Blogi

Kokouskausi käyntiin

Torstai 18.8.2011 klo 13.00

Viimeiset lomapäivät ovat menossa, mutta kokouskausi on päässyt jo hyvään alkuun. Mielenkiintoisimpana niistä varmasti huomenna ja ylihuomenna oleva puoluekokous. Keskustelua tullaan käymään varmasti sekä puolueen linjasta että presidentinvaaliasetelmista.  

Taloudelliset haasteet ovat - pitäisikö sanoa jälleen kerran - sitä luokkaa, että syksylle on luvassa monta pähkinää purtavaksi. Voi kuitenkin olla iloinen ja kiitollinen virkistävästä kesästä kauniissa kotimaassa, joka antaa voimia tuleviin haasteisiin. Joten ei muuta kuin hanskat kouraan ja käsiksi hommiin!

Kommentoi kirjoitusta.

Busseille kyytiä

Keskiviikko 3.8.2011 klo 20.13

Linja-autovuorojen vähentäminen on taas ollut tapetilla. Kulkijoita ei tunnu olevan riittävästi ja kulut nousevat. Ja mitä vähemmän vuoroja/linjoja, sitä enemmän henkilöautoliikenteen valitsevia. Kierre on valmis. Työpaikkojen keskittymisen myötä kulkeminen näyttää lisääntyvän ja ympäristöhän siinä eniten kärsii.

Aika moni kuitenkin hyppää auton kyytiin, vaikka bussipysäkki olisi kohtuumatkan päässä. Aina näin toki ei ole, mutta entäpä jos autolla ajaisi pysäkin lähelle ja jatkaisi onnikalla matkaa, esim. työmatkaa. Tämä tietysti vaatii paitsi viitseliäisyyttä myös kohtuullisia pysäköintipaikkoja, mitä niitäkin kuitenkin varsinkin kunta- tai kyläkeskuksista yleensä löytyy. Linja-autoyrittäjät puolestaan voisivat joillakin reiteillä olla joustavampia pikavuoropysäkkien tiuhemmassa sijoittelussa.  

Bussi ei ole ollenkaan hullumpi matkustusmuoto etenkään, jos haluaa/kykenee ottamaan torkut matkalla tai lukemaan.

Pitkällä matkalla (jos kohta aivan lähiliikenteessäkin monin paikoin) lipulle tulee toki aika paljon hintaa, mikä voi olla este monelle. Työmatkalla tulojen ja menojen erotus auton käyttöön nähden ei välttämättä ole kuitenkaan aivan mahdoton. Liikennöitsijät voisivat myös kokeilla ahkerammin alennuskampanjoiden vaikutusta matkustajamääriin ja kannattavuuteen. 

Mitä jos kokeiltaisiin välillä bussia.

 

Kommentoi kirjoitusta.

Hallitusneuvottelumaraton

Maanantai 6.6.2011 klo 21.20

Historiallisten vaalien jälkeen eletään historiallisen vaikeiden hallitusneuvottelujen aikaa. KD oli mukana lähes kaksiviikkoa kestäneessä 1. neuvotteluissa. Itsekin sain osallistua neuvotteluihin viikon ajan oikeus- ja sisäministeriön ryhmässä.

Kokemus oli sangen mielenkiintoinen, haastava ja opettava. Kirjoitimme hallitusohjelmaa rakentavassa ilmapiirissä, vaikka näkemyksiä olikin monenlaisia.

Neuvottelujen katkettua on palattu lähes lähtöpisteeseen. Helppoa etenemistietä tuskin on luvassa jatkossakaan ja kaikki on mahdollista niin kauan kuin uusi hallitus on syntynyt.

Tärkeintä olisi kuitenkin saada mahdollisimman pian maahan toimintakykyinen enemmistöhallitus. Belgian tie ei ole hyvä tapa hoitaa maan asioita.

Kommentoi kirjoitusta.

Voitonjuhlat kaatuneitten muistopäivänä

Maanantai 16.5.2011 klo 21.06

Eilen vietettiin kaatuneitten muistopäivää. Sain kunnian viedä sankarihaudalle seppeleen Jyväskylän kaupungin puolesta päivän juhlatilaisuudessa yhdessä seurakuntien edustajien kanssa. Hartauspuheen pitänyt pappi totesi osuvasti, että sodan aikaan liittolaisia oli vain yksi - Jumala taivaassa ja se riitti. Sen sijaan tänä päivänä kuulee kovin harvoin päättäjien turvautuvan Korkeimman apuun.

Me jälkipolvet voimme olla kiitollisia sekä sotiemme veteraaneille, itsensä uhranneille sukupolville että Jumalalle itsenäisestä kotimaasta.

Juhlapäivän kruunasi vallan toisenlaisissa ympyröissä saavutettu voitto - jääkiekon MM-kulta. Suomen leijonat olivat jälleen voimissaan! 

Kommentoi kirjoitusta.

Hallitusneuvottelujen kiemurat

Lauantai 14.5.2011 klo 23.15

Poikkeuksellisten vaalien jälkeen ovat seuranneet odotetun kimurantit hallitusneuvottelut. Perussuomalaisten ilmoitettua jäävänsä oppositioon, ovat kutsun neuvotteluihin saaneet sdp, rkp, vihreät ja kd. Näistä rkp, kd ja vihreät ovat ilmoittaneet osallistumishalukkuutensa, enemmän tai vähemmän ehtoja asettaen. Demarit - ehkä vähän yllättäenkin -pohtivat ratkaisuaan vielä maanantaihin asti.

Vielä edessä voi olla monenlaisia käänteitä; päästäänkö neuvotteluissa kaikille kelpaavaan hallitusohjelmaan ja mitä jos sdp vastaakin kielteisesti Kataisen kutsuun. Se tarkoittaisi mitä ilmeisimmin hallitustunnustelijan vaihtumista Kataisesta Urpilaiseen ja koko paletin palaamista lähtöruutuun. Oli miten tahansa, on kaikkien edun mukaista, että maahan saadaan kohtuullisessa ajassa enemmistöhallitus.

 

Kommentoi kirjoitusta.

Elämä vaalien jälkeen

Maanantai 25.4.2011 klo 20.52

Juu, elämää on vaalien jälkeen ( ; Tulos oli toki pettymys ennen muuta siksi, että menetimme kansanedustajan Keski-Suomesta. Silti 2.400 äänestäjän osoittama luottamus lämmittää kovasti ja rohkaisee jatkamaan eteenpäin.

Vaalityö oli hyvin intensiivistä kahvin keitosta, roudauksesta, nettipäivityksistä ym. itse varsinaiseen kansan kanssa keskusteluun. Vähintään 12 tuntia joka päivä. Nyt on vedetty henkeä ja pääsiäinen tulikin oikein sopivaan aikaan. Sanoma sovituksesta ja ylösnousemuksesta on loppuviimein se kaikkein tärkein sanoma.

Huomenna taas kohti arjen askareita, joista ei ole pulaa sen enempää töissä kuin kaupungin asioiden parissa. Samalla on ilo seurata kevään edistymistä. Iloista, keväistä viikkoa myös Sinulle!

 

Kommentoi kirjoitusta.

Vaalityö pulkassa

Lauantai 16.4.2011 klo 16.13

Nyt se on tehty! Viimeinen vaalitilaisuus kävelykadulla on pidetty ja sitä ennen satakunta muuta vaalitapahtumaa. Ulkona vaalikierroksella ympäri maakuntaa on tavattu kymmeniä ja taas kymmeniä ihmisiä, paneeleissa ja puolueen tilaisuuksissa keskusteltu köyhyydestä, yrittäjyydestä, verotuksesta, maahanmuuttajista, hyvinvoinnista jne. jne. 

Paljon on tullut uuttakin tietoa erinäisistä epäkohdista, mihin ihmiset ovat törmänneet. Pääasialliset pulmakohdat kuitenkin ovat nousseet kirkkaasti esiin: eläkeindeksi, pienituloisten ja sairaiden asema. Moni on ollut huolissaan myös arvojen romuttumisesta.

Loppukaneettina todettakoon: Vastuullista ja välittävää vaikuttamista kestävien arvojen pohjalta - numerolla 85. Sinä voit vaikuttaa!

1 kommentti .

Työnteosta aina kannattavaa

Sunnuntai 10.4.2011 klo 22.14

Työ on ihmisen elämässä varsin keskeinen asia. Se tuo elämään mielekkyyttä, taloudellista turvaa ja sosiaalisia suhteita.
Työllisyyden parantamiseksi ja valtiontalouden kannalta kaikkia kannustinloukkuja tulisi purkaa. Nykyinen järjestelmä, jossa pienenkin palkan saaminen vaikuttaa työttömyyskorvauksen määrään ja lisäksi viivästyttää sen saamista, ei ole kannustava. Sen sijaan järjestelmän tulisi kannustaa työtöntä tarttumaan lyhyisiinkin työtilaisuuksiin oli se sitten marjanpoimintaa ja myyntiä tai yhden päivän työkeikka kuukaudessa. Kristillisdemokraatit esittävätkin sovitellun päivärahan maksamiselle 100-200 euron vapaaosuutta, jonka yli menevä osuus alkaisi vasta vaikuttaa työttömyyskorvauksen määrään. Tämä kannustaisi työntekoon, pitäisi kiinni työelämässä ja voisi auttaa saamaan myös pidempiaikaisen työsuhteen. Työnteon kannustavuus on tärkeää sekä työttömyyden vähentämiseksi, syrjäytymisen ehkäisemiseksi että myös tulevien vuosien työvoimapulaan valmistautumiseksi.
 
Työelämä ei saisi olla myöskään vain vahvoja, täyden työkyvyn omaavia varten, vaan tarvitsemme jokaisen panosta. Tarvitaan lisää joustoja, työhyvinvoinnin parantamista ja kokonaisvaltaista kustannusajattelua työelämään. Onko yksilön ja yhteiskunnan kannalta järkevää pitää osatyökykyistä työikäistä henkilöä 100 % eläkkeellä, jos hän kykenisi pienempään työpanokseen osaamistaan vastaavissa tehtävissä? Työkyvyttömyyseläkkeellä on 270.000 ihmistä, joista Eläketurvakeskuksen tutkimuksen mukaan 30.000 haluaisi vielä takaisin työelämään. Vanhuuseläkkeellä olevia ja työntekoon vielä haluavia tulisi kannustaa niin, ettei veroprosentti olisi pienistäkin tuloista oleellisesti eläkkeen verotusta korkeampi.
Jokainen ihminen on arvokas riippumatta siitä, onko työelämässä mukana vai ei. Oikeuden työntekoon tulisi kuitenkin olla jokaisen perusoikeus. 
 

1 kommentti .

Pienituloisten asema ykkösaiheita kentällä

Perjantai 1.4.2011 klo 23.27

Vaalikenttiä nyt kaksi viikkoa kierrettyäni voi todeta, että ykkösteema ihmisten huulilla on pienituloisten asema. Juttusilla on käynyt lukemattomia eläkeläisiä, työttömiä, yksinhuoltajia ja muitakin, jotka tuskailevat tulojen riittämisen kanssa. Eläkeindeksien leikkaaminen on joka toisen eläkeläisen huulilla eikä suinkaan ole unohtunut, vaikka ratkaisusta on jo 15 vuotta. On ollutkin mukava kertoa, että KD on kaiken aikaa ja edelleen ajanut määrätietoisesti indeksin korjaamista, joka ei olisi taloudellisestikaan mahdotonta.

Työttömyysturvajärjestelmää tulee kehittää kaikenlaiseen lyhyeenkin työntekoon kannustavaksi. Samalla on mietittävä, olisiko peruspäivärahan korottaminen kuitenkin järkevämpää kuin ihmisten hyppyyttäminen nykytahtiin toimeentulotukiluukulla. Järjestelmä ei saa kuitenkaan olla joutilaisuuteen vaan työntekoon kannustava.

Useampi varsin pienillä tuloilla elävä on kuitenkin myös sanonut, ettei halua valittaa. Varsinkin ikäihmiset myös muistavat ajat, jolloin leipä oli vieläkin tiukemmassa ja ahkeruudella pärjättiin. Sekin on hyvä muistutus.

Kommentoi kirjoitusta.

Demokratiaa Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan

Maanantai 28.3.2011 klo 11.40

Parin viime kuukauden kuohunnat useissa arabimaissa ovat paljastaneet kansalaisten tyytymättömyyden kyseisten maiden oloihin. Kritiikin kärjessä tuntuu olleen työttömyys, näköalattomuus ja yleensä demokraattisten oikeuksien puute. Vasta nyt on noussut esiin, että esim. Syyriassa on ollut lähes 50 vuotta poikkeustila, joka on mahdollistanut vangitsemiset ilman oikeudenkäyntiä ja mediasensuurin. Samaan aikaan kun naapurimaa Israel - Lähi-idän  demokraattisin valtio - on ollut kritiikin silmässä vuosien ajan, ei Syyrian tilanteesta ole mainittu halaistua sanaa.

On ilmeistä, että diktatuuri on pitänyt kansalaisia tiukassa otteessa laajasti Lähi-idän ja arabimaailman alueella. Vielä on pitkä matka siihen, että demokratia ja ihmisoikeudet saavat vahvistua näissä maissa. Pelkkä vanhojen hallitsijoiden väistyminen ei tätä vielä takaa. Radikaalien ryhmien intressissä ei myöskään välttämättä ole demokraattinen hallintomalli pidemmällä tähtäyksellä. Myös EU:n on otettava selkeä demokratiaa ja ihmisoikeuksia tukeva linja suhteissaan näihin maihin. 

Siirtyminen diktatuurista demokratiaan ei käy hetkessä ja vaatii myös kunkin maan tilanteen huomioon ottamista. Koko alueen ja lopulta maailman vakauden kannalta on toivottavaa, että kehitys kulkisi demokratian suuntaan.     

Kommentoi kirjoitusta.

Onko hallituksessa kiintiöpaikkoja?

Keskiviikko 23.3.2011 klo 23.12

Ruotsalainen kansanpuolue on ollut oppositiossa viimeksi vuonna 1968, siis yli 40 vuotta sitten! Normaalilogiikan mukaan sen pitäisi tarkoittaa, että puolue on voittanut kaikki tällä välillä olleet vaalit. Näin ei kuitenkaan ole käynyt. Herääkin kysymys, onko valtakunnan hallituksessa kiintiöpaikka RKP:lle?

RKP on ruotsin kielen aseman turvaamisen lisäksi profiloitunut viime vuosina lähinnä liberaalina puolueena. Hallitukseen pääsemiseksi on käytännössä tuntunut riittävän kirjaus ruotsin kielen aseman turvaamisesta.

Minulla ei ole mitään ruotsin kieltä vastaan, mutta 40 vuoden vallassaoloputki sillä perusteella ei ole merkki demokratiasta vaan jostain muusta. Jatkuva vallassaolo on sikälikin vaarallista, että sitä alkaa pitää itsestäänselvyytenä. Näin ei tule olla minkään puolueen osalta.

 

Kommentoi kirjoitusta.

Kristillisdemokraatit 40-vuotta Jyväskylässä

Keskiviikko 16.3.2011 klo 21.47

Niin ne vaan vuodet vierivät. Tiesitkö, että Kristillisdemokraatit ja sitä edeltänyt Kristillinen Liitto on toiminut Jyväskylässä jo 40 vuotta? Tekemisen muodot ja mediat ovat vuosien varrella muuttuneet, mutta perusarvot ja ovat pysyneet samana. Kristillinen arvopohjan kulmakiviä ovat luovuttamaton ihmisarvo, välittäminen ja vastuullisuus.

Edelleen tarvitaan työtä lasten ja perheiden tukemiseksi, ikäihmisistä huolehtimiseksi, pahoinvoinnin vähentämiseksi, terveydenhoidon kehittämiseksi, ympäristön huomioonottamiseksi ja vastuullisen taloudenpidon harjoittamiseksi.

Siitä, miten kaikki sai alkunsa ja missä Kristillisdemokraatit kulkevat nyt kuullaan tarkemmin 40-vuotisjuhlassa 18.3. klo 18 Jyväskylän Nikolainkulmassa. Vieraana mm. puoluesihteeri Peter Östman. Tervetuloa!

1 kommentti .

Nuorille töitä

Sunnuntai 13.3.2011 klo 23.10

Nuorisotyöttömyys on yksi kiperistä tämän hetken haasteista. Sekä yhteiskunnan että nuoren itsensä kannalta olisi äärimmäisen tärkeää saada nuorille koulutusta ja töitä. Alle 35-vuotiaiden työkyvyttömyyden on laskettu aiheuttavan vuosittain yli 6 miljardin euron kustannukset yhteiskunnalle. Yhden syrjäytyneen henkilön myötä hintalappu yhteiskunnalle on noin miljoona euroa eläkeikään mennessä.

Kustannuksiakin oleellisempaa on tietysti nuoren itsensä elämä. Työ tuo paitsi taloudellista turvaa, myös mielekkyyttä arkeen, sosiaalisia suhteita, elämänhallintaa, kehittymismahdollisuuksia ja osallisuutta. Mitä sitten pitäisi tehdä? Opinnonohjauksen merkitystä on syytä edelleen korostaa, jotta jokaiselle - myös keskeyttäneelle -löytyisi oma ala. Opiskelussa tulee opettaa tavoitteellisuuteen ja antaa eväitä myös yrittäjyyteen. Opiskelupaikkojen määrän tulisi joustaa paremmin työelämän tarpeiden mukaan, jotta työvoimapulaa voitaisiin paremmin ennakoida. Oppisopimuskoulutusta ja siitä työnantajalle maksettavaa korvausta on syytä myös tarkastella.

Ennen kaikkea työnteon tulee aina olla kannattavaa. Lyhyestä työsuhteesta saadun palkan ei siksi tulisikaan heti vaikuttaa työttömyyskorvausta alentavasti. Etenkin nuorten kohdalla sosiaaliset tuet tulisi sitoa toimintaan. Järjestelmän ei tule opettaa tuilla elämiseen, vaan ohjata ja kannustaa vastuulliseen ja oma-aloitteiseen toimintaan. Monenlaisten paineiden ja syrjäytymisvaaran keskellä elävien nuorten tukemiseksi on kuitenkin oltava saatavilla myös mielenterveyspalveluja, mahdollisuuksia osatyökykyisille sekä konkreettista opastusta alkuun. Jokainen nuori on tärkeä!

 

Kommentoi kirjoitusta.

Hallitus ei esitä alkoholin mielikuvamainonnan rajoittamista

Keskiviikko 2.3.2011 klo 19.24

Hallitus päätti luopua kokonaan esittämästä muutoksia alkoholin mainontaan. Terveysjärjestöjen ja mm. KD:n ponnekkaasti ajama alkoholin mielikuvamainonnan kieltäminen tuntuu olevan kerrassaan liian vaikeaa. Tämä on kohtuullisen käsittämätöntä. Onko hallituksella suurempi huoli panimoyhtiöiden mainonnanvapaudesta kuin alkoholin kulutuksen aiheuttamista haitoista? Tyytyminen vain tuotetietojen ilmoittamiseen olisi aivan riittävän informatiivista.  

Etenkin kadunvarsien siiderimainokset ovat tyyliltään varsinkin nuoreen ikäluokkaan vetoavia. Tutkimusten mukaan riski alkoholisoitua on lähes nelinkertainen, jos alkoholinkäyttö aloitetaan alle 18-vuotiaana. Aivot kehittyvät kuitenkin aina 20-25 ikävuoteen asti ja belgialaiset tutkijat ovat todenneet humalajuovilla nuorilla merkittävää aivotoimintojen hidastumista. Ylipäätään humalajuominen vaikuttaa aivojen muistia ja oppimista säätelevään alueeseen.

Niin kauan kuin suomalainen humalahakuinen alkoholikulttuuri aiheuttaa vuosittain noin 900 miljoonan euron välittömät kustannukset ja 3-6 miljardin euron välilliset kustannukset, ei luulisi olevan kovin epäselvää, onko kulutuksen hillitseminen tarpeen. Mielikuvamainonnan rajoittaminen olisi yksi varsin yksinkertainen keino tähän suuntaan.

Kommentoi kirjoitusta.

Esteettömyys hakusessa

Lauantai 26.2.2011 klo 17.59

Rakennetun ympäristön tulisi olla esteetöntä ja kaikkien saavutettavissa. Pelkästään lumi ja liukkaat kelit eivät tuo ongelmia, vaan niitä on myös rakenteellisissa ratkaisuissa edelleen. Vaikka invapaikka olisikin, saatetaan muilla ratkaisuilla tehdä käytettävyys huonoksi. Pysäköintitalon maksumittari on vaikeasti tavoitettava, ovet liian raskaita avattavaksi tms. Esteettömyydessä on edelleen parennettavaa - ja moni asia olisi pienillä asenteellisilla ratkaisuilla korjattavissa. Tätä mieltä oli myös Keski-Suomen KD-naiset vuosikokouksessaan tänään Äänekoskella.

Kommentoi kirjoitusta.

Miten suhtautua hunnuttautumiseen?

Lauantai 19.2.2011 klo 19.59

Musliminaisten hunnut ovat kirvoittaneet muutamissa Euroopan maissa keskustelua ja käyttökieltojakin. Toisaalla on niiden kieltämisen on katsottu olevan syrjintää.

Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on käsitellyt muutamaa tapausta esim. Dahlab v. Switzerland (2001) ja Sahin v. Turkey (2005), joista ensimmäisessä oli kyse siitä, voitiinko opettajaa kieltää käyttämään huivia koulussa ja jälkimmäisessä opiskelijoita yliopistossa. Kummassakin tapauksessa EIT päätyi katsomaan kiellot hyväksytyiksi neutraliteettiperusteella sekä siksi, että huivinkäyttöä on vaikea sovittaa yhteen sukupuolten tasa-arvon kanssa.

EU:n työelämädirektiivin mukaan syrjintänä ei pidetä menettelyä, jotka demokraattisessa yhteiskunnassa ovat tarpeen yleisen turvallisuuden ja järjestyksen takaamiseksi, rikollisuuden estämiseksi, terveyden sekä muiden henkilöiden oikeuksien ja vapauksien turvaamiseksi". Eurooppalaisesta oikeuskäytännöstä löytyy jonkin verran erityyppisiä ratkaisuja huivinkäytön suhteen.

Asiassa on ainakin kaksi pohdinnanarvoista puolta: ensinnäkin se, miksi huivia pidetään ja toiseksi se, millä perusteella käyttö voitaisiin kieltää. Lisäksi merkitystä on myös sillä, millaisesta huivista on kyse. Osa musliminaisista on selkeästi omasta tahdostaan valinnut huivin käytön osana identiteettiään ja uskontonsa tunnustamista. Toisaalta on myös käynyt ilmi, että monien musliminaisten olisi vaikea hakea työtä tai jopa poistua kotoaan, jos he eivät käytä huivia. Ensin mainitussa tapauksessa huivin käytön kieltäminen vaikuttaisi uskonnon- ja ilmaisuvapauden loukkaamiselta, ellei käyttökieltoon liity muita hyvin painavia, esim. työhön liittyviä perusteita. Jälkimmäisessä tilanteessa taas on ilmeistä, että huivin käyttöön liittyy oleellisesti naisen asemaa rajoittavia elementtejä, jotka liittyvät todennäköisesti kunniakysymyksiin. On kyseenalaista, voidaanko länsimaisessa tasa-arvoisessa yhteiskunnassa hyväksyä tällaista tosiasiallista naisen liikkumisvapauden rajoitusta etenkin kun käsitykset huivin peittävyysvaatimuksista vielä vaihtelevat suuntauksesta toiseen. Antaisiko huivikielto suojan hunnuttautumisvaatimuksia vastaan vai jäisivätkö naiset sen vuoksi kokonaan neljän seinän sisälle? Ja miten yhteiskunnan tulisi taas reagoida tällaiseen, toisaalta myös hyvin yksityisyyden alueelle menevään seuraukseen?

Kokonaan kasvot peittävä burka tai vain silmät näkyviin jättävä niqab -huntu ovat tavallaan oma lukunsa. Niiden suhteen voidaan todeta, että kasvojen peittäminen on hyvin ongelmallista sekä tasa-arvo ja turvallisuussyistä että yleensä vuorovaikutuksen kannalta. Englannissa on kouluja, joissa sen käyttö on sallittua, mutta toisaalta tuomioistuin on todennut sen käyttökiellonkin olevan mahdollista. Perusteena olivat juuri em. seikat sekä tarve estää se, että toiset muslimitytöt haluaisivat sosiaalisen paineen vuoksi alkaa käyttämään niqabia.

Kommentoi kirjoitusta.

Harkittuja hankintoja

Lauantai 12.2.2011 klo 20.57

Pyykkien reissut Viroon ja katukivivalinnat ovat puhututtaneet viime viikkoina Jyväskylässä. Se, minkälaista kivipäällystettä Väinönkadulle tullaan valitsemaan, on vielä auki. Suurin osa keskustan katukivistä on betonia ja kaupunki on suoraan tai välillisesti ostanut muutenkin huomattavilla summilla viime vuosina paikallisen betoniyrittäjän tuotteita.

Viron pyykkijupakka nousi otsikoihin kun kaupunginkin valitseman yhtiön toimissa ja ilmoittamissa tiedoissa ilmeni epäselvyyksiä. Jyväskylän kaupunki on tämän vuoksi lähettänyt myös itse selvityspyynnön asiasta ja tilanne katsotaan selvitysten saavuttua. 

Pyykkien kuljettaminen Viroon asti pesuun ei tietysti kuullosta kovin järkevältä. Nykyisen hankintalain mukaan ei ostaja kuitenkaan voi hylätä tarjoajaa vain sen vuoksi, että se on kaukana tai ulkomaalainen. Ilmoitettujen tietojen tarkistaminenkin on monesti vain rajallisesti mahdollista. Ulkomaisten yritysten kohdalla myös ko. maan lainsäädäntö voi asettaa rajansa sille, mitä tietoja on mahdollista saada eikä luonnollisestikaan palkkatasoon voi vaikuttaa. Tämä kaikki tekee hankinnoista hyvin haasteellisia, siitäkin huolimatta että tavoitteena tietysti on yritysten tasapuolinen kohtelu.

Oleellista on, että tarjouspyynnöt osataan tehdä oikein ja sekä hankintalain että substanssin asiantuntemusta hyödyntäen. Usein on myös järkevintä käyttää kokonaistaloudellisuutta valintakriteerinä pelkän hinnan sijaan. Näin laadullekin tulee riittävä paino. Ja kaiken lisäksi on vielä panostettava valvontaan, täyttyvätkö luvatut laatu- ym. vaatimukset.

Kommentoi kirjoitusta.

Kannatukset uusjakoon

Sunnuntai 30.1.2011 klo 17.37

Perussuomalaiset porskuttavat gallupeissa hurjaa vauhtia. Nyt lukemat ovat jo 16 % tietämillä. Vaikka gallupit eivät olekaan vaalituloksia, onnittelen puoluetta vilpittömästi!

Perussuomalaisten nousu on tuonut tervettä tuuletusta suomalaisen puoluekentän varsin luutuneisiin asetelmiin. Kolme suurta puoluetta ovat pitäneet liiankin itsestäänselvänä asemaansa kolmikossa ja pienempiä puolueita on noteerattu milloin mitenkin. Tätä peliä myös media on ruokkinut. Kannatukset ovat heilahdelleet yleensä vain joidenkin prosenttien tasolla, tuskin koskaan yli viiden prosentin vaalien välillä. 

PS:n nousu antaa uskoa sille, että pienikin voi nousta, jos vain kansa niin tahtoo. Kannatus lisää myös vastuuta: pelkkä vastustaminen ei riitä, vaan on oltava myös omia linjauksia siitä, miten asiat pitäisi hoitaa. Tässä puolueella tulee varmasti olemaan haastetta. Kokemusta on myös vähemmän, joten ahkeraa paneutumista asioihin vaaditaan. 

Muutosta kaipaaville on myös muita vaihtoehtoja. KD tarjoaa kristilliseltä arvopohjalta nousevaa puhdasta politiikkaa. Puolue on myös johdonmukaisesti halunnut aina jotain vastustaessaan esittää oman vaihtoehtonsa, oli kyse sitten lainsäädännöstä tai budjetin muutoksista. Tasapainotettu vaihtoehtobudjetti on kuulunut linjaamme jo vuosien ajan. Tervetuloa tutustumaan linjauksiimme tarkemmin www.kd.fi !

 

Kommentoi kirjoitusta.

Mistä lääkäreitä?

Keskiviikko 26.1.2011 klo 21.37

Julkisessa terveydenhoidossa on pitkään tuskailtu lääkärivajeen kanssa. Ongelma ei kosketa pelkästään syrjäseutuja vaan pulmia voi olla jopa suurissa kaupungeissa. Mikä siis neuvoksi? Eurolääkärijärjestelmä on tuonut tilapäistä helpotusta, mutta ei pysyvämpää. Rahaakaan ei julkisella puolella ole loputtomasti heittää kehiin eikä lääkäreiden palkkoja voi huonoiksi sanoa nytkään. 

Joku lääkäri onkin vakuutellut, ettei raha olisi kynnyskysymys. Toivottavasti näin on, sillä monella muullakin alalla tienaa yksityisellä puolella julkista paremmin ja silti tekijöitä löytyy julkisellekin puolelle. Säätämistä on varmasti niin väestövastuualueiden koossa, päivystysjärjestelyiden kohtuullisuudessa kuin konsultaatiotuen mahdollistamisessa etenkin nuoremmille lääkäreille. Toivoa sopii, että myös lääkärikunta arvostaisi julkista terveydenhuoltoa eikä hyväksikäyttäisi tilannetta kohtuuttomien vaatimusten ajamiseen. 

Kommentoi kirjoitusta.

Ay-asiat tapetilla

Maanantai 24.1.2011 klo 22.18

Täytyy tunnustaa: en ole ay-aktiivi enkä vihkiytynyt työmarkkina-asioihin järin syvällisesti. Tänään kuitenkin istuin kaksi tuntia kuuntelemassa niin presidentti Halosta kuin entisiä ja nykyisiä ay-pamppuja työmarkkinaseminaarissa. Ilman seminaariakin toki tiedän, että ay-liike on ollut keskeisessä asemassa työelämän kehittämisessä ja on sitä edelleenkin. Suomalainen neuvottelumekanismi on esiintyjienkin mukaan arvossa myös maailmalla.

Päivän puheenaiheista: keskitetty vai liittokohtainen sopiminen, paikallinen sopiminen vai alakohtaiset sopimukset, eläkekysymykset ja varsinkin palkankorotukset, oli osallistujilla viljalti erilaisia näkemyksiä. Yksi yhteinen nimittäjä kuitenkin löytyi: sopiminen.

Kuten EK:n johtaja Eeva-Liisa Inkeroinen osuvasti sanoi, on työmarkkinajärjestelmä ainoita systeemejä, joissa voimme täysin kotimaassa päättää, mitä sovitaan. Sitä kannattaa siis hyödyntää. Toinen puoli toki on se, että pelkästään omaan napaan ja omiin etuihin tuijottamalla, voi pahimmillaan olla edessä ulosliputus koko kotimaasta. Ja kansainväliseen kilpailuun on osattava vastata myös kotimaassa. 

Naisjärjestön puheenjohtajana on pakko myös todeta, että palkkavinoutumien korjaamiseksi naisvaltaiset alat kaipaisivat suurempia korotuksia. Siinäpä pähkinöitä purtavaksi. Sovinnollista ay-kevättä toivottaen...  

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »