Blogi

Monikulttuurisuuden ja tasa-arvon rajankäyntiä

Torstai 28.1.2010 klo 21.30


Olen lukenut hyvin mielenkiintoista kirjaa, jonka on kirjoittanut Ayaan Hirsi Ali. Tämä maailmalla tunnetuksi tullut somali pakeni järjestettyä avioliittoa Hollantiin ja eteni siellä aina parlamenttiin asti.

Ayaan kertoo värikkäästi lapsuudestaan ja nuoruudestaan Somaliassa, Saudi-Arabiassa ja Keniassa. Naisen asemaan liittyvät kysymykset nousevat esiin pitkin matkaa. Välillä hyvinkin uskonnollisen muslimin elämää elänyt Ayaan pohti kuitenkin jo nuorena naisten ja miesten erilaista asemaa. Se ei vaikuttanut hänestä oikealta, vaikka Koraanissa usein mainitaankin Allahin olevan oikeamielinen. 

Uskonoppineet opettivat hyvin perusteellisesti naisen seksuaalisen vetovoiman kavaluudesta, mikä puolestaan edellytti perusteellista itsensä peittämisen tarvetta. Tämän laiminlyödessään nainen olisi vastuussa miehissä aiheuttamistaan reaktioista.

Yhtä tärkeitä olivat myös vaimon velvollisuudet miestään kohtaan. Ayaanille opetettiin, miten mieheltä tulisi pyytää lupa kotoa poistumiseen ja että vaimon olisi myös oltava aina aviomiehensä käytettävissä vuoteessa ja muualla. Puolison valitseminen olisi isän tai perheen miespuolisten jäsenten asia.

Somalikulttuuriin kuului myös tyttöjen ympärileikkaus. Tämä tuskallista ja terveydelle vaarallista toimenpidettä perustellaan naisten puhtauden varjelemisella.   

Näitä sääntöjä vastaan toimiminen merkitsi perheen kunnian häpäisemistä ja ylipäätään suuria vaikeuksia muuten hyvin sosiaalisen yhteisön keskellä.

Ayaanin kertomat seikat valaisevat miljoonien naisten elämäntilannetta eri puolilla maailmaa. Variaatioita voi olla, mutta linja on samansuuntainen.

Jos kohta länsimaissa on menty paikka paikoin varsinkin pukeutumisessa toiseen äärilaitaan, on todettava että edellä kuvatut tavat ovat kaukana länsimaisesta tasa-arvokäsityksestä.

Monikulttuuristuvassa yhteiskunnassa tulemme olemaan yhä useammin sen kysymyksen edessä, mikä on kulttuuria tai uskontoa ja mikä on alistamista? Maahanmuuttajille tulee kertoa suomalaisen yhteiskunnan periaatteista ja myös niistä lainsäännöksistä, jotka suojelevat jokaista ihmistä. Niiden noudattamisesta ei tule tinkiä. Silti jää edelleen pohdittavaksi, mihin yhteiskunnan tulisi puuttua ja miten, mihin ei.

Ranskassa käytävä keskustelu kaapujen kieltämisestä liittyy tähän samaan problematiikkaan.

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini