Arvoista kaikki lähtee -mielipidekirjoitus

06.02.2019

Viispiikkinen 6.2.19

ARVOISTA KAIKKI LÄHTEE

Kansaa ovat puhuttaneet tänä vuonna rikokset ja maahanmuutto sekä nyt vanhustenhoidon tila. Ilmeistä on, että kummallakin sektorilla tarvitaan toimenpiteitä. Muutamia toimenpiteitä mainitakseni, riittävä hoitajamitoitus on syytä lisätä lakiin sanktioiden kera ja valvontaa parantaa. On myös oltava tarkkana siinä, milloin ja millä kriteereillä palveluja ostetaan.  

Muualta tänne asumaan tulevilta on edellytettävä tiukemmin sitoutumista Suomen lainsäädännön ja yhteiskunnan keskeisiin periaatteisiin. Karkotusten toimivuuden parantamiseksi on haettava ratkaisuja myös EU-tasolla. Ylipäätään kaikenlaisten väärinkäytösten ja toistuvien turvapaikkahakemusten karsimiseksi on järjestelmää kehitettävä ja prosesseja nopeutettava. Samanaikaisesti on lisättävä ymmärrystä sen suhteen, miten esim. kääntymisen aitoutta kristinuskoon voidaan arvioida.  Turvapaikkapolitiikan tulee olla vainoa kärsineiden osalta inhimillistä, mutta tarvittaessa myös tiukkaa.     

Loppuviimein näissä kummassakin asiassa on kyse arvoista. Siitä, kunnioitetaanko toista ihmistä ja tämän koskemattomuutta ja pidetäänkö huolta heikommista? Kyse on myös ihmiskuvasta, siitä onko jokainen tasa-arvoinen ja arvokas iästä ja sukupuolesta riippumatta vai hyväksikäytön kohde tai bisneksenteon väline?   

Kaikki toiminta lähtee joltain arvopohjalta. Ei ole yhdentekevää, minkälainen tuo arvopohja on ja etenkään, miten sitä käytännössä toteutetaan. Strategioissa voi olla erinomaisia arvoja, mutta todellisuus jotain muuta.

Mitä eettisesti toimimiseen tulee, on varmasti meillä jokaisella peiliin katsomisen paikka eikä täydellisyyteen päästä koskaan. Siitäkin huolimatta meidän on syytä vahvistaa eettisiä periaatteitamme ja pyrkimystä hyvään ja oikeaan.  Turvallisen yhteiskunnan ytimessä ovat ihmisarvon kunnioittaminen, rehellisyys, vastuullisuus, välittäminen ja oikeudenmukaisuus. Näiden pitkälti kristillisestä perinteestä nousevien arvojen varaan on hyvä rakentaa kestävää yhteiskuntaa. Toisaalta jos ne murenevat, ei tilannetta korjata millään pykälämäärällä.    

Meillä on hyvä maa. Pidetään siitä huolta ja rakennetaan yhdessä Suomi, johon voi luottaa!

Marika Visakorpi
varatuomari
kansanedustajaehdokas (kd)
Jyväskylä

15.05.2019Eurovaalit ovella
15.04.2019KD:n kannatus kasvoi Keski-Suomessa
13.04.2019Nyt jos koskaan - äänesi on tärkeä!
11.04.2019KD nousussa YLE:n gallupissa
04.04.2019Kuulumisia koulutuspaneelista
03.04.2019Kristillisdemokraatit nosteessa Keski-Suomessa
28.03.2019Kiertue kuumimmillaan
24.03.2019Katso KD:n vaalivideo
14.03.2019Marikan äänestysnumero 81
08.03.2019Hallitus kaatui

Siirry arkistoon »