Haihtuuko alv:n alennus sunnuntaipalkkoihin?

Share |

Torstai 17.12.2009 klo 21:59


Hallitus on saanut tämän syksyn aikana läpi kaksi kaupankäyntiin liittyvää merkittävää muutosta. Ensimmäisestä eli ruuan alv:n alentamisesta voi antaa lämpimät kiitokset. Sivumennen sanottuna asia on aikanaan KD:n esillenostama. Oleellisinta kuitenkin on, että alennus helpottaa etenkin pienituloisten tilannetta. Vastoin monien skeptisiä odotuksia hinnat ovat myös todellisuudessa ainakin toistaiseksi laskeneet, paikoin jopa veronalennusta enemmän.

Valitettavasti hallituksen toinen eduskunnassa läpi ajama muutos, kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen, uhkaa vakavasti syödä tämän alennuksen. Tietääkö siis oikea käsi, mitä vasen tekee? Sunnuntaina on tunnetusti maksettava työntekijöille korkeampaa palkkaa, joka tietysti jonkun on kustannettava. Suuri vaara on, että se joku on kuluttaja. 

Toinen niin ikään jo ennakolta aavistettavissa ollut ongelma on yrittäjien pakottaminen kauppakeskuksissa sunnuntaiaukioloihin. Kaikki pienyrittäjät eivät olisi halukkaita tähän, mutta jo nyt on tullut esiin tapauksia, joissa lakiin sisältyvää kiinnipito-oikeutta on pyritty kiertämään. Paljon mahdollista, että säännös jää kuolleeksi kirjaimeksi ja onnistutaan kiertämään.

"Muista pyhittää lepopäiväsi" käskyn muistaminen ei olisi tällaisia ongelmia tuonut.  


Kommentit

29.1.2010 21:12  Paula Pennanen-Aitta

Hyvä kirjoitus. Katselen tässä sinun blogejasi kun liityit facebookiin. Minä en ole vielä saanut aikaiseksi ruveta kirjoittamaan blogia, paitsi omaa päiväkirjaa joka on yöpöydän laatikossa..


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini