Blogi

Kotikuntasi Terveydeksi!

Lauantai 13.9.2008 klo 20.06


Viikko sitten avattiin KD:n kuntavaalikampanja, jonka iskulauseet ovat "Kotikuntasi Terveydeksi!" ja "Valitse vastuullisuus". Sattuvasti sanottu kerrassaan!

Tänään olin puhumassa jyväskyläläisen valtuutetun Kauko Tuupaisen jo useita vuosia järjestämässä Speaker´s Cornerissa Jyväskylän kirkkopuistossa. Otin esiin Terveydeksi! teemaan liittyvät seitsemän tavoitetta oman kuntamme vinkkelistä käsin. Tässä ne ovat tiivistetysti:

1) Terve talous: Palvelujen turvaaminen edellyttää myös tulopuolen turvaamista. Se taas tarkoittaa hyvää elinkeinopolitiikkaa, yrittäjyyden tukemista ja huolenpitoa työllisyydestä. Perusteettomista pätkätöistä pitää päästä eroon ja työllisyysmäärärahat turvata. 

2) Terveellinen ympäristö: Viihtyisä, terveellinen ja turvallinen ympäristö on kuntalaisten oikeus. Lähivirkistysalueet on turvattava, kuten vaikka Haukanniemen alue Kortepohjan kyljessä. Joukkoliikenteen toimivuutta on parannettava.

3) Terveyskeskukset kukoistamaan: Lääkäripula on kohdannut myös Jyvässeutua. Perusterveydenhuollon turvaamiseksi tarvitsemme uutta tiimi- ja yhteistyöajattelua mm. erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välille. Henkilöstömitoituksia tulee tarkistaa ylöspäin.

4) Terveyden edistäminen on koko yhteisön asia: Yhteisöllisyys tuo hyvinvointia. Tarvitsemme asukas- ja kyläyhdistyksiä sekä erilaisia järjestöjä. Kaikkien käytössä olevat liikunta- ja kulttuuripalvelut tulee turvata ennen muita. Päihdeongelmien vähentämiseen on tartuttava tehokkaammin. Urheilu ja päihteet eivät kuulu yhteen.

5) Terveellinen ja turvallinen lapsuus: Lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus. Oppilashuollon kuten kouluterveydenhoidon resurssit on laitettava kohdalleen. Pienten lasten lähikoulut ja riittävän pienet opetusryhmät takaavat lapsille paremman koulutien. Lapsiperheiden kotipalvelu on aloitettava uudelleen.

6) Ikäihmisten ja vammaisten oikeus terveyteen: Yhteiskunnan sivistyneisyys mitataan myös siinä, kunnioittaako se ikääntyviä jäseniään. Vanhusten pitkäaikaishoitopaikkoja ja hoitohenkilökuntaa tarvitaan lisää. Hoitopaikkojen tulisi olla mahdollisimman kodinomaisia. Myös kotipalvelussa on lisättävä asiakkaan luona käytettävää aikaa ja tutkittava mahdollisuuksia yhdistää eri toimijoiden käyntejä.

7) Terve lähidemokratia: Avoin päätöksenteko ja tiedottaminen sekä asukkaiden kuuleminen ovat kuntalaisten oikeus. Virkanimitykset eivät saa perustua poliittisiin sidonnaisuuksiin, vaan pätevyyteen.   

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini