Useita Marikan ja KD:n esityksiä läpi 1. aluevaltuustokaudella

01.04.2025

Ensimmäisellä aluevaltuustokaudella Marika ja KD-ryhmä ovat saaneet läpi aluevaltuustossa seuraavat esitykset, jotka on tähän kirjattu tärkeysjärjestyksessä. 

1) YMPÄRIVUOROKAUTISET HOITOPAIKAT
29.11.22 aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti Marikan Kristillisdemokraattisen aluevaltuustoryhmän puolesta tekemän seuraavan ponsiesityksen koskien kotihoidon ja ikääntyvien asumisen palveluiden myöntämisperusteita: 

"Aluevaltuusto edellyttää, että ympärivuorokautista hoitopaikkaa tarjotaan kotona olevalle asiakkaalle ensisijaisesti hänen kotikunnastaan tai naapurikunnasta ellei asiakas ole halukas siirtymään kauemmas tai etäämmällä olevan hoitopaikan esittämiselle ole erityisiä perusteita. Seuraavan kerran myöntämisperusteita hyväksyttäessä tulee aluevaltuustolle yksityisyydensuoja huomioon ottaen raportoida, onko palvelupäätöksiä rauennut sen vuoksi, ettei asiakas ole ottanut hänelle kotikuntaa tai naapurikuntaa kauempaa tarjottua hoitopaikkaa vastaan."

Tämä päätös vaikutti olennaisesti palveluiden järjestämisen linjauksiin, joissa asiasta päätettiin 14.11.23 seuraavasti: 

Hyvinvointialueen asukkaille tarjotaan toimintakyvyn ja tarpeen mukaisia ympärivuorokautisia asumispaikkoja ensisijaisesti hänen kotikunnastaan. Asumispaikkaa valitessa otetaan huomioon asukkaan ja omaisten toive ja esimerkiksi tosiasialliset mahdollisuudet liikkumiseen.

PERUSTELUT: On tärkeää, että ikäihmisen läheiset kuten iäkäs puoliso pääsevät mahdollisimman helposti katsomaan palveluasumiseen siirtynyttä läheistään. Tämä toteutuu usein parhaiten lähellä entistä kotipaikkaa olevassa palveluasumispaikassa ellei asukas ja omaiset muuta toivo tai etäämmälle hoitopaikalle ole erityisiä hoidollisia perusteita (esim. psykogeriatriset tarpeet).

2) RAPORTOINTI JONOISTA
10.12.2024 Marika esitti KD ryhmän puolesta talousarvioon seuraavaa ponsiesitystä: "Aluevaltuusto edellyttää, että neljännesvuosikatsausten yhteydessä sille raportoidaan jonotilanteista hoidon tarpeen mukaisen jatkohoitopaikan löytymisessä erikoissairaanhoidon, alueellisen osastotoiminnan ja asumispalveluiden välillä sekä jonoista mahdollisesti aiheutuneista kustannuksista."

Ponsi hyväksyttiin äänestyksen jälkeen. 

PERUSTELUT: Saadun palautteen perusteella vaikuttaa siltä, että palveluketju ei kaikilta osin toimi. Potilaita jonottaa erikoissairaanhoidossa osastopaikkaa ja osastohoidossa  (tai kotihoidossa) palveluasumispaikkaa. Jonottaminen muulla kuin palvelutarpeenmukaisella osastolla on yleensä kalliimpaa. Valtuuston on tärkeää saada tästä täsmälliset tiedot, jotta mahdollisia korjausliikkeitä voidaan tehdä. 

3) DIGIPALVELUT KOTIHOIDOSSA
14.11.23 aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti seuraavan Marikan KD-ryhmän puolesta tekemän esityksen koskien palveluiden järjestämisen linjauksia. Kohtaan 10 lisätään seuraava tummennettu kohta: "Kotiin tuotettava palvelu on ensisijainen ikääntyneen asukkaan palvelutapa tuen tarpeen alkaessa. Se tuotetaan digipalveluna aina kun se on mahdollista ja tarkoituksenmukaista asukkaan näkökulmasta." 

PERUSTELUT: Digipalveluita voidaan käyttää silloin, jos se on myös asukkaan näkökulmasta tarkoituksenmukaista, ei vain aina kun se on periaatteessa mahdollista. Tällä haluttiin korostaa asiakasnäkökulman tärkeyttä. 

4) YHTIÖISTÄ PÄÄTTÄMINEN
1.3.2022 aluevaltuusto päätti yksimielisesti hyväksyä Marikan tekemän muutosesityksen hallintosääntöön siitä, että osakeyhtiön ja muiden yhteisöjen ja säätiöiden perustamisesta ei päätetä aluehallituksessa, vaan aluevaltuustossa. 

PERUSTELUT: Yhtiöiden ja yhteisöiden perustamisesta päättämisen on perusteltua kuulua aluevaltuustolle aluehallituksen sijaan. 

5) SOSIAALISEN LUOTOTUKSEN RAHASTO
26.4.2022 Marika ja viiden muun puolueen valtuutetut jättivät valtuustoaloitteen sosiaalisen luototuksen rahaston perustamisesta hyvinvointialueelle. Allekirjoittajia oli yhteensä 57.

PERUSTELUT: Sosiaalinen luototus loppui sote-uudistuksen myötä niissä kunnissa, joissa se oli käytössä (vain muutama kunta), mutta se on tärkeä apu äkillisissä taloudellisten vaikeuksien tilanteessa. 

Sosiaalisen luototuksen rahasto perustettiin 29.11.2022, mihin vaikutti myös lainmuutos. 

6) RYHMÄRAHA
14.6.22 Marika esitti KD -ryhmän puolesta, että valtuustoryhmien tuki rajataan vuodessa enintään 1000 euroon/valtuutettu ja sen käytöstä on annettava selvitys vähintään kerran vuodessa. Pohjaesityksenä oli selvästi suurempi summa. KD olisi kannattanut pienempääkin ryhmärahaa, mutta yhdessä muutaman muun ryhmän kanssa päädyttiin tähän kompromissiesitykseen. Asia palautui tässä kohtaa valmisteluun ja on sittemmin vakiintunut tuohon enintään 1000 euroon/valtuutettu.

LISÄTIETOJA: Tukea voidaan hakea koulutukseen, ryhmän toimintaan tai esim. hyvinvointialuetta koskevien yleisötilaisuuksien järjestämiseen. Kristillisdemokraattien ryhmä on hakenut tukea enimmäismäärää vähemmän ja käyttänyt sen pääosin yleisötilaisuuksien järjestämisiin, joissa on kerrottu ja keskusteltu hyvinvointialueen palveluista. Tilaisuuksia on järjestetty valtuustokauden aikana Jyväskylässä, Muuramessa, Joutsassa (yhdessä Keskustan kanssa), Äänekoskella, Viitasaarella ja Keuruulla.   

7) JAOSTOJEN JÄSENET
1.11.22 aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti Marikan esityksen siitä, että hyvinvointialueen jaostojen jäseniksi voidaan valita aluehallituksen jäsenten ja varajäsenten lisäksi aluevaltuuston jäseniä. 

PERUSTELUT: Demokratian laajentaminen ja työkuorman jakaminen.

Lisäksi Marika on pitänyt useita ryhmä- tai muita puheenvuoroja aluevaltuustossa ja KD -ryhmä on kannattanut esim. palveluverkkopäätökseen tehtyä muutosesitystä siitä, että Pihtiputaan ja Joutsan osastotoiminnot säilyvät ja Vasemmistoliiton esitystä siitä, että varahenkilöstön määrää kasvatetaan. 

01.04.2025Useita Marikan ja KD:n esityksiä läpi 1. aluevaltuustokaudella
02.03.2025Jyväskylän Kristillisdemokraattien kuntavaalitavoitteet
19.02.2025KD:n vaalitavoitteet Keski-Suomen hyvinvointialueelle
17.02.2025Yhteinen monikulttuurisuusfoorumi Jyväskylään ja Keski-Suomen hyvinvointialueelle
10.02.2025Kristillisdemokraattien ehdokasgalleria julkaistiin
26.11.2024Lähitalotoiminta esillä budjettikeskustelussa
04.11.2024Valtuustoaloite monikulttuurisuusneuvoston perustamisesta Jyväskylään
12.06.2024Aluevaltuusto päätti palveluverkosta
11.06.2024Eurovaalit on käyty
11.06.2024Näkemyksiä Jyväskylän asumisvisiosta

Siirry arkistoon »