Pienten kuntien haastavat liikenneyhteydet

Share |

Maanantai 1.4.2019 klo 0:02


Olemme kiertäneet KD:n ehdokkaiden kanssa kaikki Keski-Suomen kunnat. Kiertueella on tullut selväksi mm. se, että kulkuyhteydet ovat edelleen heikentyneet useissa kunnissa. Nurinkurista on, että samalla kun ilmastonmuutosta pitäisi hillitä, ovat julkiset linja-autoyhteydet heikentyneet. Esim. Äänekoskella osa vuoroista ei enää tule keskustaan, vaan pysähtyy vain kaukana vanhan 4-tien tuntumassa. Samaten yhteydet Suolahden ja Äänekosken keskustan välillä ovat liian harvassa, vaikka osa palveluista on juuri keskustassa. Samoin monet yhteydet paikkakuntien välillä ovat vähissä. Tämä tuottaa autottomille ihmisille kohtuuttomia hankaluuksia. Samalla vähät yhteydet ruokkivat entisestään vähempää käyttöä.

Kovin onnistuneelta ei vaikuta myöskään taksiuudistus. Kuten oli ennakoitavissa pienillä paikkakunnilla ei ole välttämättä takseja enää saatavissa kun päivystysvelvoite poistui. Niin ikään ongelmia ovat tuottaneet esim. vammaispalvelulain mukaiset kyydit: taksit eivät ole halukkaita ottamaan kallista laitetta (joka on eri laite kuin Kela-kyydeissä) ja paikkakunnalla ei välttämättä ole yhtään taksia, joka ajaisi ko. kyytejä. Toiselta paikkakunnalta taas ei haluta tulla ajamaan lyhyttä kyytiä, josta ei saa kuin pienehkön korvauksen. Kun monella pienellä paikkakunnalla väestö on ikääntynyt ja kyydeille olisi tarvetta, on yhtälö hankala. Onneksi sentään naapuriapu toimii joissain tilanteissa. Tämän asian korjaamisen ei pitäisi olla laitteiden puolesta kovin vaikeaa. Valtion kustantamia eri kyytejä pitäisi nykyteknologian aikana pystyä ajamaan samalla laitteella. VPL kyydit ovat lakisääteisiä, joten tilanne, jossa niitä ei tosiasiassa saa, rikkoo kansalaisen oikeuksia. Taksiuudistuksen harventamat taksit sen sijaan on suurempi ongelma.  

Hankalampi kysymys on yleinen yhteyksien vähyys. Aikatauluja ja pysähtymispaikkoja liikennöitsijät voisivat toivottavasti tarkastella asiakaspalautetta ja kuntien näkemyksiä hyödyntäen. Hankalampaa on vuorojen lisääminen jos se ei ole kannattavaa. Onko sinulla kokemuksia tai ratkaisuehdotuksia pienten kuntien liikenneyhteyksiin? 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini