kytköksiin ja radikalisoitumiseen tulee suhtautua tiukasti ja evätä oleskelupa sellaisilta henkilöiltä. Maahanmuuttajien kotoutumiseen panostaminen on ehdottoman tärkeää ja sen tulee sisältää sekä suomen kielen että suomalaisen yhteiskunnan peruspelisääntöjen opetusta. Työ on paras kotouttaja ja meidän kantasuomalaisten tulee luoda kontakteja maahanmuuttajiin ja auttaa heitä kotoutumaan. Eristäytymistä ja alueellista segregaatiota tulee estää.

ISRAEL
Israelin oikeus turvallisuuteen ja turvallisiin rajoihin tulee tunnustaa ja antisemitismi kaikissa muodoissaan tuomita. Suomen ei tule tukea yksipuolista Palestiinan valtion tunnustamista, koska se ei edistä rauhanprosessia eikä sellaista valtiota voi tunnustaa, jonka hallinto ei kiistatta tunnusta naapurin oikeutta olemassaoloon. Rauhanprosessin tulee edetä osapuolten yhteisten neuvottelujen kautta. Israelin tulee kohdella palestiinalaisia oikeudenmukaisesti ja kummankin osapuolen kunnioittaa ihmisoikeuksia. Suomen tulee varmistua siitä, ettei palestiinalaislasten koulutukseen annettavalla tuella ruokita antisemitistisiä asenteita, vaan päinvastoin.  

AVIOLIITTO
Lainsäädännöllä ei olisi tullut heikentää lapsen oikeutta isään ja äitiin. Samaa sukupuolta olevien oikeudet on jo muutoin turvattu lailla rekisteröidystä parisuhteesta. Sallimalla ulkoinen adoptio lapsilta viedään mahdollisuus korvaavaan kokemukseen isästä ja äidistä ja todetaan lainsäädännön tasolla, ettei isyydellä ja äitiydellä ole itseisarvoa lapselle. Tämä on huolestuttava linjanveto, joka tulisi peruuttaa. Se on vielä mahdollista tulevan eduskunnan toimesta, koska sukupuolineutraali avioliittolaki on tarkoitettu tulemaan voimaan vasta 2017 ja edellyttää myös uuden eduskunnan lainsäädäntötoimia. Kannatan kansalaisaloitetta avioliittolain muuttamisesta takaisin.

3 kommenttia .

Rohkeutta vaikeisiin päätöksiin

Tiistai 31.3.2015 klo 21.01

Vaalien alla puolueilla ja meillä ehdokkailla on suuri kiusaus lähteä lupaamaan yhtä jos toistakin, jossa on hintalappu perässä. Monia tärkeitä kohteita on kyllä tunnistettavissa, mutta tässä piilee suuri katteettomien lupausten vaara.

Suomen talous on vakavassa tilanteessa. Valtio velkaantuu noin 10 000 eurolla joka minuutti ja velan määrä on nyt jo yli 96 miljardia. Tämä meno ei voi jatkua.

Eduskuntakausi päättyi sekavissa merkeissä. Monet isot ja tärkeät uudistukset tulivat liian keskeneräisinä päätettäviksi ja kaatuivat yksi toisensa perään. Puutetta oli niin johtajuudesta, juridisesta osaamisesta kuin yhteisestä näkemyksestä.

Ainoat ministeriöt, joissa lopulta saatiin isompia rakenteellisia uudistuksia aikaan olivat puolustus- ja sisäministeriö. Pienten puolueiden ministereillä oli siis eniten rohkeutta viedä vaikeitakin asioita maaliin asti.

Seuraavan eduskunnan edessä on entistä suuremmat haasteet. Tärkeää on, että heti kauden alussa tehtäisiin periaatteelliset linjaukset isoista asioista kuten sopeuttamisen määrästä ja keinoista, erityisesti sotesta ja muista rakenteellisista uudistuksista sekä ryhdyttäisiin konkreettisiin toimiin työllisyyden parantamiseksi yrittäjyyden esteitä purkamalla ja kilpailukykyä edistämällä.

Kun taloutta tasapainotetaan, pidän tärkeänä kahta periaatetta: kaikkein heikoimmassa asemassa olevien asemaa ei tulisi vaikeuttaa, vaan mieluummin päinvastoin ja kaikkien päätösten vaikutukset tulisi arvioida ennakolta.

Säästöjä on luvassa ja palveluistakin voidaan joutua tinkimään. Säästöjä ei kuitenkaan pidä tehdä siten, että hintalappu siirtyy toiseen paikkaan. Talouden tasapainottaminen on myös pienituloisen kansanosan etu; jos talouspohja pettää, romahtavat julkiset palvelut.

Keinoja etsittäessä on kaikesta uskallettava puhua: Miten konkreettisesti saisimme huimia päihteiden aiheuttamia kustannuksia vähennettyä? Riittääkö osa-aikainen päivähoito-oikeus, jos toinen vanhempi on kotona? Vuotaako verojärjestelmämme? Voidaanko valtiosihteereistä luopua tai puoluetukea pienentää? jne.

Iso kysymys on myös se, miten saisimme painopistettä yhä enemmän ennaltaehkäisyyn erilaisten pahoinvointikulujen vähentämiseksi. Nyt tarvitaan vastuunkantajia ja uskallusta sekä puolustaa heikkoja että tehdä vaikeitakin päätöksiä. Palapeli ei ole helppo, mutta yhteistyöllä voimme rakentaa tätä maata.

 

1 kommentti .

Vastuu tekee pienestä suuren

Lauantai 28.3.2015 klo 23.19

Viime hallituskausi osoitti, ettei vastuunkanto ole koosta kiinni. Hallitus sai aikaan sopeutustoimia noin 7 miljardin edestä, mutta rakenteelliset uudistukset jäivät pitkälti kahden ministeriön: puolustus- ja sisäministeriön harteille. Kumpaakin johtavat ns. pienten puolueiden RKP:n ja KD:n puheenjohtajat. Muut rakenteelliset uudistukset, joita kyllä tarvitsemme erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluiden kohdalla, jäivät vielä pahasti vaiheeseen.

Sisäministeriössä uudistettiin mm. poliisin hallintorakennetta ja nopeutettiin maahanmuuttoasioiden käsittelyä. Näin saatiin aikaan merkittäviä miljoonissa liikkuvia säästöjä ja voimavaroja siirrettyä hallinnosta perustyöhön. Myös hätäkeskuslaitoksen rakenneuudistus vietiin loppuun. Päätökset eivät olleet helppoja eikä arvostelijoita puuttunut varsinkaan opposition leirissä. Ratkaisut kuitenkin kevensivät ja tehostivat toimintaa.

Kristillisdemokraattiseen arvopohjaan kuuluu vastuunkanto eikä sitä ole vältelty kuluneellakaan kaudella. Vastuuta on kannettu enemmänkin kuin kokomme verran. Myös tulevalla eduskuntakaudella kysytään vastuunkantajia. Kysytään rohkeutta rakentaa tulevaisuutta taloutta tasapainottaen, mutta heikoimmista huolehtien. Moittiminen on helppoa, päätösten tekeminen usein vaikeaa. Kristillisdemokraateilla on näyttöjä vastuunkannosta; sinä päätät, annetaanko sille merkitystä. 

Kommentoi kirjoitusta.

Sote -uudistus tehtävä huolella eikä hätiköiden

Sunnuntai 1.3.2015 klo 23.25

Sote -uudistus ajoi tunnetusti pahasti kuoppaan ja nyt on menossa korjauskierros. Juristina en tosin ollut juurikaan yllättynyt siitä, että perustuslailliset ongelmat koituivat järjestämislakiesityksen ensimmäisen version kohtaloksi. Sen sijaan enemmän hämmästyttää se, että näistä varsin ilmeisistä ongelmista huolimatta hanketta ajettiin eteenpäin.

Uudistus on kyllä sinänsä tarpeen ja varsinkin terveydenhoidon osalta. Se kangertelee aivan liian pahasti ja palveluihin pääseminen vaihtelee liikaa. Kun ihminen sairastaa, on kerrassaan kestämätöntä ettei lääkäriin useinkaan pääse kohtuullisessa ajassa ja valitettavasti sitäkin kuulee, että hoidon tasossa on toivomisen varaa. Turhan pallottelun lopettamiseksi tarvitsemme myös perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraatiota.

Nyt kun sotelaki on kierroksella nro 2, olisi tärkeintä varmistaa, ettei tehdä hätiköityjä ratkaisuja. Aika alkaa kulua nykyiseltä eduskunnalta kovin vähiin. Kun työn alla on merkittävä uudistus, ei kannattaisi parissa viikossa koittaa parsia sitä kasaan. Maakuntamalli on varmasti kokona hyvä, mutta pitäisikö siihen kytkeä myös suora rahoitus? Parempi olisi, että  mietittäisiin myös rahoituskuviot kerralla kuntoon ja jos mahdollista yksikanavaisiksi. On kestämätön tie, mikäli kuntien maksut uhkaavat kohota edelleen siinä määrin, että tiedossa olisi jopa useamman prosentin veronkorotuspaineita. Olisi myös paikallaan miettiä, tulisiko samaisen maakuntahallinnon alle kerätä muutkin maakunnanlaajuiset toiminnot kuten maakuntavaltuustossa on keskusteltu.

Mieluummin siis kerralla ja huolella kuntoon kuin hätiköiden puolivalmista.

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »