Blogi

Sharia lakia Euroopassa

Perjantai 13.3.2009 klo 23.06


Britanniassa on lehtitietojen mukaan joitakin kymmeniä sharia-tuomioistuimia, joissa sovelletaan sharia lakia. Niiden asema on epävirallinen, mutta toisaalta  niiden kerrotaan tarjoavat musliminaisille joissain tilanteissa ainoan väylän lailliseen avioeroon.

On ylipäätään hyvin outoa, että jossain maissa on sovelletaan maan ulkopuolelta tulevaa oikeusjärjestelmää, joka ei ole mitenkään kytköksissä valtioon. Suomessa sovelletaan Suomen lakia, ei Ruotsin tai minkään muunkaan maan, eurooppaoikeutta ja tiettyjä kansainvälisoikeudellisia kysymyksiä ehkä lukuunottamatta. Vielä käsittämättömämpää on, jos todellakin ainoa laillinen tapa saada avioero on - ei Britannian lain - vaan sharia lain mukaan. Toivon, että asiasta uutisoinut lehti ei ole kirjaimellisesti oikeassa. Jos kuitenkin näin on, on länsimainen oikeusjärjestelmä kärsinyt pahan kolauksen. Ihmisillä tulee olla samat oikeudet ja velvollisuudet samassa maassa ja lain kaikille sama. Näin ei näyttäisi Britanniassa enää olevan. 

Kuulemma muslimioppineet ratkovat omiensa avioeroja myös Ruotsissa. Tällainen kehityssuunta on huolestuttavaa sekä länsimaisten oikeusperiaatteiden että etenkin naisten aseman kannalta.  


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini