Blogi

Äänestääkö vaiko ei? Tsekkaa tästä 5 pointtia

Torstai 30.5.2024 klo 19.45


Marika_262.jpg
Edellisissä eurovaaleissa äänestysprosentti Suomessa jäi vaatimattomaan noin 40 %, mikä oli selvästi EU:n keskitason alapuolella. Tälläkin kertaa vaalikentillä on törmännyt moniin ihmisiin, jotka pohtivat, kannattaako ylipäätään äänestää. 

Tässä 5 pointtia, miksi niin kannattaa tehdä:

1) EU:lla on iso vaikutus Suomeen, koska arviolta noin 50 % lainsäädännöstämme liittyy tavalla tai toisella EU:hun. Tulevalla kaudella tullaan mitä todennäköisimmin päättämään isoista turvallisuuteen, ilmastokysymyksiin, maahanmuuttoon, talouteen ym. liittyvistä asioista.

2) Vaikka Suomesta valitaan vain 15 meppiä, on osaavalla, kielitaitoisella, verkostoituvalla ja oikeaan aikaan toimivalla mepillä hyvät mahdollisuudet vaikuttaa. Mahdollisuuksia parantaa, jos kuuluu isompaan ryhmään kuten esim. EPP, johon Kristillisdemokraatit kuuluvat. 

3) Demokratia ei ole itsestäänselvyys, vaan monissa maissa ihmiset taistelevat jopa oman henkensä uhalla siitä, että maahan saataisiin toimiva demokratia. Meillä se on. Vaikka täydellisesti omaa toivettasi vastaavaa ehdokasta ei löytyisikään, on valinnanvaraa kuitenkin aidosti runsaasti, joten valitse sellainen, joka edustaa eniten sinulle tärkeitä asioita.

4) Äänestämättä jättäminen tarkoittaa, että annat päätösvallan niille, jotka äänestävät. Voi olla, että he eivät ole samaa mieltä asioista kuin sinä, jolloin lopputulos vääristyy. Etenkin jos moni sellainen, joka ei kannata liittovaltiokehitystä ja haluaa Suomen näkökulmat paremmin kuuluviin, jättää äänestämättä, vahvistuu päinvastaisen linjan edustajien ääni. 

5) Äänioikeus on niitä harvoja asioita, joissa kaikki 18-vuotiaat EU-kansalaiset ovat täysin tasa-arvoisia. Jokaisella on tasan yksi ääni. Jos vaikkapa 50 % äänestäjistä ajattelee, ettei yhdellä äänellä ole merkitystä, puhutaan jo parista miljoonasta ihmisestä. Gallup -kannatukset eivät ratkaise, vaan se, kuinka moni kunkin puolueen kannattaja lopulta lähtee uurnille. Jokaisella äänellä on merkitystä ja tosiasiassa myös jokaisella antamatta jääneellä äänellä. 

Belgiassa lähes 90 % äänesti viime eurovaaleissa, eiköhän laiteta mekin paremmaksi kuin viime kerralla 😊


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini