Blogi

Oikeus elämään on perusoikeus

Sunnuntai 11.11.2012 klo 20.57

Sisäministeri Päivi Räsänen nosti kirkolliskokouksessa erään kätilön kirjeen myötä esille myöhäisiin raskauden keskeytyksiin ja hoitohenkilökunnan omantunnonvapauteen liittyvän problematiikan. Jotkut pitivät tätä sopimattomana, toiset katsoivat että ministerin pitäisi keskittyä sisäisen turvallisuuden asioihin. Mutta se vasta merkillistä olisi ollut, jos kirkollisista asioista vastaava ministeri olisi kirkolliskokouksessa puhunut poliisiuudistuksesta!

Olisi enemmän kuin suotavaa, että kirkkoa kiinnostaisivat elämän suojeluun ja eettisiin valintoihin liittyvät asiat. Sen lisäksi kummatkin esiinnostetut asiat löytyvät hallitusohjelmasta seuraavasti: 

"Hallitusohjelman tavoitteena on vähentää raskaudenkeskeytyksiä ja selvittää tarve myöhäisimmän viikkorajan muutokseen sekä terveydenhuollon henkilöstön oikeuteen eettisin perustein kieltäytyä toimenpiteen suorittamisesta.

Läntisen Euroopan maista ainoastaan Suomessa ja Ruotsissa terveydenhuollon henkilöstöllä ei ole lakiin perustuvaa oikeutta kieltäytyä vakaumuksen perusteella suorittamasta abortteja tai laatimasta niihin liittyviä lausuntoja.

Euroopan neuvosto edellytti vuonna 2010, että kaikkien jäsenmaiden tulee turvata hoitohenkilökunnalle omantunnonvapaus kieltäytyä abortin tai eutanasian suorittamisesta. Sekä Maailman että Suomen lääkäriliitot ovat saman vaatimuksen takana.”

On eettisesti äärimmäisen kyseenalaista, että maassamme voidaan tehdä abortteja samanikäisille vauvoille, joita voidaan toisin haluttaessa pelastaa elämään. On kestämätöntä väittää, että toisessa on kyse elämästä ja toisessa ei. Kätilön sanoin: "Minulle oli jaettu keskeytyspotilas, jolla oli jo raskausviikkoja lähes 23. Syy keskeytykseen oli leikkauksella korjattavissa oleva vamma. Toivoin, ettei lapsi syntyisi vuoroni aikana, jotta en näkisi tekojeni seurauksia. Toisin kuitenkin kävi. Lapsi huitoi käsiään ja yritti tehdä hengitysliikkeitä ainakin 10 minuuttia. Vanhemmat olivat kauhuissaan. Kävin toisessa huoneessakysymässä lastenlääkäriltä, eikö mitään tosiaan tehdä vaikka synnytyssalissa saman ikäistä vauvaa virvoiteltiin." Hoitohenkilökunta asetetaan varsin skitsofreeniseen tilanteeseen: yhtenä hetkenä pelastat samanikäistä elämää, toisena käytännössä surmaat. 

Ihmisoikeuksista puhutaan nykyään ahkerasti, mutta miksi ei puolusteta näiden syntymättömien lasten oikeutta elämään? Oikeus elämään on kuitenkin kaikista oikeuksista perustavanlaatuisin. Vaikka kristillisestä näkökulmasta armo ja anteeksiantamus koskee kaikenlaisia tilanteita, voi  myöhäinen raskaudenkeskeytys varmasti olla varsin traumaattinen kokemus myös vanhemmille. Abortin myöhäisempi viikkoraja tulisi poistaa ja taata myös hoitohenkilökunnalle omantunnonvapaus tässä asiassa Euroopan Neuvoston suositusten mukaisesti.

Kommentoi kirjoitusta.

Budjetin parissa

Keskiviikko 7.11.2012 klo 22.18

Vain reilu viikko vaalien jälkeen pääsi nykyinen kaupunginhallitus vuoden tärkeimmän urakan eli budjetin pariin. Kahden päivän istumisella saatiin esitys aikaiseksi. Jälleen kerran kyse oli osin niukkuuden jakamisesta; tiukkaa menokuria on harrastettava, mutta samalla haettava tärkeimpien palveluiden turvaamista. Lopputulos on nähdäkseni näissä oloissa ihan kelvollinen.

Erityisesti iloitsin siitä, että esittämäni toiminnalliset ja kehittämistavoitteet hyväksyttiin. Ne koskettelevat aihepiirejä, joita sekä itse että koko Kristillisdemokraattien ryhmä on pitänyt tärkeänä. Hienoa on, että myös muut hallitusryhmät näin näkivät:

Terveys ja sosiaalinen turvallisuus

1) Toiminnallinen tavoite:
Lääkäri ja hammaslääkärivajeesta päästään eroon. Asiakkaat pääsevät hoitoon hoitotakuun edellyttämässä ajassa. Perustetaan työryhmä etsimään keinoja tavoitteeseen pääsemiseksi ja parhaiden käytäntöjen levittämiseksi. Työryhmässä on oltava terveydenhuollon henkilöstön edustus ja henkilöstöä on kuultava asiassa. 

2) Kehittämistavoite:
Päihdehaittoja vähennetään. Laaditaan tai päivitetään käytännönläheinen päihdepoliittinen toimintaohjelma ja kohdennetaan henkilöstöresurssia ehkäisevään päihdetyöhön. 
 
3) Tilapalvelu
Toiminnallinen tavoite:
Sisäilmaongelmat vähenevät hyvällä kiinteistönhuollolla, Terve talo -kriteerien noudattamisella ja tehokkailla korjauksilla.

4) Talouskeskus/konsernihallinto:
Laaditaan hankintaohjelma.
Toiminnalliset tavoitteet ovat valtuustoon nähden sitovia eikä kehittämistavoitteitakaan toki sovi sivuuttaa. Nyt jääkin (vain) huolehdittavaksi, että kirjaukset toteutuvat ja ennen muuta, että toimet myös käytännössä toteutetaan.

Kommentoi kirjoitusta.

Elämää vaalien jälkeen

Lauantai 3.11.2012 klo 12.22

Lähes viikko on vierähtänyt vaaleista. Sunnuntai-ilta oli henkilökohtaisesti ja myös KD:n ryhmälle ilon aikaa. Säilytimme neljä paikkaa valtuutossa useimpien muiden menettäessä paikkoja ja itse sain paljon suurempaa luottamusta äänestäjiltä osakseni kuin olisi osannut odottaakaan. Pelkkä ajatuskin yli 1000 henkilön suuruisesta joukosta saa nöyrälle paikalle - osoitettu luottamus on suuri ja velvoittava! Työhön on tartuttava määrätietoisesti.

Moni on itse käynyt kertomassa antaneensa äänensä minulle, mikä valaisee itselle jotain äänestäjien joukosta. Jos mahdollista olisi, olisi tietysti kovin kiinnostavaa tietää, minkälaisesta joukosta ihmisiä äänestäjät muodostuvat esim. ikä-, sukupuoli-, ammatti- tms jakauman perusteella. Tämä saa kuitenkin jäädä oman arvuuttelun asteelle vaalisalaisuutta kunnioittaen. Erityisesti haluan nostaa hattua niille äänestäjille, jotka ovat ilmoitelleet käyneensä kuka Floridassa, kuka Kyproksella tai peräti Australiassa etsimässä kenties kaukanakin olevan äänestyspaikan ja raapustamassa numeroni kuponkiin. Toiset puolestaan ovat ottaneet yhteyttä ja halunneet kysellä tarkempia mielipiteitä ja siten punnita tarkkaan kenelle äänensä antavat. Olipa sitten lähellä tai kaukana, nuori tai ikäihminen, mies tai nainen, paksumpi tai ohuempi lompakko, oleellista on, että jokaisen ääni on tärkeä ja vain juuri sen ihmisen käytettävissä, joka sen on antanut. Vielä kerran suuret kiitokset teille kaikille äänestäjille osoittamastanne luottamusesta! 

Kauan ei juhlahumussa voinut viipyä: tälle viikolle on mahtunut jo kaksikin kaupunginhallituksen kokousta ja tapaaminen sairaanhoitopiirin edustajien kanssa, neuvotteluja ja nyt viikonlopuksi kaupunginjohtajan budjettiesityksen lukemista. Karkeasti arvioiden ajallisesti noin 15 tunnin rupeama politiikan parissa. Äänestäjien osoittama luottamus antaa intoa ja voimaa asioihin paneutumiseen ja olen myös saanut monia hyviä näkökulmia kampanjan aikana ja sen jälkeen kuntalaisilta asioiden hoitamiseen. Kiitos teille siitä!

 

Kommentoi kirjoitusta.

Kristityt vainojen keskellä

Sunnuntai 7.10.2012 klo 22.28

Kristittyjen vainoaminen on valitettavaa arkipäivää tänään monissa maailman maissa. Ja nyt tarkoitan vainoamisella fyysistä väkivaltaa, jopa tappamista tai omaisuuden vahingoittamista.

Vain kuukausi sitten tuhottiin Moskovassa evankelinen Pyhän Kolminaisuuden kirkko kauhakuormaajilla noin 50 tuntemattoman nuoren miehen voimin. Joukko myös pahoinpiteli joitakin paikalletulleita seurakuntalaisia ja heitteli kuvien ottajia kivillä. Vielä huolestuttavammaksi asian tekee se, että paikalle kutsuttu poliisi ei tehnyt mitään, vaan totesi, ettei heidän toimivaltaansa kuulu puuttua asiaan! Onko Venäjä luisumassa takaisin entisaikojen toimintamalleihin?

Nigerian pohjoisosista on saatu kuulla viime aikoina valitettavan usein uutisia väkivaltaisista hyökkäyksistä kirkkorakennuksiin. Islamilainen Boko Haram -järjestö on ilmoittanut tavoitteekseen puhdistaa Pohjois-Nigerian kristityistä ja se on tehnyt useita iskuja kirkkoihin, joissa on kuollut jo kymmeniä ihmisiä.

Eritreassa on satoja kristittyjä vankiloissa uskonsa tähden, monet jo useiden vuosien ajan. Pohjois-Koreassa on arviolta 30.000 kristittyä vankileireillä ja vankiloissa. Monissa muslimimaissa on rangaistavaa kääntyä muslimista kristityksi tai kertoa muslimeille evankeliumia. Ilouutinen oli se, että kääntymisestä kuolemaantuomittu iranilainen pastori vapautettiin hiljattain ilmeisesti pitkään jatkuneen kansainvälisen painostuksen ansiosta.

Kristittyjen ihmisoikeudet ovat monissa maissa kortilla ja tuhannet menettävät uskonsa vuoksi henkensä vuosittain. Näin ei saisi olla eikä tätä voi hyväksyä. Samalla on kuitenkin todettava, että kristinuskon vastaus vainoon ei ole viha, vaan anteeksianto. Monissa maissa vaino onkin kääntynyt evankeliumin entistä suuremmaksi menestykseksi. Täytyyhän sellaisessa sanomassa olla todellista sisältöä, josta ei kuolemankaan edessä haluta luopua! 

1 kommentti .

Millä eväillä talous tasapainoon - osa 2

Tiistai 2.10.2012 klo 20.40

Lupasin edellisessä kirjoituksessani syventää mitä tarkoitan seuraavilla talouden tasapainottamisen keinoilla: 1) tiukka menokuri, 2) palveluiden tuottamistapojen ja rakenteiden tarkastelu, 3) pahoinvointikulujen vähentäminen ja ennaltaehkäisevä toiminta ja 4) hyvä elinkeinopolitiikka tulojen lisäämiseksi.

Olen jo useissa yhteyksissä todennut, että on rehellistä sanoa, ettei meillä jatkossa ole välttämättä varaa kaikkeen siihen, mihin on tähän asti ollut. Menoissa on oltava tarkkana. Pröystäilyyn ei ole varaa ja tarpeellisiakin palveluja voidaan joutua joltain osin supistamaan. Höyläämistä on tehty vuodesta toiseen, joten väistämätöntä on, että nyt on uskallettava tarkastella myös rakenteita ja tuotantotapoja. Erityistä huolta on kuitenkin pidettävä siitä, etteivät heikommassa asemassa olevat joudu maksumiehiksi. Tärkeimpiä kohderyhmiä ovat tässä mielessä lapset, vanhukset ja terveyspalveluiden käyttäjät.

Vaikka olen puolustanut tähän asti lähikirjastoja ja edelleen olen sitä mieltä, että ne ovat lähes ainoina kaikille ilmaisina palveluina arvokkaita, on sitäkin verkkoa uskallettava tarkastella. Silloin kun etäisyydet ovat lyhyet ja lähikirjaston valikoima suppea, voi olla perusteltua supistaa verkkoa ja saada aikaan säästöä. Kouluihin voidaan järjestää korvaava koulukirjasto ja kirjastoauto palvelee laajasti. Terveyspalveluita voidaan tuottaa puolestaan uusillakin tavoilla: usein tarvittavat palvelut on hyvä olla lähellä, ehkä jopa uusissa paikoissa kuten terveyskioskeissa ostoskeskuksissa, mutta harvemmin tarvittavat palvelut voivat olla vähän kauempana. Tärkeintä on, että palvelut ovat kaikkien saatavilla.

Pahoinvointi aiheuttaa sekä huomattavaa inhimillistä tuskaa että myös kustannuksia yhteiskunnalle. Siksi sen ennaltaehkäisy ja varhainen tuki on viisasta taloudenhoitoa. Kannatan esim. matalan kynnyksen mielenterveyspalveluja, päihteidenkäyttöön liittyviä audit -kyselyjä ja lapsiperheiden kotipalvelua. Kaikki nämä ovat varhaisen tuen keinoja. Tarvitsemme myös asennemuutosta: jos saisimme osankin alkoholin aiheuttamista terveydenhoitokuluista estettyä, säästäisimme pitkän pennin.

Ja lopuksi: talouden tasapainottaminen merkitsee myös tulopuolen tarkastelua. Verojen ja maksujen nostaminen on kivuliasta eikä voi jatkua loputtomiin, joten on syytä panostaa hyvää elinkeinopolitiikkaan. Se tarkoittaa mm. hankintaosaamisen petraamista, yritysystävällistä kaavoitus- ja tonttipolitiikkaa ja yritysvaikutusten arviointia eri ratkaisuissa.

Näissä sitä haastetta riittääkin tuleville valtuutetuille.

Kommentoi kirjoitusta.

Millä eväillä talous tasapainoon?

Torstai 27.9.2012 klo 23.17

Kuntavaalit käydään tilanteessa, jossa Jyväskylänkin talous on tiukilla. Jatkossakaan ei ole näköpiirissä rahavirtojen vuolasta lisääntymistä, vaan esim. valtionosuudet tulevat tiukentumaan entisestään. Mikä siis neuvoksi?

Helppoja lääkkeitä ei ole, jos olisi, olisi ne jo käytetty. Silti on selvää, että aivan samalla mallillakaan ei voida jatkaa. Rahaa kun ei voi käyttää enempää kuin sitä tulee.

Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveydenhuolto (sote) haukkaa leijonanosan menoista - vähintäänkin puolet. Soten menomme eivät sinänsä ole valtavan suuret: asukasta kohden ne olivat tammi-huhtikuu tarkastelujaksolla pienimmät 10 suurimman kaupungin joukossa. Näin on siitäkin huolimatta, että menot nousivat viime vuonna enemmän kuin muualla eli n. 8 %.

Itse näen keinovalikoiman jakautuvan karkeasti neljään osa-alueeseen: 1) tiukka menokuri, 2) palveluiden tuottamistapojen ja rakenteiden tarkastelu, 3) pahoinvointikulujen vähentäminen ja ennaltaehkäisevä toiminta ja 4) hyvä elinkeinopolitiikka tulojen lisäämiseksi.

Seuraavassa blogissa tarkastelen näitä lähemmin. 

Kommentoi kirjoitusta.

Miksi konserttisalin asemakaava?

Tiistai 28.8.2012 klo 21.04

Jyväskylän kaupunginvaltuusto hyväksyi eilen konserttisalin asemakaavan Paviljongin yhteyteen. Itse kannatin esitystä, mutta merkittävä osa valtuutetuista vastusti kaavan hyväksymistä taloustilanteeseen vedoten. Käytetyistä vastustuspuheenvuoroista saattoi saada sellaisen käsityksen, että tällä päätöksellä kaupunki alkaa pikapikaa rakentamaan kallista korkeakulttuurin kehtoa samalla kun raha ei tahdo riittää peruspalveluihinkaan. Näin asia ei ole.

Mistä sitten on kyse? Asiassa on mielestäni kaksi oleellista kysymystä: ensinnäkin se, haluammeko/tarvitsemmeko tänne koskaan konserttisalia ja toiseksi, milloin sellaista voisi olla mahdollista rakentaa, jos vastaus edelliseen on kyllä?

Suomen kaupunkeja tarkasteltaessa voidan todeta, että Jyväskylä erottuu erityisesti klassisen musiikin esittämiseen soveltuvan konserttisalin puutteella joukosta. Sali löytyy niin Lahdesta, Kuopiosta, Mikkelistä kuin useimmista muistakin kaupungeista. Kaupunginorkesterimme työskentelytilat eivät tällä hetkellä ole kehuttavat, mutta orkesteri kerää jatkuvasti teatterisalin täydeltä kuulijoita. Monipuolinen ja toimiva konserttisali olisi tarpeen ja myös vetovoimatekijä kaupungissamme. Vastaukseni ensimmäiseen kysymykseen on siten kyllä.

Milloin tämä sitten voisi tapahtua? Nyt tehdyllä päätöksellä ei lähdetä rakentamaan yhtään mitään. Rakentamispäätös tehdään erikseen, kun taloustilanne sen joskus toivottavasti sallii. Se "joskus" ei ole ainakaan tulevalla valtuustokaudella, jonka investointiraami tulee olemaan erittäin tiukka. On kuitenkin vähintäänkin kohtuullista ja järkevää päättää vuosikymmenten vatkaus salin paikasta. Jatkuviin paikkojen vaihtumisiin ja uusiin suunnitelmiin - ilman kaavaa - on tuhlattu aivan liikaa rahaa. Nyt sen sijaan, kun kaava on lyöty kiinni, voi salille lähteä keräämään sen ehdottomasti tarvitsemaa yksityistä rahaa. Tämän avulla salin rakentaminen on toivottavasti joskus tulevaisuudessa mahdollista. Valtuusto päättää kunakin vuonna erikseen, kuinka paljon suunnittelurahaa hankkeeseen on syytä laittaa. Taloustilanne huomioon ottaen, ei varmastikaan paljon. Kuitenkin myös tähän on mahdollista nyt saada paremmin tuota yksityistä rahaa. Oleellista kuitenkin on, että kaavaratkaisulla ei ole tehty investointiratkaisua, mutta päätetty vihdoin ja viimein paikasta.  

1 kommentti .

Alkoholi vaarallisin turvallisuusuhka

Keskiviikko 27.6.2012 klo 14.29

Suomi kuuluu Euroopan väkivaltaisimpiin maihin. Tämä ei ole sijoitus, josta voisimme ylpeillä. Ruotsiinkin nähden henkirikosluvut ovat kaksinkertaiset, mikä selittynee pitkälti alkoholin osuudella. Suomessa 80 % henkirikoksista on alkoholilla osuutta asiaan. Työkokemukseni perusteella muissakin väkivaltarikoksissa liikutaan samoissa prosenttiluokissa, mitä miestä väkevämmän osuuteen tulee. Harva ottaisi sitä puukkoa tai edes nyrkkejään selvin päin esiin. Päihtymys kun tunnetusti laskee harkintakykyä ja useilla myös lisää agressiivisuutta.

Kaiken järjen mukaan pitäisi siis pyrkiä kaikin tavoin vähentämään suomalaisten humalahakuista juomista ja alkoholin kulutusta. Turvallisuus kun on sitä paitsi vain yksi lukuisista alkoholin aiheuttamista haitoista. Kannatankin siis lämpimästi mielikuvamainonnan suitsimista, ravintoloiden aikaisempia sulkemisaikoja ja muitakin varteenotettavia keinoja.

Tupakan suhteen asennemuutosta on saatu aikaiseksi, mutta miten saisimme sen aikaiseksi alkoholin kanssa?

 

Kommentoi kirjoitusta.

Nuorisovaltuuston asema parantui

Sunnuntai 10.6.2012 klo 17.02

Pitkin kevättä Jyväskylässä on valmisteltu uutta organisaatiota ja osana sitä myös toimielinten toimintaa keskeisesti ohjaavaa hallintosääntöä. Tyytyväisyydellä voin todeta, että KD sai läpi kaikki keskeiset tavoitteensa, joista toki useampia kannatti moni muukin ryhmä.

Yksi näistä tavoitteista oli se, että nuorisovaltuuston edustajien osallistumismahdollisuus toimielinten kokouksiin mahdollistetaan. Nyt tällainen kirjaus saatiin. Niin ikään esityksestämme palveluverkosta päättää jatkossa valtuusto, ei kaupunginhallitus tai lautakunnat. Palveluverkko tullaan vielä erikseen määrittelemään, jotta aivan pieniä toiminnan muutoksia ei valtuustoon asti tarvitse tuoda. Sen sijaan muuten on sangen hyvä, että tästä kuntalaisten palveluun keskeisesti vaikuttavasta asiasta päättää juuri vaaleilla valittu valtuusto eikä joku muu toimielin.

Demokratian turvaamiseksi olimme tyytyväisiä myös siihen, että erilaisten myynti- ja ostovaltuuksien euromääriä ei nostettu, vaan ne pidettiin ennallaan. Niin ikään lautakuntien jäsenmäärissä säilyy jousto 11-13 henkeä, jolloin työläimpiin lautakuntiin on mahdollista nimetä tarvittaessa tuo 13 henkeäkin. 

Kommentoi kirjoitusta.

Kuntarakenne myllerryksessä

Maanantai 12.3.2012 klo 14.12

Hallituksen kuntarakenneuudistus on kunnianhimoinen hanke. Koko kuntakartta esitetään laitettavaksi uusiksi rakenneselvitysten perusteella. Taustalla olevat faktat ovat sinänsä pitkälti riidattomia: julkisen talouden velkaantuminen, väestörakenne, paine valtionosuuksien laskuun sekä huoltosuhteen kehitys. Hyväkuntoisten ikäihmisten "huollettavuudestakin" voidaan tosin olla montaa mieltä.

Oleellisin kysymys kuitenkin on, miten rajojen siirtäminen toisi ratkaisun edellisiin kysymyksiin - loppuviimein siis ennen muuta talouteen? Kovin niukkaa on ollut sellaisten tietojen saaminen, joissa näitä lukuja olisi edes jollain tarkkuudella esitetty. On selvää, että joissakin tapauksissa yhdistyminen voi olla järkevä ratkaisu ja että uudistuksia tarvitaan.

Yhdyn kuitenkin niihin moniin arvioihin, joiden mukaan ensin tulisi arvioida palveluiden järkevät ja kustannustehokkaat toteuttamistavat ja sitten pohtia johtaako se tarpeeseen kuntarajojen muuttamiselle. Ennen muuta tämä tarkoittaa sosiaali- ja terveyspalvelujen toteuttamistapojen järkevöittämistä.

 

 

7 kommenttia .

Suvaitsevaisuus hakusessa

Maanantai 6.2.2012 klo 18.43

KD Naisten liittohallitus 6.2.2012

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen  jätti Kansanlähetyksen ja SLEF:n (Suomen ruotsinkielinen evankeliumiyhdistys) ilman valtakunnallisille nuorisotyötä tekeville järjestöille tarkoitettua tukea.

Ratkaisun perusteluna oli osallistuminen vuonna 2011 ”Älä alistu” -kampanjaan, jonka tarkoituksena oli erään henkilön omakohtaisen kertomuksen pohjalta kertoa, että homoseksuaalisuudesta voi eheytyä. Arhinmäen mukaan kampanja olisi ollut nuorisolain vastainen, jonka keskeisiä arvoperusteita ovat yhteisöllisyys, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ja siksi tukia ei myönnetty.

Viime aikoina on puhuttu kovasti suvaitsevaisuudesta, ei vähiten mm. Arhinmäen itsensä toimesta. Näyttää kuitenkin siltä, että suvaitsevaisuutta on vain yhteen suuntaan. Tätä ilmentää myös se, että Seta sai kyseisessä rahanjaossa hulppeat 101.000 euroa. 

Rahat ovat rajalliset ja kaikki eivät voi hakemaansa saada, mutta eri asia on se, millä perusteilla päätökset tehdään. Päätöksellä otetaan käytännössä se kanta, että "Annin" omakohtaisen, kiihkottoman ja asiallisen eheytymiskokemuksen julkaiseminen on niin paheksuttavaa toimintaa, että siitä rankaistaan rahahanojen sulkemisella. Samalla ministeri ja hänen edustamansa ministeriö asettuu "Annin" kokemuksen tuomariksi todeten tällaisen kokemuksen olevan epätosi tai kielletty. Millähän mandaatilla tällaisia arvioita voi tehdä? Ei kai voi olla niin, että tällaisia elämäntarinoita ei voi kertoa, jos mielii säilyttää rahoituksen? Muistuttaa epämääräisesti neuvostomeininkiä. 

Vaikuttaa siltä, että päätöksessä ei ole myöskään arvioitu laisinkaan mitä muuta esim. Kansanlähetyksen nuorisotyö on saanut aikaiseksi. Onko nuorisotyön ansiosta ehkä joku päässyt eroon päihderiippuvuudesta tai löytänyt itselleen tärkeän elämäänsä tukevan yhteisön?

Summa summarum: onko sitä suvaitsevaisuutta vai ei?      

Kommentoi kirjoitusta.

Essayah loistava tentissä

Keskiviikko 28.12.2011 klo 23.39

Oliko se niin, että poliitikot kiertelevät ja kaartelevat vastaamatta lopulta kysymykseen lainkaan tai ties kuinka monen mutkan kautta? Sari Essayah osoitti taas tänään ylen tv-tentissä, ettei hän ainakaan kuulu tuohon joukkoon. Napakat, selkeät, mutta punnitut vastaukset tulivat sitä tahtia, että toimittajatkin välillä menivät sanattomiksi. Sari ei myöskään tyydy toistamaan kaikkien pyörittelemiä vastauksia, vaan vastaa suoraan perustellun mielipiteensä - positiivisesti. 

Suosittelen ehdottomasti tentin tsekkaamista!  Ennakkoluulot syrjään; katso ja vakuutu ( :

http://areena.yle.fi/video/1325102147541

Kommentoi kirjoitusta.

Essayahista oivallinen presidentti

Maanantai 28.11.2011 klo 17.33

Oli ilo olla asettamassa europarlamentaarikko, kauppatieteiden maisteri Sari Essayahia Kristillisdemokraattien presidenttiehdokkaaksi viime lauantaina. Essayahin kokemus on kattava: huippu-urheiluvuosien jälkeen hän on toiminut talousalalla, kansanedustajana, puoluesihteerinä ja nyt europarlamentaarikkona. Noissa tehtävissä hän on osoittanut tehokkuutensa ja nopean asioiden omaksumiskyvyn sekä sitoutumisensa kristillisiin arvoihin.

Essayah tuntee niin talouden, EU:n kuin ulkopolitiikan kysymykset laajalti eikä kannata esim. EU:n liittovaltiokehitystä. Hän on toiminut aktiivisesti sekä Israelin että Pohjois-Afrikan asioita käsittelevissä EU:n toimielimissä ja ollut järjestämässä seminaareja alueiden asioista. Valittavan presidentin näkemykset näissä asioissa ovat keskeisiä, jos ja kun Suomi valitaan YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi.

Presidentti on myös keskeinen arvovaikuttaja. Essayah edustaa selkeästi, mutta kiihkottomasti kristillisiä arvoja. Arvoliberalismin keskellä Essayah erottuu raikkaasti joukosta. Voin lämpimästi suositella Essayahin äänestämistä seuraavaksi presidentiksi. Lisätietoja www.essayah2012.fi

Kommentoi kirjoitusta.

Suomi hakee YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi - presidentillä oleellinen rooli

Perjantai 11.11.2011 klo 18.33

Suomi on kampanjoinut jo hyvän tovin päästäkseen YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi 2013-14. Turvallisuusneuvoston 15 jäsenestä 5 on pysyvää (Kiina, Venäjä, USA, Iso-Britannia ja Ranska) ja muut 10 vaihtuvat siten, että 5 joka vuosi.

Turvallisuusneuvosto on merkittävin paikka vaikuttaa maailman politiikkaan. TN ottaa kantaa keskeisimpiin maailman turvallisuutta koskeviin kysymyksiin ja pyrkii antamaan niistä myös päätöslauselmia, jotka ovat sitovia ja joihin voidaan liittää pakotteita. Suomen kanssa jäsenyydestä kamppailevat Australia ja Luxemburg ja kaksi kolmesta valitaan länsiryhmän maiden edustajana. Mikäli Suomi tulee valituksi, lisääntyy maamme kiinnostavuus maailman johtavien maiden keskuudessa. Suomen presidentillä tulee olemaan myös hyvin keskeinen rooli ulkopolitiikan linjaamisessa ja Suomen kannanmuodostuksessa. Tämä tekee tulevista presidentinvaaleista erityisen kiinnostavia. Presidentillä on kaikesta huolimatta edelleen keskeinen rooli ulkopolitiikassa.

Kommentoi kirjoitusta.

Kuntatalouden kiemuroita

Torstai 3.11.2011 klo 18.29

Kaupunginhallitus paneutui kahden päivän ajan tulevan vuoden budjettiin. Pohdiskeltavaa jäi vielä jatkokokoukseenkin, joka on ensi maanantaina. Veroprosenttia päädyttiin lopulta äänestyksen jälkeen korottamaan. Kokoomus ja keskusta kannattivat nykyistä 19 prosentin verokantaa, kun taas sdp, vasemmistoliitto, vihreät ja kristillisdemokraatit nostoa 0,5 yksiköllä.

Paitsi maailman myös kuntien taloustilanne on todella haasteellinen. Kristillisdemokraattien linja onkin ollut, että nyt on etsittävä kaikki järkevät keinot talouden tasapainottamiseksi ja toisaalta kunnan perustehtävän -  tarvittavien palvelujen järjestämiseksi. Vuosikatteen ollessa vain 10 miljoonan euron tuntumassa, ei siitä voida juurikaan nipistää menoja lisäämällä.

Tässä tilanteessa pidimme veronkorotusta yhtenä välttämättömänä keinona. Sen lisäksi on kuitenkin uudistettava myös rakenteita ja kevennettävä organisaatiota. Uuden sukupolven organisaation valmistelu on tässä tärkeä väline, mutta muutoksia on saatava aikaan jo ensi vuoden aikana. Hallinnon keventäminen kaiken kaikkiaan on sangen tarpeellista. Myös investointeja on harkittava tarkemmin terveistä tiloista kuitenkaan tinkimättä. 

Summa summarum - on elettävä sen mukaan kuin on varoja, eikä sen mukaan kuin niitä ei ole.

Kommentoi kirjoitusta.

100 vuotta naisjärjestötoimintaa

Keskiviikko 26.10.2011 klo 21.52

Olin eilen avaamassa Jyväskylän kaupunginkirjastossa Naisjärjestöjen Keskusliiton 100-vuotisjuhlanäyttelyä. Hälytys tuli pikaisesti, kun NJKL:n puheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila estyi saapumasta paikalle.

NJKL:oon kuuluu tällä hetkellä 62 jäsenjärjestöä ja niihin kaikkiaan noin 400.000 jäsentä. Järjestöjen kirjo ulottuu poliittisista naisjärjestöistä, ammatillisiin, kulttuurisiin, aatteellisiin, maanpuolustuksellisiin jne. järjestöihin.

100 vuoden taipaleella mahtuu myös monia uranuurtajanaisia erilaisissa tehtävissä. Äänioikeuden saavuttaminen, naisten ja lasten aseman edistäminen, raittius ja rauhanaate ovat olleet monien järjestöjen ja niitä edustaneiden naisten ponnistelujen kohteena. Joukosta löytyy sellaisia nimiä kuin Miina Sillanpää, Minna Canth, Lucina Hagman, Hanna Rothman, Helvi Sipilä, Impi Muroma tai vaikkapa Inkeri Anttila. Useimpia heistä yhdistää "ensimmäinen nainen" ko. tehtävässä -luonnehdinta.

Tänään osallistuin vielä Lottaperinneliiton järjestämään tilaisuuteen, jossa esitettiin taltiointi Lotan tarina -näytelmästä tältä vuodelta. Esitys oli vaikuttava katsaus nuoren naisen elämästä sodan keskellä ja toiminnasta isänmaan hyväksi vaikeissa oloissa. Me jälkipolvet voimme vain olla kiitollisia niille sukupolville - niin miehille kuin naisille - jotka ovat olleet pelastamassa Suomelle rauhaa ja vapautta.

Kommentoi kirjoitusta.

Budjettivääntö edessä

Maanantai 17.10.2011 klo 22.07

Olen ollut vuodesta 2005 Jyväskylän kaupunginvaltuustossa ja vuodesta 2007 kaupunginhallituksessa. Jokasyksyinen ponnistus on talousarvion laatiminen seuraavalle vuodelle. Kuinka ollakaan pulmana ei ole koskaan ollut, mihin rahat laittaisi, eikä liene ollut järin usein näitä vuosia ennenkään. Sen sijaan tuska siitä, mihin ja miten saa rahat riittämään, ei ole näyttänyt laantumisen merkkejä.

Kreikan tie ei saa olla meidän tiemme; kaikki velat ovat joskus edessä korkojen kera. On ehkä rehellisesti tunnustettava, ettei koko repertuaariin välttämättä ole jatkossa varaa. Olen täysin samaa mieltä niiden kaupunkilaisten kanssa, jotka ovat kritisoineet satamaan tehtävää katukaivantoa ja p-hallia. Voin hyvällä syyllä sanoa, että niiden vastustaminen oli perusteltua. Kaikkia investointeja ei kuitenkaan ole viisasta panna jäihin, vaan eteenpäinkin on katsottava ja luotava terveitä ympäristöjä niin kouluille kuin vaikka terveyspalveluille.

Haastava tehtävämme jälleen kerran on miettiä, miten löytää tasapaino talouden reunaehtojen sekä kuntalaisten peruspalveluiden turvaamisen ja tarpeellisten investointien välillä. Juustohöylä ei ole tässä lajissa hyvä, sen sijaan kaikkia ratkaisumalleja on syytä avoimin mielin tarkastella.

Kommentoi kirjoitusta.

Kankaanniemen yllätyslähtö

Keskiviikko 5.10.2011 klo 19.12

Toimi Kankaanniemen yllättävä ilmoitus erota puolueesta tyrmistyttää. Toki jo muutamasta lehtikirjoituksesta oli aistittavissa, että Toimi on eri mieltä puolueen linjauksista kunta- ja euromaiden tukipolitiikassa. Ja eri mieltähän saa toki olla.

Se mikä tekee tilanteesta tyrmistyttävän, on että arvostettu ex-kansanedustajamme ei juurikaan puolueen sisällä pyrkinyt vaikuttamaan linjaan em. asioissa. Päinvastoin Kankaanniemi oli itse mukana hallitusneuvotteluissa, joissa tiettyjä linjauksia sovittiin. On suuri vahinko, että Toimi ei näkemyksiään halunnut tuoda päätöksenteon tueksi, vaan teki ratkaisun erota.

Toimin kritiikissä on toki aihettakin. Puolue kaipaa terävöittämistä niin euromaiden tuki- kuin kuntapolitiikassa. Euroopan taloustilanteen mutkikkuus tekee tehtävästä jotakuinkin haasteellisen, mutta nyt on kenttäväelle tullut liikaa vaikuteltama, että mennään vain hallituksen pääpuolueiden mukana. Kuntauudistus on sen sijaan vielä alkumetreillä ja siihen olisi ollut kokeneen poliitikonkin hyvä vielä vaikuttaa puolueen sisällä. Kuntaliitoksia on varmasti jossain määrin tulossa, mutta missä ja miksi ovat seikkoja, joihin puolueen on syytä linjaansa selkiyttää.

Demokratiaan kuuluu oikeus valita puolueensa. Silti olen pettynyt Toimin ratkaisuun monien hyvien yhteistyön vuosien jälkeen. Harvassa ovat ne puolueet, joiden kaikki jäsenet olisivat kaikista asioista aina samaa mieltä.

Itse olen valinnut puolueen ensisijaisesti arvojen - tässä tapauksessa kristillisten arvojen pohjalta. Ne eivät ole minkään muun puolueen ideologian ytimessä ja uskon, että Kristillisdemokraatteja tarvitaan juuri näiden arvojen edistämiseen.  

Kommentoi kirjoitusta.

Parvekesauhuttelun loppua kaivataan

Sunnuntai 11.9.2011 klo 14.54

Parveketupakoinnista itsekin kärsineenä olen havainnut, etten ole ongelman kanssa yksin. Tiedusteluni kirvoitti heti fb:ssa useita kohtalotovereiden kommentteja. Savu kun tulee helposti ovesta tai ikkunoista sisälle eikä sieltä niin yhtä helposti lähdekään. Etenkin kesähelteillä on todella kiusallista, kun joutuu kiskomaan parvekkeen ovea auki ja kiinni eikä voi ajatellakaan jättävänsä poislähtiessä ikkunaa auki. Aina ei tarvitse olla edes mikään paikka auki ja savu löytää silti tiensä asuntoon ilmastointikanavien tai ties minkä kautta.

Nykylainsäädäntö ei suoraan mahdollista parveketupakoinnin kieltämistä. Uusissa taloissa on tosin mahdollista ottaa järjestyssääntöihin jo alusta asti tällainen kielto. Muuten prosessi on vaivalloinen; yleensä vasta terveystarkastajan toteama savuhaitta tuo lopun asialle.

Kovin ironista on, että ravintolassa ei saa altistaa toisia savulle, mutta moni joutuu omassa kodissaan kärsimään savuhaitoista. On ilmeistä, että lainmuutokselle on tarvetta. KD-naiset otti tämän suuntaisen kannan jo pari vuotta sitten ja asiaa tullaan edelleen ajamaan. Ken itseään haluaa savustaa, tehköön sen toisille haittaa aiheuttamatta.

Kommentoi kirjoitusta.

Kokouskausi käyntiin

Torstai 18.8.2011 klo 13.00

Viimeiset lomapäivät ovat menossa, mutta kokouskausi on päässyt jo hyvään alkuun. Mielenkiintoisimpana niistä varmasti huomenna ja ylihuomenna oleva puoluekokous. Keskustelua tullaan käymään varmasti sekä puolueen linjasta että presidentinvaaliasetelmista.  

Taloudelliset haasteet ovat - pitäisikö sanoa jälleen kerran - sitä luokkaa, että syksylle on luvassa monta pähkinää purtavaksi. Voi kuitenkin olla iloinen ja kiitollinen virkistävästä kesästä kauniissa kotimaassa, joka antaa voimia tuleviin haasteisiin. Joten ei muuta kuin hanskat kouraan ja käsiksi hommiin!

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »