Blogi

Henkirikosten uhrien omaiset kovilla

Perjantai 19.3.2010 klo 12.52


Tuore henkirikosten uhrien omaisia koskeva tutkimus osoittaa, että omaiset jäävät usein riittävää tukea vaille. Puutteita on niin kriisiauttamisessa, mielenterveyspalveluiden saamisessa kuin avun tarjoamisessa.

Poliisin toimintaan tyytyväisiä oli kolme neljästä, mutta oikeuslaitokseen vain puolet. Viime mainittu luku antaa ajattelemisen aihetta. Prosessi koetaan paitsi raskaaksi myös monesti epäoikeudenmukaiseksi. Teon vähättely vastaajan ja tämän avustajan taholta koetaan erityisen loukkaavana. Uskon tämän tuntemuksen pitävän hyvinkin paikkansa.

 Vaikka syytetyn oikeusturvan turvaaminen vakavassa rikoksessa on tärkeää, ei sen tulisi kuitenkaan merkitä sensitiivisyyden unohtamista. Oikeuden puheenjohtaja on prosessin johtaja, joka voi puuttua sellaiseen esitystapaan tai sanavalintoihin, jotka ovat loukkaavia. Vaikka rajanveto voi olla toisinaan vaikeaa, toivoisin puheenjohtajilta enemmän rohkeutta tässä suhteessa. Poissuljettua ei olisi myöskään, että prosessin aluksi käytäisiin ikäänkuin periaatteellinen keskustelu pelisäännöistä. Sama koskee tietysti myös vakavan rikoksen kohteeksi joutuneita asianomistajia, joille prosessi puolustuksen tenttauksineen voi olla henkisesti hyvinkin raskas.

Vaikka kyse on ennen muuta asian oikeudellisesta käsittelystä, olisi meidän kaikkien oikeussalissa toimivien kyettävä varmasti paremmin ottamaan huomioon myös ihmisten - ja etenkin rikosten uhrien - kokonaistilanne.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini