Blogi

Terveiset Israelista, osa 2

Tiistai 6.10.2009


Käynti Israelissa on kuin aikamatka Raamatun maisemiin. Vaikka talot ja tantereet ovat muuttaneetkin ilmettään, ovat samat Galilean kukkulat, Genesaretin rannat ja jopa Jerusalemin temppelin portaiden ja muurin jäänteet edelleen paikoillaan. Varmuudella tiedetään, että ns. Pietarin tehtävään asettamisen kappelin kohdalla Pietari on kalastanut, koska siinä on Genesaretin järven kalaisin kohta.

Getsemanen puistossa taas seisovat noin 1.500 vuotta vanhat öljypuut, joiden juurten on tutkittu olevan noin 2000 vuotta vanhoja. Juuri siellä Jeesus on rukoillut nukahtelevien opetuslasten kanssa ennen kärsimistään koko maailman syntien edestä.

Lähes minkä tahansa Raamatun kohdan avaatkin tuossa maassa, ovat tapahtumapaikat ympärillä. Ja missä tahansa maata kaivetaan, löytyy usein jotain arkeologista lisää. Ympäristö suorastaan inspiroi Raamatun avaamiseen ja moni kohta kirkastuukin uudella tavalla. Esimerkkinä vaikka Jeesuksen vertaus kylväjästä, jonka siemenet kylvettässä menivät niin kalliolle, orjantappuroihin, tien oheen kuin hyvään maahankin. Kotimaisesta perspektiivistä katsottuna vaikuttaa aika erikoiselta viskomiselta. Lähi-idän pengerretyillä rinteillä peltopalstat olivat kuitenkin usein vain muutaman metrin levyisiä orjantappuroiden ja kallioiden reunustamia suikaleita. Kaikille Raamatusta kiinnostuneille Israelissa käynti on todella mielenkiintoista.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini