Blogi

Valta on vaihtunut

Sunnuntai 3.3.2024 klo 15.28

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ansiokkaasti hoitamat virkakaudet ovat päättyneet ja virassa on aloittanut Alexander Stubb. Pehmeää laskua ei uusi tasavallan presidentti viran hoitoon tässä maailmantilanteessa saa, vaan heti on oltava valmiudessa ja ajan hermolla.

Jos edeltäjä osoitti esimerkillistä Suomen asioihin paneutumista, ei ole syytä epäillä että seuraajakaan tässä jäisi huonommaksi. Pääministerikausilta Stubbille on tullut jo kokemusta siitä, että sanansa saa asettaa huolella, kun jotain lausuttavaa julkisuuteen tulee. Presidentti Niinistö onnistui siinä loistavasti ja osoitti ulkopolitiikan johtamisen lisäksi myös arvojohtajuutta. 

Stubbin vahvuuksia ovat laaja ulkopoliittinen ja ylipäätään poliittinen kokemus, monipuoliset verkostot ja kielitaito sekä tehokkuus. Tärkeää on kuitenkin, että tehokkuus ja harkinta kulkevat käsi kädessä. 

Isoimpia kysymyksiä alkaneella kaudella tulevat varmasti olemaan Suomen asemoituminen Natossa ja toisaalta varautuminen mitä erilaisimpiin tilanteisiin itänaapurin taholta. Tärkeää on toki myös se, että presidentti johtaa ulkopolitiikkaa perustuslain mukaan yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

Toivotan tasavallan presidentille esikuntineen paljon viisautta tärkeässä tehtävässään! 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: presidentti, ulkopolitiikka