Mitä jos joulua ei olisi?

Share |

Perjantai 21.12.2018 klo 23:37


Joskus kuulee jonkun sanovan, ettei erityisemmin vietä joulua. Jäin miettimään, mitä se merkitsisi, jos joulua ei olisi?

Moninaiset valmistautumiset siivouksineen, ruuanvalmistuksineen ja lahjanhankkimisineen jäisivät pois, samoin niihin usein liittyvä kiire. Toisaalta yhtä lailla pois jäisi niiden jälkeen kuitenkin useimmiten laskeutuva rauha ja kiireetön yhdessäolo ruokailuineen. Monikaan ei kävisi haudoilla juuri silloin saati joulukirkossa. Ei olisi niitä tuhansia joululauluja, kuusta, kortteja, tonttuja jne. Ja miltä se talvi pimeimpään aikaan tuntuisikaan ilman joulun tuomaa juhlahetkeä ja kaamoksen katkoa joulun valoilla?

Ennen muuta jos joulua ei olisi, ei olisi sitä pientä vauvaa seimessä, jota kesken yövuoron enkeleiden yllättämät paimenet tulivat katsomaan. Ei olisi sitä lasta jota viisaat miehet pitivät niin tärkeänä kuninkaana, että lähtivät tuomaan hänelle arvokkaita lahjoja hyvin kaukaa ja vaarallisen matkan takaa.

Jos joulua ei olisi, Jumala ei olisi lähettänyt poikaansa maailman Vapahtajaksi. Olisimme aina ja kaikissa tilanteissa täysin oman onnemme varassa. Jeesus ei olisi elänyt meidän keskellämme eikä näyttänyt sekä sanoillaan että teoillaan, millainen Jumala on ja mikä on hänen tahtonsa meitä kohtaan. Ilman joulua ei olisi myöskään pääsiäistä, syntien sovitusta eikä iankaikkista elämää. Jeesus ei olisi kantanut kaikkia meidän kipujamme eikä noussut kuolleista.

Joidenkin mielestä kaikki tämä on humpuukia, satua siinä missä muutkin sadut. Tähän "satuun" liittyy kuitenkin merkillisen paljon historiallisia viitteitä. Keisari Augustuksen aikana oli verollepano ja lapsen syntymä, josta ajanlaskumme on alkanut. Pontius Pilatuksen aikana oli oikeudenkäynti ja ristiinnaulitseminen, jossa tuomittiin kuolemaan mies, jonka ruumista ei parin päivän päästä enää löytynyt vaikka hauta oli tiedossa ja vartijat edessä. Ylösnousemuksen puolesta puhuu vakuuttavasti myös se, että Jeesuksen kuoleman jälkeen pelokkaat opetuslapset muuttuivat rohkeiksi, koska väittivät kohdanneensa ylösnousseen Jeesuksen. Jos he tässä valehtelivat, on kovin outoa, että useimmat heistä kuolivat lopulta marttyyrikuoleman. Moni on kyllä voinut kuolla sen puolesta, mihin uskoo, mutta harvempi sen puolesta minkä tietää valheeksi.

Minä kuulun siihen joukkoon, jonka mielestä joulu ja pääsiäinen ovat vankka todistus Jumalan rakkaudesta ihmistä kohtaan. Sanotaan, että suurinta on antaa henkensä toisen puolesta. Mitä enempää Jumala olisi voinut antaa kuin oman Poikansa maailmaan ja lopulta kuolemaan meidän tähtemme?

Kiitollisena joulusta tänäkin vuonna!

Hyvää Joulua 💝


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini